zajawka artykułu

PODRÓŻ DOOKOŁA… ŚWIĄT!

Karp, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami, kapusta z grochem… to klasyka polskich potraw wigilijnych. A jeśli tak zdecydowalibyśmy się spędzić Boże Narodzenie w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii bądź we Włoszech? Koniecznie sprawdźcie co znaleźlibyście na świątecznym stole! Zapraszamy do lektury.



HISZPANIA

Świąteczna atmosfera opanowuje ten kraj podobnie jak w Polsce, już w połowie listopada. Mimo, że oba te kraje są katolickie istnieje sporo różnic w przygotowaniach i świątecznych potrawach. Prezenty rozdawane są dopiero 6 stycznia, w Święto Trzech Króli, na pamiątkę darów, które Jezus otrzymał od mędrców ze Wschodu. Inną ciekawostką jest to, że niegrzeczne dzieci zamiast rózgi otrzymują węgiel. 24 grudnia o północy w kościołach rozpoczyna się Misa del Gallo – Msza Koguta (który miał piać w dzień narodzin Jezusa), czyli odpowiednik naszej pasterki. 

Hiszpańskie potrawy

Wigilia w tym kraju obfituje w wiele pysznych dań. Stoły uginają się pod ich ciężarem lecz ilość i rodzaj potraw nie ma aż takiego znaczenia jak w Polsce. Jadłospis Hiszpanów jest dość zróżnicowany w zależności od regionu. Każda kolacja rozpoczyna się od przystawek takich jak: wędliny, pasztety czy kawałki sera. Później serwowana jest zupa (bardzo często przygotowywana z owoców morza) i mięsne dania główne. Ich rodzaj zależy od regionu kraju:

- w Andaluzji je się indyka (nadziewanego wieloma dodatkami, np. bekonem, owocami takimi jak jabłka czy śliwki)

- w Castilla Leon i Castilla La Mancha jagnięcinę (z ziemniakami pokrojonymi w długie paski przypominające pajdy chleba).

Nie może zabraknąć także deseru! Jakie są najpopularniejsze świąteczne słodkości w Hiszpanii?

1. Turrony, czyli rodzaj nugatu. Dostępne są w kilku wersjach:

- duro; twardy, z całymi prażonymi migdałami, przykryty opłatkiem,

- blando; miękki, ze zmielonymi migdałami,

- turrón de chocolate crujiente; czekoladowy i chrupiący,

- wersja z kandyzowanymi owocami.

2. Polvorones, czyli kruche ciasteczka z migdałami.

3. Mazapanes- słodycze marcepanowe.

4. Roscon de Reyes, czyli „ciasto Trzech Króli”, w którym ukrywa się drobny upominek.

Musujące Hiszpańskie wino „cava” króluje na świątecznych stołach i często jest podawana na początku wieczerzy lub jako toast.  

 

WŁOCHY

Kolacja Wigilijna we Włoszech jest bardziej uroczysta niż zwykle, lecz najważniejszym świątecznym dniem jest Boże Narodzenie, czyli 25 grudnia. Włosi ubierają choinkę i konstruują szopki 8 grudnia. W kościele w tym dniu obchodzone jest święto Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. Dla Włochów jest to wolny dzień od pracy. Mieszkańcy tego kraju są bardzo przywiązani do tradycji budowania szopek, które stawia się nie tylko w kościołach, ale także na klatkach schodowych, w osiedlach, szkołach itd., ale przede wszystkim stoją one prawie w każdym włoskim domu.

Dla dzieci święta trwają aż do 6 stycznia. W tym dniu po raz kolejny otrzymują prezenty. Zgodnie z tradycją przynosi je... Befana- czarownica na miotle!

Włoski stół świąteczny

Dania na świątecznym stole zależą od regionu kraju. Na wigilijnym stole pojawia się wiele potraw rybnych, a także owoce morza. Kolacja jest bezmięsna, a daniem obowiązkowym jest baccala, czyli solony dorsz. 

Natomiast pierwszy dzień świąt to dla Włochów prawdziwa uczta! Pierwsze skrzypce gra pieczone mięso- wieprzowina, jagnięcina czy kura. 

- północ Włoch: podawane są tortellini faszerowane mięsem, szynką, warzywami i serem,

- południe kraju: popularna jest tu lasagna z sosem pomidorowym z mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów.

Pojawiają się także zupy, na przykład z porów z dodatkiem ziemniaków, jaj przepiórczych oraz trufli.

Nie może zabraknąć oczywiście deserów! Najpopularniejszym z nich jest znane na cały świat panettone, czyli wysoka babka drożdżowa nadziewana kandyzowaną cytryną i bakaliami. Włosi zajadają się także posypaną cukrem pudrem, puszystą babką w kształcie gwiazdy- pandoro oraz panforte i torrone – deserami z owoców i orzechów, połączonych słodką masą.

 

WIELKA BRYTANIA

W Wielkiej Brytanii Boże Narodzenie to szczególny czas. Ulice wypełnione są wspaniałymi dekoracjami, a w tle słychać świąteczną muzykę. Podobnie jak w Polsce, święta zaczynają się 24 grudnia. Wieczorem w Wigilię, angielskie dzieci wywieszają swoje pończochy za drzwi, aby rano odnaleźć je wypełnione prezentami! Podczas Wigilii Brytyjczycy nie dzielą się opłatkiem.

Ciekawostką jest to, że właśnie w tym kraju narodził się… zwyczaj pocałunków pod jemiołą wiszącą u sufitu, który przynosi szczęście i spełnienie marzeń. 26 grudnia w Wielkiej Brytanii to Boxing Day. Tradycyjne w tym dniu Brytyjczycy odwiedzają rodziny i wybierają się na zakupy. 

Tradycyjne potrawy

Uroczysty posiłek w Wielkiej Brytanii spożywany jest 25 grudnia. Nadziewany indyk (np. kasztanami, pieczonymi ziemniakami, czy brukselką) stanowi danie główne. Na deser w większości domów podawany jest pudding, który powinien składać się z 13 składników. Symbolizuje to 12 Apostołów i Jezusa Chrystusa. Przygotowywanie tego deseru powinno rozpocząć się już 3 miesiące przed Wigilią, a każdy z członków rodziny jest zobowiązany w tym czasie choć raz zamieszać masę puddingu drewnianą łyżką w kierunku od wschodu do zachodu! 

 

Mimo, że w każdym z opisanych krajów święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej, to wszędzie można poczuć ich magię. Najważniejsze, że ten niezwykły czas spędzany jest w cudownej atmosferze, w towarzystwie najbliższych osób.

 

foto: Freepik.com