DIETA ATKINSA


To kontrowersyjna dieta stworzona na początku lat 70. przez amerykańskiego kardiologa Roberta Atkinsa. Zasady diety przypominają dietę optymalną dietetyka Kwaśniewskiego.



Założeniem diety jest ograniczenie głównej przyczyny nadwagi: węglowodanów prostych i złożonych na rzecz tłuszczy i białek. Odżywianie dietą Atkinsa cieszy się niesłabnącą popularnością. Jego książka sprzedała się w nakładzie 10 milionów egzemplarzy na całym świecie. w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, pojawiły się specjalne gotowe dania „low carb”, czyli posiłki ze zmniejszoną ilością węglowodanów. Badania doktora Atkinsa wskazały, że stosowanie jego programu prowadzi do spalania tłuszczu i utraty zbędnych kilogramów. Atkins wyznawał prostą zasadę „jedz tłuszcz, a zgubisz tłuszcz”. Jego dieta przewiduje zastąpienie węglowodanów tłustym mięsem i śmietaną oraz niewielką ilością owoców i warzyw.
Atkins zapewniał, że węglowodanowe posiłki powodują nadprodukcję insuliny, która odpowiada za wchłanianie i przyswajanie składników odżywczych, w szczególności węglowodanów.
Wyrzucana do krwiobiegu insulina wpływa na szybie wchłanianie spożytego pokarmu. Niezużyte składniki odżywcze, które występują w nadmiarze zostają zmagazynowane w organizmie i w ten sposób odkłada się tłuszcz.
Zdaniem Atkinsa jedynie taka dieta jest w stanie spalić nadliczbowy tłuszcz i uregulować procesy metaboliczne zachodzące w ciele człowieka.

 

Zalety 
W początkowej fazie diety można szybko stracić zbędne kilogramy. Również liczne badania kliniczne nad dietą wskazują, że jest ona skuteczna w walce z otyłością. Dieta jest również prosta w stosowaniu, gdyż nie wymaga liczenia kalorii, ani ograniczania wielkości porcji. Dzięki spożywaniu dużych ilości tłuszczu nie następują napady tzw. „wilczego głodu”, a odchudzanie przestaje się kojarzyć z wyrzeczeniami i wieczna katorgą. Dieta Atkinsa polecana jest również osobom cierpiącym na cukrzycę typu I i II, gdyż stosowanie jej pozwala kontrolować wydzielanie insuliny, co prowadzić może nawet do całkowitego wyleczenia choroby.

Wady 
Przeciwnicy diety ostrzegają przed powikłaniami, jakie powoduje ten sposób odżywiania. Wymienia się przede wszystkim: miażdżycę, osteoporozę, chorobę nerek czy zaburzenia akcji serca. Dieta Atkinsa sprzyja podwyższeniu poziomu cholesterolu we krwi oraz prowadzi do efektu jo-jo.

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności