GOTOWI, DO STARTU, ŚNIADANIE!!!


„Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia” - każdy z nas nieraz usłyszał w swoim życiu to zdanie, ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się jakie produkty są najlepsze na poranny posiłek?



Oczywiście każde śniadanie jest lepsze niż jego brak, ale warto sięgać po produkty, które zawierają cenne składniki odżywcze i nie są wysokokaloryczne. Odżywianie jest bardzo indywidualne i każdy powinien dobierać najlepsze dla siebie produkty uwzględniając swoje preferencje smakowe oraz budżet. Jedno jest pewne: czekolada lub pączek nie daje takich samych korzyści zdrowotnych jak pełnoziarnisty tost z dodatkiem awokado. 

Jakie jest idealne śniadanie? Takie, które łączy w sobie dobre węglowodany, błonnik, białko i będzie źródłem całodniowej energii oraz zaspokoi apetyt. Przypominamy, że pomijanie śniadania wiąże się z późniejszym podjadaniem w ciągu dnia oraz wieczorami, a to z kolei przekłada się na dodatkowe kilogramy oraz problemy zdrowotne. 

Warto sięgać po przetwory mleczne, jaja, ryby, produkty zbożowe i pełnoziarniste, a także owoce i warzywa. Śniadanie składające się z tych grup produktowych zapobiega przede wszystkim zachorowaniom na choroby serca, cukrzycę, usprawnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zwiększa koncentrację, poprawia funkcjonowanie mózgu oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. 

Z jakich konkretnie produktów najlepiej przygotować pożywne śniadanie?

Większość z nas nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa, dlatego wskazane jest jedzenie w porannych godzinach chleba czy bułek pełnoziarnistych, które w porównaniu do białego pieczywa są cenniejsze ze względu chociażby na sporą ilość błonnika. Owsianka jest również dobrym pomysłem na pożywne śniadanie, ponieważ dostarcza do organizmu witaminy, minerały oraz cenne kwasy, wystarczy jedynie unikać smakowych owsianek, które mogą zawierać duże ilości cukru.

Swoją domową owsiankę zawsze można posłodzić odrobiną miodu, kawałkami świeżych owoców lub dla poprawy smaku można dodać pożywne orzechy. Zdrowe śniadanie może się składać z jaj, które dostarczają do organizmu witaminę D, masła migdałowego lub orzechowego ze względu na obecność zdrowych tłuszczy, jogurtu greckiego zapewniającego wapń oraz białko. W ostatnim czasie popularne jest spożywanie awokado w postaci pasty, która jest zdrowym zamiennikiem masła.

Specjaliści zalecają również, aby codziennością było dodawanie siemienia lnianego do posiłków, które charakteryzuje wysoka zawartość kwasów omega. Jeśli na śniadanie lubisz sięgać po owoce częściej ( w zależności od sezonu) wybieraj banana, grapefruita, arbuza, melona, truskawki, maliny, jagody oraz kiwi. 

 

 

 

foto pinterest.com

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności