5 PRZEPISÓW NA DIETETYCZNĄ PIZZĘ
Pizza obchodzi dziś swoje święto. Czy jednak my musimy obchodzić tę potrawę szerokim łukiem? Wiadomo, że posiłek ten nie należy do najzdrowszych, dlatego będąc na diecie, raczej usuwamy go z naszego jadłospisu. Jednak dla niektórych ta strata może okazać się zbyt dotkliwa... Dla wszystkich tych osób mamy bezbolesne wyjście z sytuacji! Sprawdźcie 5 przepisów na Waszą ukochaną pizzę w wersji fit!
PIZZA Z KALAFIORA
Ugotuj kalafior i poodcinaj kwiatki. Rozdrobnij tak, żeby otrzymać konsystencję sypkiego ryżu. W garnku zagotuj ¾ szklanki wody. Dorzuć rozdrobniony kalafior i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Odstaw do ostygnięcia. Odcedź za pomocą sitka, a następnie pozbądź się pozostałego nadmiaru wody przez szmatkę. Kalafior przełóż do garnka, dodaj jajko i przyprawy. Uformuj z ciasta okrąg (konsystencja będzie dość sypka). Podpiecz spód przez 20 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i piecz około 10 minut. Posyp świeżą rukolą. Sos przygotuj z rozgniecionych pomidorów w puszce i przypraw.
Składniki:
- 1 większy kalafior
- 1 jajko
- 5-10 dag żółtego sera
- Szczypta oregano, papryki słodkiej
- Sól, pieprz
- Pomidory w puszce
- Kilka plasterków szynki
- 10 dag papryki
- Rukola
PIZZA Z PŁATKóW OWSIANYCH
Wymieszaj drożdże z wodą, dodając szczyptę cukru. Odstaw na 10 minut. Dodaj olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Blat posyp mąką żytnią i wyrób ciasto. Ciasto przełóż do miski, ale najpierw posmaruj ją odrobiną oleju (możesz też dodatkowo delikatnie wysmarować nim ciasto). Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, żeby ciasto miało odpowiednie warunki do wzrostu.
Kiedy urośnie, uderz w nie pięścią, aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Następnie wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia i posmaruj sosem przygotowanym z rozgniecionych pomidorów w puszce doprawionych świeżą bazylią, solą i pieprzem. Na ciasto połóż pomidorki koktajlowe, kurczaka, kukurydzę, paprykę. Całość posól i popieprz.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 C z funkcją grzania góra-dół przez około 10 - 15 min. Przed podaniem nałóż garść świeżej rukoli.
Składniki:
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki suchych drożdży lub 6 g świeżych
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki oleju (5 g)
- ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ¼ szklanki mąki żytniej
- ¼ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- ½ łyżeczka soli
- pomidorki koktajlowe
- papryka
- kukurydza
- pierś kurczaka
PIZZA Z CIECIERZYCY
Składniki ciasta wymieszaj, odstaw na 10 minut i ponownie wymieszaj. W ten sposób lepiej pozbędziesz się grudek. Formę posmaruj delikatnie olejem i wylej ciasto. Piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 220-250 stopni, aż będzie rumiane (najlepiej w temperaturze 250).
Posiekaj czosnek, rozdrobnij pomidora z puszki, dopraw. Tak przygotowanym sosem wysmaruj spój ciasta. Piecz około 15 minut w 200 stopniach. Wyłóż pozostałe składniki.
Składniki:
- pomidory w puszce
- świeża bazylia
- ½ cukinii
- kilka pomidorków koktajlowych
- kiełki soczewicy
- wędzona polędwica z kurczaka
- ser feta ligt
- świeża rukola
- sól i pieprz
Składniki na pizzę o średnicy ok. 28-30 cm
Na spód:
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 200 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki oregano
- szczypta pieprzu
PIZZA Z CUKINII
Cukinię zetrzyj na grubej tarce, dodaj sól i odstaw na 15 minut. Pozbądź się nadmiaru wody, wyciskając przez ściereczkę. Dodaj mąkę, otręby i roztrzepane jajka. Rozłóż na papierze do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 stopni (góra – dół). Posmaruj sosem pomidorowym (przygtowanym z rozgniecionych pomidorów w puszce, wyciśniętego czosnku i przypraw) i dodaj pozostałe składniki. Zapiecz przez 7 minut.
Składniki ciasto:
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- ½ łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano
- 10 dag sera cheddar
- pomidory w puszce
Składniki pozostałe:
- 20 dag mozzarelli light
- Kilka pieczarek
- Papryka
- Pomidory
- Cebula
PIZZA Z TORTILLII
Rozgrzej piekarniki do 180 stopni. Umyj warzywa, pokrój na drobne kawałki, placek trotilli posmaruj sosem pomidorowym(przygtowanym z rozgniecionych pomidorów w puszce, wyciśniętego czosnku i przypraw), dodaj sól i posyp oregano. Potem dodaj mozzarellę i ułóż warzywa. Wstaw do piekarnika na 10 minut - aż boki tortilli lekko się zarumienią. Z wierzchu posyp świeżą bazylią .
Składniki:
- 20 g świeżej bazylii
- 250 g Brokuły
- 115 g Papryka czerwona
- 120 g Pomidor koktajlowy
- pomidory z puszki
- oregano suszone
- ser mozzarella light
- 62 g tortilla wraps pszenne
- sól
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone