Ok, zamknij

Kompendium

Efekt jo-jo
-

Efekt jo-jo to niekorzystne dla zdrowia naprzemienne redukowanie i zwiększanie masy ciała występujące często u osób otyłych stostujących głodówki lub drastyczne diety odchudzające, a następnie powracających do poprzednich zwyczajów żywieniowych.

Czytaj więcej
Egzopeptydazy
-

Egzopeptydazy to enzymy proteolityczne z grupy proteaz trawiące białka. Katalizują oddzielanie od łańcuchów peptydowych pojedyńczych aminokwasów.  Dzielą się na karboksypeptydazy, aminopeptydazy i dwupeptydazy.

Czytaj więcej
Elektrolity
-

Elektrolitami nazywamy substancje, które po rozpuszczeniu w wodzie ulegają dysocjacji elektrolitycznej na jony, dzięki czemu przewodzą prąd elektryczny.

Czytaj więcej
Ergokalcyferol
-

Ergokalcyferol to organiczny związek chemiczny należący do grupy witamin D. Produkowany jest w organizmach roślin, drożdży i grzybów pod wpływem światła słonecznego z ergosterolu. Poddany wysokiej temperaturze zmienia się w nieaktywne biologicznie izomery.

Czytaj więcej