FIT WIELKANOC cz.II


W drugiej odsłonie przedstawiamy kolejne przepisy na potrawy, które powinny zagościć na wielkanocnych stołach u wszystkich osób, które chcą zachować swoje zdrowe nawyki żywieniowe nawet od święta.



Świętowanie wcale nie oznacza, że nasz układ trawienny musi cierpieć z powodu ciężkostrawnych oraz niezdrowych potraw. Odpowiednio dobrane menu potwierdza, że Wielkanoc może być naprawdę fit.

 

 

 

DIETETYCZNA PASCHA

Składniki:

450g sera białego półtłustego lub tłustego

3 łyżki miodu (wielokwiatowy, lipowy)

3 łyżki jogurtu naturalnego

ziarenka z połowy laski wanilii

50g posiekanych orzechów włoskich

50g posiekanych migdałów

20g kandyzowanej skórki pomarańczowej

60g rodzynek

Przygotowanie:

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić. Ser, miód i jogurt zmiksować blenderem na gładką masę (można też zmielić ser 3-krotnie, a następnie dodać miód i jogurt ale trwa to znacznie dłużej). Do serka dodać zeskrowane ziarenka wanilii, orzechy, migdały, skórkę i odsączone z wody rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do naczynia pojemności około 400ml, wyłożonego lnianą ściereczką. Docisnąć lekko i wyrównać. Przykryć z góry folią spożywczą, aby pascha nie wyschła i wstawić ją na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu wyjąć z naczynia, zdjąć ściereczkę i wyłożyć paschę na talerz.

źródło: wypiekizpasja.blox.pl

 

 

RYBNE JAJA 

Składniki:

4 jajka 

rzodkiewka

sałata

oliwki

pasta z tuńczyka:

2 jajka

150 g tuńczyka w sosie własnym

1/2 pęczka szczypiorku

2-3 łyżki serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. 4 jajka przekrój w poprzek i łyżeczką wyjmij delikatnie żółtka. Tuńczyka odcedź. 2 jajka i pozostałe żółtka pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, a tuńczyka rozdrobnij widelcem.  Składniki połącz, dodaj serek lub jogurt. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka faszeruj pastą z tuńczyka i udekoruj rzodkiewką i oliwkami.

źródło: lekkowkuchni.pl

 

LEKKA SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

50 g pora

50 g marchwi

1 małe jabłko (130g)

1 małe ogórki kiszone

4 łyżki kukurydzy

2 jajka

40 g komosy ryżowej

1 łyżka soku z cytryny

150 g jogurtu naturalnego

2 łyżeczki chrzanu

1/2 łyżeczki pieprzu

1/3 łyżeczki soli

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka octu np jabłkowego

Przygotowanie:

Opłukaną komosę ryżową gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody  przez około 25 minut. W między czasie gotujemy jajka na twardo. Marchew ucieramy na dużych oczkach tarki, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora siekamy dość drobno, po czym wraz z kukurydzą wrzucamy do sporej salaterki. Następnie do składników dodajemy ugotowaną, odcedzoną komosę i pokrojone w kosteczkę jajka. W kubeczku mieszamy jogurt z chrzanem, solą, pieprzem, tymiankiem, octem i sokiem z cytryny po czym zalewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy.

dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com

 

DIETETYCZNA BABKA WIELKANOCNA

Składniki:

Jajka 4 sztuki

Mąka kukurydziana 2 łyżki

Otręby (zmielone) 2 łyżki

Jogurt naturalny 150g

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Cynamon (opcjonalnie) 1 łyżeczka

Ksylitol 4,5 łyżki

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno, do piany dodać ksylitol i dalej ubijać.Następnie dodać żółtka - ubijać. Wymieszać suche składniki: mąkę i zmielone otręby i proszek do pieczenia, następnie dokładnie zmieszane, suche składniki dodać do białek. Do powstałej masy dodać jogurt naturalny i opcjonalnie cynamon - podkreśli słodki smak babki. Masę przelać do formy najlepiej silikonowej (ponieważ nie trzeba jej natłuszczać). Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 30 min.

źródło: wszelkieprzepisy.pl

DELIKATNA "SZYNKA" Z INDYKA

Składniki:

1 pierś indycza

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

sok z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczki tymianku (lub innego ulubionego zioła)

sól i pieprz

Przygotowanie:

W dużym pojemniku wymieszaj oliwę, tymianek, pokrojony w plastry czosnek, sok z cytryny. Pierś indyczą posól i dodaj pieprzu, po czym posmaruj marynatą. Zwiąż sznurkiem na kształt szynki, zanurz w pozostałej marynacie, zamknij pojemnik i odłóż do lodówki na noc. Następnego dnia obierz mięso z czosnku, przełóż do blachy do pieczenia, polej pozostałą marynatą. Przykryj folią aluminiową i zacznij piec w 190 st. C. przez 40 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut. Odstaw do zupełnego wystygnięcia, potem pokrój w plastry.

źródło: strawberriesfrompoland.blogspot.com

 

ZDROWSZA SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki:

3 ziemniaki

4 marchewki 

pietruszka 

pół selera 

10 dag zielonej soczewicy lub soczewica z puszki 

puszka zielonego groszku 

3 kiszone ogórki 

2 ugotowane na twardo jajka 

szczypiorek 

4 łyżki jogurt 

sól pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszoruj, opłucz, ugotuj. Wystudź, obierz, pokrój w niewielką kostkę. Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na pół godziny.Gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Odsącz, wystudź. Groszek odsącz. Ogórki pokrój w kostkę, jajka i szczypiorek posiekaj. Rozdrobnione składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, połącz z jogurtem.

źródło: polki.pl

MUFFINY JAJECZNE Z PAPRYKĄ, CUKINIĄ I SZPINAKIEM

Składniki:

szklanka liści szpinaku

1/4 cukinii

30 g sera koziego (ewentualnie pleśniowy lub feta)

1/3 czerwonej papryki

2 jajka

1/2 ząbka czosnku, startego

sól i pieprz

1 łyżka posiekanego szczypiorku (lub 2 łyżki rzeżuchy)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szpinak umyć i osuszyć, posiekać. Cukinię oraz ser kozi zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodać szpinak, cukinię, ser kozi oraz paprykę, wymieszać widelcem. Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą, piec przez 15 minut. Można też użyć silikonowych foremek bez natłuszczania.

źródło: kwestiasmaku.com

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności