SPIRULINA - ZIELONY DAR NATURY


O superżywności mówimy wtedy, gdy dany produkt jest wszechstronny, ma wyraźne działanie prozdrowotne i dostarcza wiele naturalnych witamin. O wiele bardziej opłaca się spożywać superprodukty, niż przyjmować dodatkowe suplementy.



Najpowszechniejszymi z nich są brokuły, jarmuż, jabłka, awokado, soczewica oraz jogurty naturalne. Dzisiaj skupimy się na spirulinie, czy faktycznie może być zaliczona do kategorii superżywności?

Zacznijmy od krótkiego przedstawienia tego produktu.

Spirulina to rodzaj alg, podobna do Chlorelli. Działa w dużym stopniu prozdrowotnie, przede wszystkim wspiera detoksykację organizmu poprzez wzmocnienie czynności wątroby. Dzięki obecności chlorofilu, usuwa większość metali ciężkich z organizmu. 

Już po kilku dniach stosowania spiruliny można poczuć znaczne pobudzenie i zwiększoną energię. Spirulina poprawia zdolność organizmu do uwalniania cukrów z komórek, dzięki czemu odczuwamy dodatkowy przypływ energii każdego dnia.

Spirulina działa pozytywnie na nasz układ odpornościowy, a także łagodzi objawy niedokrwistości. Warto zastosować ją także w celu łagodzenia objawów alergii – badania potwierdzają, że włączenie spiruliny do swojej codziennej diety może znacznie ułatwić życie alergikom. 

Inne badania wskazują na dodatkową funkcję ochrony i odżywiania wątroby – podczas przyjmowania leków, spirulina regeneruje i przywraca prawidłową czynność tego narządu.

Kolejne badania mówią nam o obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. 

Warto też wspomnieć o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Utrzymuje ona odpowiedni poziom dopaminy (neuroprzekaźnika) i zabezpiecza przed neurotoksycznością. Dodatkowo chroni mózg przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zwiększa pamięć oraz koncentrację.

Spirulina pomaga także w unormowaniu ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko zawału oraz zachorowania na raka. Poza czysto zdrowotnym działaniem, wpływa ona także na urodę. Można ją użyć jako oczyszczającą i ujędrniającą maseczkę na twarz.

Podsumowując można powiedzieć że spirulina charakteryzuje się dużymi właściwościami prozdrowotnymi i można ją zaliczyć do kategorii super produktów. Jest wszechstronna, można stosować ją w formie tabletek oraz przyprawy do potraw i koktajlów. Można ją spożywać codziennie. Ponadto spirulina posiada bardzo dużą ilość białka i jest łatwo przyswajalna dla naszego organizmu.

 

foto: pinterest.com

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności