SUPEROWOC Z KOLCAMI
Brzmi dość dziwnie, ma kolce, przepiękne kolory,przywodzi na myśl różne skojarzenia i w niektórych krajach nazywany jest owocem prosto z nieba. Przed państwem Gac, czyli przepękla indochińska.
Tajemnicą nie jest, że większość z nas nigdy nie słyszała o tych egzotycznych owocach, które dość dziwnie wyglądają i pochodzą z Wietnamu. Tak naprawdę gac uprawiany jest w całej południowo-wschodniej Azji, jego największe zbiory są na przełomie grudnia i stycznia. Przepękla indochińska używana jest w tradycyjnych potrawach wietnamskich przygotowanych na specjalne okazje takie jak wesela czy przywitanie nowego roku. Mieszkańcy innych części Świata zazdroszczą mieszkańcom Azji łatwego dostępu do kolczastych owoców, ponieważ przeprowadzone badania ujawniły wysoką zawartość przeciwutleniaczy i dla porównania przepękla zawiera:
70 razy więcej likopenu niż pomidory
20 razy więcej beta karotenu niż marchew
40 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
40 razy więcej zeaksantyny niż kukurydza
Obecność tak imponującej ilości przeciwutleniaczy spowodowała, że przepękla indochińska jest sprzedawana poza Azją w postaci suplementów diety. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej owoc gac wykorzystywany jest w leczeniu chorób oczu, oparzeń, problemów skórnych, przyspieszeniu gojenia ran. Przepękla tradycyjnie jest gotowana i wraz z ryżem tworzy genialne, pomarańczowe danie – xoi Gac.
W Azji popularne jest również picie soku z tych owoców, który wzmacnia oczy, zwiększa odporność organizmu, uelastycznia skórę, wygładza zmarszczki, miejscowo leczy atopowe zapalenie skóry, łagodzi problemy związane z układem trawiennym, usprawnia pracę wątroby, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, wspiera prawidłową pracę serca, a nawet chroni przed prostatą. Wysokie stężenie likopenu oraz beta karotenu w owocach gac chroni przed zawałem serca. Ten średniej wielkości owoc wzmacnia również układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia wchłanianie żelaza i zapobiega anemii. Przepękla indochińska wspiera również prawidłowy rozwój najmłodszych mieszkańców Azji, u których występują duże niedobory witaminy A.
Ponadto International Journal of Oncology podaje, że w pewnym badaniu laboratoryjnym zauważono, że ekstrakt z owoców skutecznie hamuje wzrost pewnych komórek nowotworowych. Nie oznacza to oczywiście, że przepękla leczy raka, ale na pewno może zmniejszyć ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory. Naukowcy zapewniają, że będą kontynuować badania na temat właściwości przeciwnowotworowych owców gac.
Gac ma również niepowtarzalny smak, który łączy w sobie melona kantalupę I zielonego oraz marchewkę. Chociaż nam ten smak nie jest znany, to mieszkańcy Azji uwielbiają to połączenie – zarówno dorośli jak i dzieci.
foto pinterest.com
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone