zajawka artykułu

SKROBIA W PERŁACH?

Oryginalna nazwa tego produktu u większości z nas przywołuje na myśl nietypowy owoc lub egzotyczny napój. W rzeczywistości tapioka to skrobia pozyskiwana z manioku i najczęściej wykorzystywana jest do deserów, puddingów oraz pysznych koktajli.

Najpopularniejszym na całym świecie daniem z wykorzystaniem tapioki jest pyszny budyń, ale ten rodzaj skrobi również wykorzystywany jest do zagęszczania sosów oraz zup. Bardzo często stanowi główny składniki kolorowych deserów oraz różnorodnych ciast. Tapioka dostępna jest w formie proszku, mąki oraz płatków jednak najczęściej możemy ją spotkać w postaci perłowych kuleczek. 

Co czyni tapiokę tak zdrowym i pożywnym rodzajem żywności?

Zapewne fakt, że jest naturalnie niskokaloryczna, hipoalergiczna, nie zawiera cholesterolu ani glutenu. Jest doskonałym źródłem węglowodanów, białka oraz błonnika i korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Spożywanie tapioki jest również doskonałym sposobem na uzupełnienie wapnia, witamin z grupy B, żelaza, manganu, miedzi oraz selenu. Skrobia pochodząca z korzenia manioku powinna być spożywana przez wegetarian.

Jak tapioka wpływa na zdrowie?

Powszechnie wiadomo, że nadwaga jest bardzo niebezpieczna i ma negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jednak niedowaga to również niepokojący stan, który może wyniszczać organizm i wiąże się z dużymi niedoborami. Tapioka ze względu na dużą zawartość węglowodanów jest zdrowym sposobem na pozyskanie dodatkowych kilogramów. Tapioka jest idealnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami układu pokarmowego zwłaszcza po chorobach, zabiegach leczniczych oraz restrykcyjnych dietach odchudzających. 

Tapioka jest doskonałym źródłem żelaza dzięki czemu stymuluje organizm do produkcji czerwonych krwinek i chroni przed anemią. Ten rodzaj skrobi gwarantuje zdrowy przepływ krwi i tlenu, a także ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Tapioka ponadto chroni niemowlęta przed wadami wrodzonymi, zapobiega cukrzycy, poprawia pracę układu nerwowego, utrzymuje gęstość mineralną kości, chroni przed zachorowaniem na Alzheimera, wzmacnia serce i utrzymuje równowagę płynów w organizmie. 

Popularna herbata z kuleczkami

Ogromną sławą na całym świecie cieszy się Bubble Tea, czyli herbata z dodatkiem kuleczek tapioki. Ten rodzaj napoju wywodzi się z Tajwanu i został opatentowany przez właściciela herbaciarni Liu Han- Chieh, który jako pierwszy do gorącej herbaty dodał kulki tapioki oraz kostki lodu. Na przestrzeni lat przepis ten uległ różnym modyfikacjom i w zależności od upodobań bubble tea podawana jest z mlekiem kokosowym, lodami, świeżymi owocami, syropami, mlekiem sojowym, a nawet z dodatkiem śmietany. 

 

foto pinterest.com