ZAJĄCZEK NA DIECIE - WIELKANOC W WERSJI FIT
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jak jednak nie cofnąć się o zbyt wiele kroków od zdrowej diety podczas świętowania? Spokojnie, nie musicie wcale odchodzić od stołów. Wystarczy podejść do tematu z głową.
Chociaż tradycyjne potrawy spożywane podczas Wielkanocy nie należą do najbardziej dietetycznych, można w łatwy sposób to zmienić. Tak naprawdę przepis na wielkanocne biesiadowanie bez wyrzutów sumienia jest całkiem prosty. W dodatku przestrzegając diety, nie musicie łamać świątecznej tradycji.
O dietetycznych przepisach wielkanocnych pisaliśmy już TUTAJ i TUTAJ. Dziś podrzucamy Wam kolejną porcję!
Sernik na zimno
SKŁADNIKI:
serki naturalne, 6 opakowań (po 150 g)
zapach rumowy, pół fiolki
stewia w proszku, 4-6 łyżeczek
żelatyna, 2/3 opakowania
naturalny sok z jagód, czarnej porzeczki lub malin, kilka łyżeczek
mleko, 100 ml
woda, 3/4 szklanki
owoce do dekoracji
WYKONANIE:
Serki (trzymane w ciepłym miejscu) włóż do miski, dodaj aromat rumowy i stewię w proszku, wszystko wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, dodaj rozpuszczoną w mleku żelatynę (2/3 opakowania). Tak przygotowaną masę serową przełóż do tortownicy i pozostaw do zastygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuść w wodzie i dodaj sok, dosładzając stewią w proszku. Na zastygniętej masie serowej ułóż owoce i zalej galaretką.
źródło:www.fit.pl
Dietetyczny majonez
SKŁADNIKI:
100 g dietetycznego majonezu ma około 90 kcal, a łyżka 20 g – 18 kcal.
Składniki:
1 jajko rozmiar L
serek homogenizowany 3 % tłuszczu 200g
łyżeczka octu
łyżeczka musztardy 5 g
pół łyżeczki soli
pieprz
WYKONANIE:
Jajko ugotuj i obierz zaraz po ugotowaniu. Do serka homogenizowanego dodaj ciepłe jajko, musztardę i resztę składników razem z przyprawami. Dokładnie miksuj, aż masa będzie naprawdę gładka. Ten majonez troszkę odbiega w smaku od tradycyjnego majonezu, ale jest naprawdę lekki i zdrowy, więc możesz go stosować na co dzień.
źródło: http://dietetyczne-przepisy.net
Dietetyczna biała kiełbasa
SKŁADNIKI:
400g filetu z indyka
100g wieprzowiny (np. szynki)
3 łyżeczki chrzanu
2,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki soli
suszony czosnek i pieprz do smaku
dodatkowo: folia spożywcza
WYKONANIE:
Oba rodzaje mięsa zmiel, dopraw wszystkimi przyprawami i wymieszaj. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc aby mięso dobrze przeszło aromatem przypraw.
Masę mięsną podziel na równe porcje i formuj z nich wałeczki, następnie owiń je parokrotnie folią spożywczą mocno ściskając i formując wałeczki. Na obu końcach każdego wałeczka powinno zostać sporo wystającej folii, zawiąż ją mocno na supełek – tak, aby mieć pewność, że do masy nie dostanie się woda w czasie gotowania.
Kiełbaski wrzuć do gotującej się wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbaski, ostudź i rozwiń z folii – są gotowe do podania.
źródło: www.guiltfree.pl
Smacznego!
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone