MATCHA: NAJZDROWSZA HERBATA ŚWIATA


Jest prawdziwym wojownikiem, który skutecznie hamuje rozwój przewlekłych chorób, usuwa tłuszcz z organizmu, poprawia koncentrację i wzmacnia układ odpornościowy. Matcha to japońska, zielona herbata uznana za najzdrowszą na świecie.



Matcha to drobno zmielona, szmaragdowo-zielona herbata w proszku. To w 100% naturalny produkt i jest ściśle związana z ceremonią parzenia herbaty w Japonii od blisko 900 lat! Według tamtejszych mnichów ten rodzaj herbaty to prawdziwy „eliksir zdrowia” dla poprawy koncentracji oraz usprawnienia metabolizmu. 

W IX wieku matcha została odkryta w Chinach i była wykorzystywana do leczenia różnych dolegliwości. Jednak w tym kraju nie uzyskała specjalnej popularności. Dopiero w XII w. Japończycy dostrzegli wyjątkowy potencjał tego naparu. Matchę produkuje się z dojrzałych liści, a sam krzew herbaciany jest mocno osłonięty, aby uniknąć bezpośredniego narażenia na promienie słoneczne, które spowalniają wzrost liści i zmniejszają produkcje chlorofilu i aminokwasów. 

Matcha zbierana jest ręcznie, aby zapewnić wybór najmniejszych i najwyższej jakości liści tej rośliny. W odróżnieniu od innych zielonych herbat, liście matcha są parzone, suszone i bardzo drobno mielone, aż uzyskają konsystencję szmaragdowego proszku, który jest przechowywany z dala od światła w celu zachowania swoich doskonałych właściwości przeciwutleniających. Matcha zawiera ponad 6 razy więcej antyoksydantów w porównaniu do owoców goji, 7 razy więcej niż gorzka czekolada, 17 razy więcej niż jagody, 60 razy więcej niż szpinak! Picie tej herbaty dostarcza do organizmu cenne składniki odżywcze: witaminę A, C, E, K, kompleks witamin z grupy B, błonnik, selen, magnez, chrom, cynk oraz szereg cennych antyoksydantów oraz aminokwasów. Jedna filiżanka tego naparu zawiera tyle przeciwutleniaczy co 10 filiżanek tradycyjnej zielonej herbaty!

Picie tej herbaty chroni przed nowotworem oraz zachorowaniem na inne choroby przewlekłe. Skutecznie wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, reguluje poziom cholesterolu. Badania przeprowadzone u osób chorych na cukrzycę potwierdzają, że matcha ma wpływ na regulację poziomu glukozy oraz zmniejsza uszkodzenia wątroby i nerek. 

Ponadto matcha zawiera unikalną formułę zdrowej kofeiny, która jest doskonałym źródłem energii bez żadnych skutków ubocznych. Powolne uwalnianie energii z tego rodzaju kofeiny jest pomocne przy utrzymaniu prawidłowego działania nadnerczy i optymalnego poziomu hormonów. Matcha zawiera wcześniej wspomniany chlorofil, który doskonale odtruwa oraz oczyszcza z toksyn i metali ciężkich nasz organizm. Ponadto skutecznie leczy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. 

Japońska herbata działa również uspokajająco i odprężająco. Jej regularne picie sprzyja rozluźnieniu, a nawet zwiększa jasność umysłową. Z przeprowadzonych badań wynika, że matcha działa jak neuroprzekaźnik, który wpływa relaksująco na mózg nie powodując przy tym senności. Takie łagodzące działanie od wieków pomaga mnichom w utrzymaniu głębokiej koncentracji w czasie medytacji. Matcha jest również skuteczna w zwalczaniu różnych infekcji grzybiczych, wirusowych oraz bakteryjnych. 

Matcha w Polsce kosztuje od 30 do 120 złotych w zależności od pojemności i rodzaju. Zaleca się wybór organicznych produktów, które są pozbawione zanieczyszczeń i szkodliwych substancji. Sposób zaparzenia: 1 łyżeczka proszku na filiżankę wody ( po zagotowaniu należy odczekać ok. 5 minut, aby pozbyć się „trawiastego” smaku), następnie należy energicznie mieszać ok. 30 sekund aż powstanie charakterystyczna pianka. Napar należy wypić w 3- 4 łykach. Według tradycyjnej japońskiej kultury picie Matcha w wyprostowanej pozycji sprzyja odprężeniu. 

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności