Ok, zamknij

Kompendium

Flawedo
-

Flawedo (z ang. flavedo) jest zewnętrzną częścią owocni owoców cytrusowych, w której występują gruczowy olejkowe. Jest ona wykorzystywana w cukiernictwie.

Czytaj więcej
Fosfolipidy
-

Fosfolipidy są estrami glicerolu lub sfingozyny z kwasem fosforowym i kwasami tłuszczowymi. Kwas fosforowy łączy się przez grupy OH z alkoholem (glicerolem lub sfingozyną) i komponentną azotową: choliną, kolaminą, seryną. Fosfolipidy różnią sie nie tylko substancją azotową, lecz także rodzajem kwasów tłuszczowych.

Czytaj więcej
Fruktoza
-

Fruktoza (inaczej cukier owocowy) jest cukrem prostym będącym ketoheksozą, występującym w  miodzie, owocach i sokach owocowych, a w większych ilościach zawartym również w syropach fuktozowych. Jest słodsza niż sacharoza lub glukoza i szeroko stosowana w przemyśle cukierniczym jako środek zapobiegający krystalizacji oraz wysychaniu produktów.

Czytaj więcej
Funk Kazimierz
-

Kazimierz Funk: Polski uczony. Uważany za ojca witaminologii. Opracował metody wyodrębniania niektórych witamin grupy B oraz wprowadził do nauki pojęcie "witamina".

Czytaj więcej