Kompendium
Flawedo (z ang. flavedo) jest zewnętrzną częścią owocni owoców cytrusowych, w której występują gruczowy olejkowe. Jest ona wykorzystywana w cukiernictwie.
Fosfolipidy są estrami glicerolu lub sfingozyny z kwasem fosforowym i kwasami tłuszczowymi. Kwas fosforowy łączy się przez grupy OH z alkoholem (glicerolem lub sfingozyną) i komponentną azotową: choliną, kolaminą, seryną. Fosfolipidy różnią sie nie tylko substancją azotową, lecz także rodzajem kwasów tłuszczowych.
Fruktoza (inaczej cukier owocowy) jest cukrem prostym będącym ketoheksozą, występującym w miodzie, owocach i sokach owocowych, a w większych ilościach zawartym również w syropach fuktozowych. Jest słodsza niż sacharoza lub glukoza i szeroko stosowana w przemyśle cukierniczym jako środek zapobiegający krystalizacji oraz wysychaniu produktów.
Kazimierz Funk: Polski uczony. Uważany za ojca witaminologii. Opracował metody wyodrębniania niektórych witamin grupy B oraz wprowadził do nauki pojęcie "witamina".