KASZA JAGLANA - MODA CZY ZDROWY ZWYCZAJ?


Niektórzy mówią o chwilowym trendzie, ale my wolimy nazywać to zdrowym zwyczajem. Podobno spopularyzowały ją blogi kulinarne, dzięki którym w ciągu ostatnich lat zaczęła coraz częściej trafiać na nasze stoły. Jednak okazuje się, że moda (także ta kulinarna) lubi wracać, ponieważ kasza jaglana to tak naprawdę jedna z najstarszych kasz!



KASZA JAGLANA - MODA CZY ZDROWY ZWYCZAJ?
Niektórzy mówią o chwilowym trendzie, ale my wolimy nazywać to zdrowym zwyczajem. Podobno spopularyzowały ją blogi kulinarne, dzięki którym w ciągu ostatnich lat zaczęła coraz częściej trafiać na nasze stoły. Jednak okazuje się, że moda (także ta kulinarna) lubi wracać, ponieważ kasza jaglana to tak naprawdę jedna z najstarszych kasz!

Być może kasza jaglana czy potocznie mówiąc jaglanka, ma znów swoje 5minut, ale zaręczamy, że warto uwzględnić ją w jadłospisie na znacznie dłużej! Dlaczego? Sprawdźcie sami!

Miss foto?
Kiedy przeglądamy zdjęcia na stronach o zdrowym odżywianiu mamy sporą szansę na to, że na co którymś ujrzymy właśnie kaszę jaglaną. Dlaczego? Czyżby ze względu na jej fotogeniczność? Niekoniecznie. 

Kasza jaglana jest po prostu zdrowa. Ponadto jest świetną bazą dla wielu konfiguracji zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. 

Jedz na zdrowie!
Kasza jaglana jest chwalona głównie ze względu na to, że jest produktem lekkostrawnym. Jest  zalecana więc nie tylko przy zdrowym odżywianiu, ale też w przypadku schorzeń żołądkowo – jelitowych, a powinny ją uwzględnić w swoim jadłospisie także kobiety w ciąży. 

Warto serwować sobie kaszę jaglaną także podczas przeziębień, szczególnie  przy mokrym kaszlu i katarze, ponieważ usuwa z organizmu nadmiar śluzu.  W dodatku jaglanka przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, reguluje pracę jelita grubego i jest źródłem wielu substancji mineralnych, takich jak: wapń, żelazo czy potas. 

Kasza jaglana swoją popularność zawdzięcza też z pewnością temu, że brak w jej składzie glutenu, co powoduje, że mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię czy nietolerancję glutenu. 

 
Co możesz stracić?
Zbędne kilogramy. Bardzo często o zaletach kaszy jaglanej mówi się właśnie w kontekście diet odchudzających. Jagły to  wartościowe źródło energii ze względu na zawartość węglowodanów złożonych, które są korzystniejszym nośnikiem kalorii niż cukry proste. 

Chcesz być piękny i gładki?
Jedz sałatki? Też. Ale z pewnością warto sięgnąć również właśnie po jaglankę. Dzięki zawartości krzemionki kasza jaglana doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Oprócz tego krzem zapobiega odwapnieniu. 

Ucz się, ucz
Ale zanim przystąpisz do pochłaniania kolejnej dawki informacji, warto nakarmić swoje szare komórki. Kasza jaglana dzięki zawartości witaminy E oraz lecytyny jest polecana  w okresie wzmożonej aktywności umysłowej. 

Gorzka prawda?
Wiele osób rezygnuje z kaszy jaglanej ze względu na jej charakterystyczną goryczkę. Jest na to jednak sposób. Przed przygotowaniem kaszy warto ją przepłukać przez sito naprzemiennie zimną wodą oraz wrzątkiem. 

Przepisy
A na deser i nie tylko mamy dla Was garść pysznych przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. 

Deser z kaszy jaglanej i żurawiny

Złociste kotlety z sera i kaszy jaglanej 

Kasza jaglana ze słonecznikiem

Kasza jaglana z gruszką i twarogiem

 
A Wy? Jesteście miłośnikami kaszy jaglanej? Dołączcie do dyskusji na Facebooku!

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności