ZIELONE ŚWIATŁO DLA ZDROWIA - WŁAŚCIWOŚCI SZPINAKU
ZIELONE ŚWIATŁO DLA ZDROWIA — WŁAŚCIWOŚCI SZPINAKU
Szpinak obchodzi swoje święto. Ten dzień wszyscy powinniśmy oznaczyć w swoich kalendarzach, chociaż zachęcamy do świętowania znacznie częściej. Ta zielona roślina posiada bowiem wiele cennych właściwości, które mogą dostarczyć naszemu organizmowi porządną dawkę zdrowia. Nie masz zielonego pojęcia, jak przygotowywać potrawy ze szpinakiem i jak bardzo korzystne to może być dla Twojego zdrowia? Przygotowaliśmy dla Ciebie smakowitą porcję faktów oraz pomysłów!
Historia pewnego błędu
Szpinak popularność zyskał dzięki informacji na temat wysokiej zawartości żelaza, która obiegła wiele publikacji naukowych. Ponowna analiza składu tej rośliny wykazała jednak, że poprzednie doniesienia, mówiące o 30 mg żelaza w 100 g szpinaku, są błędne. Jak do tego doszło? Okazało się, że nieprawdziwa informacja wypłynęła przez sekretarkę amerykańskiego naukowca, która przez przypadek dopisała jedno zero do wyników. Ostatecznie ustalono, że 100 g liści zawiera około 3 mg żelaza
Papaj wiedział, co dobre!
Chociaż z reguły bajkom nie warto wierzyć, to w historii Papaja czerpiącego siłę ze szpinaku, jest wiele prawdy. Przede wszystkim roślina ta jest bardzo niskokaloryczna, zawiera niewiele tłuszczów, a za to sporo błonnika. Poza tym jest doskonałym źródłem żelaza i wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne.
Witaminki, witaminki...
Dla chłopczyka i dziewczynki? O tak, w szpinaku z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. A na pewno solidną dawkę witamin. Szpinak zawiera między innymi witaminę K, która jest nieocenionym wsparciem dla naszego układu kostnego. Oprócz tego w tej roślinie znajdziemy witaminę A wpływającą pozytywnie m.in. na kondycję skóry, włosów i paznokci. Posiada także wspierającą funkcjonowanie układu nerwowego witaminę B. Szpinak jest ponadto źródłem witaminy C oraz składników takich jak: magnez, mangan, wapń, potas, cynk, miedź czy tłuszcze omega-3.
Zielono mi
Szpinak jest uważany za produkt, który powinien występować w zasadzie w każdej zdrowej diecie. Szczególnie sprawdzić się może u osób odchudzających się czy takich, które mają problem z cholesterolem. Oprócz tego antyoksydanty mogą przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia, a nawet pełnić działanie antynowotworowe. Trzeba jednak pamiętać też o tym, że szpinak zawiera szczawiany, co może stać się przyczyną powstania kamicy nerkowej. Na szczęście, żeby uniknąć negatywnego działania wystarczy do potraw ze szpinakiem dodać mleko lub śmietanę.
Graj w zielone w kuchni!
Szpinak to doskonały dodatek, ale także podstawa wielu dań. Niekiedy lekceważymy ten produkt, nie wykorzystując całego potencjału zawartego w tych zielonych listkach. Natomiast odpowiednie przygotowanie i zestawienie składników może doprowadzić do tego, że talerze po same brzegi wypełnione będą nie tylko zdrowiem, ale też prawdziwą smakowitą ucztą dla zmysłów.
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone