Od kilku tygodni cały świat żyje koronawirusem, który rozprzestrzenia się głównie w Chinach i jest odpowiedzialny za obecną epidemię zakażeń układu oddechowego, prowadzącą nawet do śmierci. Działania, takie jak unikanie kontaktu z osobami chorymi, czy higiena osobista, są bardzo ważne w zapobieganiu tej choroby. Jeśli zastanawiasz się w jaki sposób naturalnie można zwiększyć swoją odporność, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Odporność organizmu jest uwarunkowana wieloma czynnikami, m.in. sposobem odżywiania. Duże znaczenie ma także odpowiedni odpoczynek, w tym ilość snu i aktywność fizyczna. Układ immunologiczny potrzebuje wszystkich składników odżywczych do optymalnego funkcjonowania. Aby dostarczyć je organizmowi warto pomyśleć o swojej diecie jak o… tęczy! Należy zwrócić uwagę na kolorowe produkty spożywcze, które wzmacniają system odpornościowy. Istnieje również wiele mniej barwnych produktów, które mogą korzystnie wpływać na odporność, (np. czosnek), jednak dużo dobroci ukrytych jest w kolorowych warzywach i owocach.
Czerwone, pomarańczowe i żółte Owoce i warzywa w tych kolorach zazwyczaj są bogate w witaminę C. Wykazano, że witamina ta skraca czas trwania infekcji u dorosłych o średnio 8%, u dzieci średnio o 14% i łagodzi objawy przeziębienia.
Gdzie ją znajdziemy? Czerwona papryka 95mg/100g Pomarańcza 70mg/100g Truskawka 66mg/100g Pomidor 17mg/100g
Przechowywanie żywności przez dłuższy czas i gotowanie może zmniejszyć zawartość witaminy C, na szczęście wiele z najlepszych jej źródeł w żywności jest zwykle spożywanych na surowo.
Zielone, liściaste warzywa Istnieje grupa głównie zielonych warzyw zwanych krzyżowymi, które obejmują rukolę, brokuły, brukselkę, jarmuż, kapustę, sałatę. Bogate są one w składniki odżywcze, które mogą korzystnie wpływać na układ odpornościowy, w tym witaminy A, C, E, karotenoidy, foliany i minerały, np. żelazo i magnez.
Jeśli chcesz sprawdzić ilości poszczególnych składników odżywczych w zielonych warzywach, zrób to w łatwy sposób w Programie do układania jadłospisów DietetykPro! 1. Z menu bocznego wybierz zakładkę Produkty → Znajdź produkt 2. Wpisz nazwę w wyszukiwarce 3. Kliknij w nazwę, a następnie wybierz „Pokaż wszystkie” pod podstawowymi wartościami odżywczymi 4. Odnajdź na liście np. witaminę E Wartości podane są na 100g.
Niebieskie i fioletowe owoce Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i kwasu foliowego. Badania wykazały, że flawonoidy, których źródłem są m.in. jagody odgrywają istotną rolę w układzie odpornościowym.
Białe warzywa cebulowe Cebula, czosnek i por są bogate w witaminy C, A, E, z grupy B, składniki mineralne, takie jak siarka, selen, magnez, żelazo oraz w olejki eteryczne. Co więcej czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
Układ odpornościowy będzie prawidłowo funkcjonował, gdy zadbasz także o: - regularny wysiłek fizyczny (dotleniony organizm o wiele lepiej radzi sobie z infekcjami) - odpowiednią ilość snu (należy spać od 7 do 8 godzin dziennie, wstawać i kłaść się codziennie o podobnych porach) - unikanie stresu (osoby, które są narażone na przewlekły stres są bardziej podatne na infekcje) - stronienie od alkoholu i palenia wyrobów tytoniowych (prowadzą do częstszych zakażeń, dobrze udokumentowane ryzyko, związane z paleniem tytoniu, dotyczy układów oddechowego i krążenia)
Prawidłowa praca systemu odpornościowego wymaga równowagi i harmonii całego organizmu, zdrowego trybu życia, aktywności fizycznej oraz zbilansowanej diety. Co prawda zimą dostęp do świeżych sezonowych warzyw i owoców jest utrudniony, ale można sięgać po mrożonki, które zachowują wartości odżywcze świeżych produktów.
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone
Code & Design by
Strona wykorzystuje cookie
Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone