CENNE PRZYPRAWY ŚWIATA cz.1


Wiele osób uważa, że przeciwutleniacze pochodzą wyłącznie z warzyw, owoców, ciemnej czekolady czy czerwonego wina. Okazuje się, że sporo antyoksydantów znajduje się również w przyprawach oraz ziołach. Dodawanie ich do ulubionych potraw to nie tylko nadanie im smaku, ale również działanie prozdrowotne. Ich regularne spożywanie może uchronić przed zachorowaniem na różne choroby. Poznaj najzdrowsze i najpopularniejsze przyprawy, wykorzystywane w kuchni na całym świecie.

Cynamon ma silne działanie odżywcze, zawiera wapń, magnez oraz żelazo. Z przeprowadzonych badań wynika, że cynamon może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi oraz w regulowaniu ciśnienia. Dodatkowo oczyszcza organizm z bakterii.

Odnotowano również, że dodawanie cynamonu do dań jest pomocne w utracie wagi. Najczęściej stanowi dodatek do potraw pieczonych oraz deserów. Oprócz owsianek czy owoców, cynamon może być dodany do dań z marchewki czy słodkich ziemniaków. 

Kardamon wpływa korzystnie na układ trawienny. Łagodzi bóle brzucha, niestrawność, zgagę, a nawet odświeża oddech. Łagodzi ból gardła. Sprawia, że tłuste potrawy stają się bardziej strawne. Kardamon zawiera cyneol, który ma właściwości antyseptyczne. Pochodzi z Indii i ma bardzo charakterystyczny aromat. Najczęściej dodawany jest do herbaty, kawy, ciast, deserów oraz ryżu. 

Koper jest źródłem witaminy C, która wpływa korzystnie nie tylko na układ odpornościowy, ale również na pracę serca oraz poprawia wzrok. Świeży koper najczęściej wykorzystywany jest do zup, sałatek czy gulaszu. Suszone nasiona kopru są idealnym dodatkiem do ryb, zwłaszcza tych tłustych - poprawiają smak i ułatwiają trawienie tłuszczu. 

Pieprz cayenne znany jest ze swoich właściwości uśmierzających ból. Z przeprowadzonych badań wynika również, że zawarta w nim kapsaicyna ułatwia odchudzanie, ponieważ przyśpiesza pracę metabolizmu. Pieprz kajeński działa również oczyszczająco na organizm - skutecznie eliminuje bakterie z organizmu.

Działa przeciwzapalnie oraz poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Pieprz cayenne nadaje się idealnie do sosów, zup, mięs oraz ryb.

Kurkumę cechuje działanie przeciwzapalne, można ją stosować przy leczeniu objawów zapalenia stawów. Dodatkowo koi układ trawienny. Ma charakterystyczny żółty kolor oraz lekko cierpki smak. Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni Bliskiego Wschodu, gdzie dodawana jest do dań słodkich, mięs, zup oraz dań warzywnych. Kurkuma często mieszana jest z inną przyprawą- curry.  



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności