ZDROWE PRZEKĄSKI NA DZIEŃ DZIECKA
Jeśli Twoja pociecha uwielbia słodycze i nie wyobraża sobie życia bez nich, z okazji dnia dziecka podpowiadamy jakie przekąski warto przygotować, które będą jednocześnie zdrowe i pyszne.
Każdy z nas wie, że wszystkie słodycze oraz napoje z dodatkiem substancji słodzących są bardzo szkodliwe dla organizmu i przyczyniają się do psucia zębów, cukrzycy, nadwagi i wielu innych przewlekłych chorób. Niestety dzieciom jest ciężko zrozumieć jakie spustoszenie w organizmie sieje cukier, dlatego polecamy przekąski, których obecność w codziennym menu godnie zastąpi niezdrowe słodkości i przyczyni się do utrzymania zdrowia i uzupełnienia cennych wartości odżywczych każdego dnia. Pamiętajmy, że jedzenie ma wpływ na nastój dzieci, ich poziom energii i ogólne samopoczucie.
Świeże warzywa i owoce są dla niektórych dzieci nie do przełknięcia, ale zaserwowane z dodatkiem zdrowego dipu lub masła orzechowego mogą im naprawdę posmakować. Warto postawić na te kolorowe i drobno pokrojone – wygląd posiłku odgrywa kluczową rolę. Warzywa są bardzo ważne w codziennej diecie każdego człowieka, u dzieci zwłaszcza w okresie ich rozwoju ze względu na obecność cennych witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Wykorzystanie warzyw i owoców w kuchni to też świetna zabawa dla całej rodziny, można z nich tworzyć postacie ulubionych bohaterów z bajek.
Super zdrowe koktajle są bardzo polecane bo jest to sprytny sposób, aby dzieci spożywały jeszcze więcej owoców i warzyw tylko, że w innej odsłonie. Dodanie do porcji owoców lub warzyw jogurtu, kefiru, mleka tradycyjnego lub kokosowego to włączenie do diety cennych probiotyków. Niektórzy, aby zwiększyć wartość odżywczą smoothie dodają do nich żółtko jaj – ale podkreślają, że tylko od kur z wolnego wybiegu. Poniżej 3 przepisy na zdrowe koktajle
Zielona energia:
¼ szklanki mleka lub kefiru
¼ szklanki ananasa świeżego (pokrojony w kostkę)
¼ szklanki świeżych liści szpinaku
5 truskawek
3 plastry banana
3 plastry jabłek
½ łyżki miodu
½ łyżki siemienia lnianego lub nasion chia
Wszystkie składniki należy zmiksować przez ok.2-3 minuty, aż nie będzie grudek.
Jagodowe pyszności:
¼ szklanki mleka lub kefiru
¼ szklanki wody
¼ szklanki świeżych liści szpinaku lub jarmużu
¼ szklanki jagód lub borówek
5 truskawek
¼ szklanki ananasa świeżego (pokrojony w kostkę)
1 łyżka nasion granatu
½ łyżki miodu
½ łyżki siemienia lnianego lub nasion chia
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
Powiew tropików
¼ szklanki mleka lub kefiru
¼ szklanki soku ananasowego 100%
¼ szklanki ananasa świeżego (pokrojony w kostkę)
¼ szklanki mango (pokrojone w kostkę)
2 małe marchewki
2 plastry banana
½ łyżki miodu
½ łyżki siemienia lnianego lub nasion chia
Wszystkie składniki miksujemy, przed podaniem można schłodzić
Owocowe lody przygotowane w domu są najlepszym rozwiązaniem na upalne dni, smakują wyśmienicie i są pozbawione szkodliwych barwników. Jak przygotować takie lody? Kilka truskawek, z dodatkiem soku jabłkowego i łyżką miodu zmiksować, następnie przelać do foremki i mrozić ok. 4 – 6 godzin. Orzeźwiające lody: świeżego ananasa oraz kawałki mango zmiksować z sokiem ananasowym i łyżką miodu. Jeśli chcesz, aby Twoje lody były bardziej kremowe możesz połączyć owoce z jogurtem, mlekiem tradycyjnym lub kokosowym. Uwaga: wlewając koktajl do foremki należy zostawić ok. 0,5 cm miejsca, ponieważ w trakcie mrożenia forma wypełnia się szronem.
Sprawdzonym smakołykiem dla dzieci są przekąski z dodatkiem orzechów oraz zdrowych nasion, które wspierają prawidłowy rozwój mózgu, zwiększają funkcje poznawcze oraz usprawniają pamięć i koncentrację. Poniżej przepisy na zdrowe i proste w przygotowaniu słodycze w wersji fit.
OWSIANE CIASTKA BEZ PIECZENIA
Składniki:
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła orzechowego ( najlepiej organicznego)
3/4 filiżanki płatków owsianych
1/3 szklanki rodzynek
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki siemienia lnianego, płatków jaglanych i nasiona chia
Przygotowanie:
Na średnim ogniu mieszać miód, olej kokosowy, kakao oraz sól, ok. 2 -3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać masło orzechowe, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i dodać płatki owsiane. Wymieszać i przykryć pokrywką, odczekać 5 minut. Kolejno dodać rodzynki, 1/3 szklanki wiórek kokosowych, siemię lniane, płatki jaglane oraz nasiona chia. Wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem, łyżką formujemy ciastka delikatnie je spłaszczając łopatką lub palcami.
DOMOWE BATONIKI MUSLI
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka migdałów
1 szklanka rozdrobnionych orzechów laskowych
1/2 szklanki otrębów pszennych
3 łyżki masła
2/3 szklanki miodu
1/4 szklanki brązowego cukru
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki posiekanych daktyli
1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni, naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki owsiane, orzechy laskowe i migdały uprażyć na patelni aż lekko się zarumienią. Następnie wrzucić do miski i dodać otręby pszenne. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 stopni. W garnku masło, miód, brązowy cukier i waniliowy oraz sól doprowadzić do lekkiego wrzenia na średnim ogniu, gotować minutę i następnie zalać mieszankę z płatkami i orzechami, dodać daktyle, morele i żurawinę i dobrze wymieszać. Wlać do naczynia, lekko rozciągnąć palcami na równomiernej powierzchni i piec 25-30 minut do lekkiego zarumienienia. Ok. 2 godziny po ostygnięciu pokroić na większe kwadraty.
Szczęśliwego oraz zdrowego dnia dziecka :)
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone