LETNI KRÓL WSZYSTKICH STRĄCZKÓW


Posiada swoich zwolenników oraz przeciwników, cechują go bogate wartości odżywcze, można go dodawać do zup, sałatek, a nawet przygotować z niego zdrowe pasty. Latem króluje na polskich stołach, a jego historia sięga aż starożytności.



Bób ma charakterystyczny kremowy smak i jedną wadę : jest rośliną jednoroczną co oznacza, że nie możemy korzystać z jego dobroczynnych właściwości zdrowotnych przez cały rok. Największą zaletą tej rośliny jest jej niskokaloryczność oraz wysoka zawartość białka.

Warto spożywać bób ze względu na sporą ilość błonnika – który jak powszechnie wiadomo jest niezastąpiony przy utracie wagi, skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, oczyszcza jelita, przywraca równowagę w układzie trawienia. W bobie znajdują się pokłady witamin z grupy B, kwasu foliowego, miedzi, żelaza, magnezu, fosforu oraz potasu – połączenie tych wszystkich składników odżywczych wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego, a także na prawidłowe działanie funkcji poznawczych. 

Ciekawostką jest fakt, że bób może poprawić humor i wywołać uśmiech. Zawiera duże stężenie dopaminy - substancji, która pomaga polepszyć nastrój, zmniejsza ryzyko występowania depresji i potocznie określana jest mianem hormonu szczęścia.  Lekarze podkreślają również kluczową rolę bobu w leczeniu chorób przewlekłych bowiem ziarna bobu są bogatym źródłem L-dopy (lewodopy), substancji stosowanej w lekach do leczenia choroby Parkinsona. 

 

Bób zawiera także mangan, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne, a te z kolei mają wpływ na skuteczną walkę z wolnymi rodnikami. Warto przypomnieć, że wolne rodniki powodują uszkodzenia komórek co prowadzi do zachorowań na nowotwory oraz inne przewlekłe choroby. Te niewielkie ziarna w kształcie nerki zawierają również tryptofan, który działa uspokajająca i zapewnia spokojny sen. Nie każdy wie, ale bezsenność lub nieregularny sen powodują zmniejszenie koncentracji, depresję, tycie oraz ból mięśni. Pomimo, że spożywanie bobu wiąże się z dużymi korzyściami zdrowotnymi u niektórych osób może wywołać wzdęcia oraz przyczynić się do powstania dużej ilości gazów w układzie pokarmowym. 

Podsumowując: ziarna bobu działają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a podane z dodatkiem listków mięty smakują  obłędnie! 

 

 

 

foto pinterest.com

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności