CENNE PRZYPRAWY ŚWIATA cz.2


W drugiej odsłonie artykułu na temat najzdrowszych i najbardziej znanych przypraw na świecie, przedstawiamy charakterystykę kolejnych ziół i przypraw, które nadają potrawom wyjątkowy smak oraz mają cenny wpływ na nasze zdrowie i mogą uchronić przed zachorowaniem na niektóre choroby.

Imbir od lat wykorzystywany był w leczeniu przeziębień, problemach żołądkowo - jelitowych, chorobach lokomocyjnych oraz wpływa pozytywnie na koncentrację. Świeży imbir jest dość ostry w smaku, jednak w połączeniu z innymi produktami dodaje goryczy, a nawet lekko słodkiego posmaku. Najpopularniejsza jest herbata z imbirem, jednak ususzony nadaje się świetnie do mięs, sosów oraz ryb.

Gałka muszkatołowa łagodzi problemy trawienne takie jak niestrawność czy wzdęcia. Ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn, pobudza do pracy wątrobę. Jest dodatkiem do dań warzywnych, deserów, potraw mięsnych oraz serów. Jest niezastąpionym składnikiem ajerkoniaku oraz różnych win.

 

Szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie, ponieważ do uzyskania ok.2 kg przyprawy, należy zebrać 75 tysięcy kwiatów! Szafran jest źródłem wielu niezbędnych minerałów takich jak magnez, żelazo, miedź, wapń czy potas. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy oraz pokarmowy. Z przeprowadzonych ostatnio badań wynika, że szafran ma również silne działanie uspokajające, więc może być skuteczny w leczeniu depresji. W kuchni dodawany jest głównie do ryb oraz owoców morza. W smaku jest lekko gorzki. 

Kminek zasługuje na wyróżnienie nie tylko ze względu na swój charakterystyczny smak, ale również na cenne właściwości zdrowotne. Działa kojąco na układ trawienny, reguluje poziom cukru oraz dostarcza niezbędne minerały. Ma również działanie przeciwbakteryjne. W kuchni sprawdza się jako dodatek do mięs, ryb oraz pieczonego chleba. 

Rozmaryn jest dobrodziejstwem dla układu odpornościowego, poprawia układ krążenia, funkcjonowanie pracy serca, wzmacnia układ trawienny. Rozmaryn najczęściej dodawany jest do mięs, ryb. W smaku jest lekko miętowy z dodatkiem sosnowego aromatu. 

Oregano  inaczej zwane lebiodką pospolitą łagodzi objawy zapalenia, gorączki, problemów z trawieniem, bólami żołądka. Działa przeciwbakteryjnie, jest źródłem potasu, wapnia, manganu, żelaza i magnezu. Wspiera funkcjonowanie układu trawiennego oraz odpornościowego. W kuchni jest powszechnie stosowany jako dodatek do dań mięsnych, ryb, sałatek oraz potraw smażonych - w tym przypadku działa kojąco na wątrobę. 



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności