Kompendium
Galaktoza to cukier prosty występujący w przyrodzie jako składnik laktozy, oligosacharydów oraz polisacharydów. Utleniona do kwasu galakturonowego stanowi monomer pektyn, głównej frakcji błonnika rozpuszczalnego występujacej w dużej ilości owoców.
Glukoza jest cukrem prostym należącym do aldoheksoz, o podstawowym znaczeniu dla organizmu człowieka. W żywności glukoza występuje w stanie wolnym we krwi i tkankach zwierzęcych oraz w owocach i miodzie. Preparaty glukozym, otrzymywane przez krystalizację z hydrolizatorów skrobii, są wykorzystywanie do produkcji odżywek oraz w lecznictwie.
Gluten to spoisty, koloidalny kompleks, zawierający białka pszenicy, który można wyodrębnić z ciasta na drodze wymywania wodą. Charakteryzuje się on dużą sprężystością i ciągliwością.
Głodówka to całkowite lub częściowe pozbawienie pokarmu, trwające przez określony czas. Wyróżnia się głodówki łagodne, umiarkowane i ścisłe, które zależne są od zakresu.
Głód utajony jest nieodczuwalnym bezpośrednio niedoborem składników mineralnych i witamin w organizmie, występującym przy pełnym zaspokojeniu potrzeb energetycznym.