Ok, zamknij

Kompendium

Galaktoza
-

Galaktoza to cukier prosty występujący w przyrodzie jako składnik laktozy, oligosacharydów oraz polisacharydów. Utleniona do kwasu galakturonowego stanowi monomer pektyn, głównej frakcji błonnika rozpuszczalnego występujacej w dużej ilości owoców.

Czytaj więcej
Glukoza
-

Glukoza jest cukrem prostym należącym do aldoheksoz, o podstawowym znaczeniu dla organizmu człowieka. W żywności glukoza występuje w stanie wolnym we krwi i tkankach zwierzęcych oraz w owocach i miodzie. Preparaty glukozym, otrzymywane przez krystalizację z hydrolizatorów skrobii, są wykorzystywanie do produkcji odżywek oraz w lecznictwie.

Czytaj więcej
Gluten
-

Gluten to spoisty, koloidalny kompleks, zawierający białka pszenicy, który można wyodrębnić z ciasta na drodze wymywania wodą. Charakteryzuje się on dużą sprężystością i ciągliwością.

Czytaj więcej
Głodówka
-

Głodówka to całkowite lub częściowe pozbawienie pokarmu, trwające przez określony czas. Wyróżnia się głodówki łagodne, umiarkowane i ścisłe, które zależne są od zakresu.

Czytaj więcej
Głód utajony
-

Głód utajony jest nieodczuwalnym bezpośrednio niedoborem składników mineralnych i witamin w organizmie, występującym przy pełnym zaspokojeniu potrzeb energetycznym.

Czytaj więcej