WITAMINOWY NIEZBĘDNIK – WIT. E
Witamina E to nazwa dla organicznych związków chemicznych, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Do tej grupy należą tokoferole i tokotrienole. Mają one plejotropowe działanie na ludzki organizm: począwszy od nawilżenia skóry, po ochronę serca i naczyń krwionośnych.
Wchłanianie i stabilność
Witamina E po wchłonięciu z jelita do układu limfatycznego, dociera do krwi w postaci związanej z lipoproteinami. Wraz z krwią jest rozprowadzana po całym organizmie, przy czym 20% ogólnej ilości witaminy E jest transportowane w erytrocytach.
Ludzki organizm nie potrafi syntetyzować tej witaminy, może ją jedynie magazynować. Miejsca, w których znajdziemy witaminę E to nadnercza, gruczoły ślinowe, płytki krwi, jądra oraz tkanka tłuszczowa, wątroba i mięśnie.
Tokoferole nie są stabilne – są szczególnie wrażliwe na działanie tlenu i ogrzewanie. Podczas przechowywania i przetwarzania żywności mogą występować ich znaczące straty, największe zachodzą podczas smażenia i pieczenia.
Źródła pokarmowe
Niezwykle ważne jest zapewnienie urozmaiconej diety ze źródłami tej witaminy, ponieważ ludzki organizm nie potrafi jej samodzielnie produkować. Zapotrzebowanie na witaminę E jest zależne od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Kobiety i mężczyźni w wieku powyżej 19 lat powinni przyjmować 15 mg na dobę. Bogate w witaminę E są warzywa i owoce, a także oleje roślinne oraz orzechy. Na poniższej grafice przedstawiona jest zawartość witaminy E w przykładowych produktach.
Działanie witaminy E
Jako silny antyoksydant chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy budujące błony komórkowe przed utlenianiem. Przeciwdziała rozwojowi nowotworów dzięki detoksykacji wolnych rodników Wpływa na działanie układu immunologicznego zapobiegając procesom oksydacji. Pośredniczy również w przekazywaniu sygnałów do komórek odpornościowych.
Wzmacnia naczynia krwionośne oraz chroni krwinki czerwone. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, w tym m.in. ma działanie ochronne po zawale serca.
Obniża ryzyko objawów neurologicznych oraz korzystnie wpływa na stan osób chorujących na choroby Alzheimera czy Parkinsona.
Witamina E łatwo przenika przez skórę zapewniając odżywienie i elastyczność. Ponadto octan tokoferolu (ester kwasu octowego i witaminy E) jest trwałym filtrem przeciwsłonecznym, który chroni przed utlenianiem i degradacją lipidów naskórka.
Antyoksydacyjne i protekcyjne działanie witaminy E w stosunku do nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są jednym z najważniejszych składników błon komórkowych, jest jedną z jej najważniejszych funkcji. Oprócz jej dobroczynnego działania na układ sercowo-naczyniowy, świetnie sprawdza się też w kosmetyce jako tzw. witamina młodości.
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone