CO MOGĘ JEŚĆ, DIETA BEZGLUTENOWA


O diecie bezglutenowej słyszał każdy, tylko niewiele osób rozumie na czym tak naprawdę polega, kto powinien na nią przejść, na co trzeba zwracać szczególną uwagę, a jakie produkty należy koniecznie wykluczyć ze swojego jadłospisu.

Dieta jest głownie stosowana w leczeniu celiakii oraz u osób uczulonych na gluten. Najważniejsze jest, aby unikać pszenicy, jęczmienia, żyta, pszenżyta, pochodnych tych ziaren, słodu jęczmienia czy drożdży piwnych, ponieważ zawierają gluten.

U osób cierpiących na celiakię gluten powoduje zapalenie jelita cienkiego. Wszyscy, którzy muszą unikać produktów zawierających gluten powinni stosować dietę bogatą w owoce i warzywa, mięso, drób, ryby, fasolę, wszystkie warzywa roślin strączkowych oraz orzechy.

Wskazane są również produkty mleczne, jednak należy je poddać dokładniej analizie. Osoby na diecie bezglutenowej bez obaw mogą spożywać produkty mleczne takie jak mleko świeże oraz w kartonie, mleko zagęszczane, w proszku, kefir, maślankę, jogurt naturalny, ser biały czy żółty. Jest jednak spora grupa produktów, która może zawierać gluten. Na co należy uważać? Na wszystkie jogurty owocowe, maślanki smakowe, zagęstniki, serki topione, sery pleśniowe czy produkty z dodatkiem błonnika czy ziarnami zbóż. Początkowo dieta może wydawać się dość problematyczna i frustrująca, jednak z odrobiną cierpliwości można jeść dania różnorodne oraz smaczne. Substytuty glutenu mogą naprawdę cieszyć kubki smakowe. Ciekawostką jest, że na rynku są dostępne produkty bezglutenowe takie jak makaron czy chleb. Są również specjalistyczne sklepy, które w swojej ofercie posiadają wiele atrakcyjnych produktów wolnych od glutenu. Warto również w swojej diecie wykorzystać produkty naturalnie bezglutenowe takie jak kukurydza, ryż (brązowy, biały, dziki), ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, soja, amarantus, czy maniok. Należy zwrócić szczególną uwagę na owies, chociaż w swojej naturalnej postaci nie zawiera glutenu, są przypadki kiedy wywołuje silne reakcje alergiczne.

W diecie bezglutenowej dostępne są również produkty uprzyjemniające życie chociażby takie jak odrobinę słodkie. Dozwolone są : cukier, miód, kisiel, budyń, landrynki oraz ciasta i ciasteczka upieczone z dozwolonych podstawowych składników. Niestety różnego rodzaju batony, czekolada, chipsy lub lody mogą zawierać gluten. Przy wyborze produktów należy zapoznać się z etykietą - najbezpieczniejsze są wszystkie te, które posiadają międzynarodowy znak przekreślonego kłosa.

W kwestii alkoholi zabronione jest piwo, whisky oraz wszystkie alkohole kolorowe. Najbezpieczniejsze są alkohole w czystej postaci.

Dieta bezglutenowa łagodzi również objawy wielu chorób czy przypadłości. Pomaga w walce z zapaleniami skóry oraz swędzącymi wysypkami. Oprócz tego poprawia pracę układu pokarmowego i niweluje biegunki, wzdęcia, zaparcia, gazy czy bóle brzucha. Zmniejsza również bóle głowy oraz stany migrenowe.

Obecnie występuje wiele możliwości diagnozowania alergii na gluten. Jedne są bardziej dokładnie, inne mniej, wykonywane w domowym zaciszu (śrdenia cena takiego testu to ok. 90zł), jak i w warunkach laboratoryjnych. 

 



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności