WARZYWO NUMER 1 : JARMUŻ!


Jarmuż jest najzdrowszym warzywem, które może znaleźć się na Twoim talerzu.

Ta niepowtarzalna odmiana kapusty dostarcza do organizmu wiele wartości odżywczych takich jak witamina A, która wpływa m.in. na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jarmuż zawiera sporą ilość witaminy C oraz K, która jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz zdrowe kości. Ponadto jest źródłem manganu, miedzi, wapnia i żelaza.

Jest źródłem kwasu foliowego i jest praktycznie beztłuszczowy i niskokaloryczny - jedna porcja zawiera ok. 30 kcal.

Jarmuż jest ceniony za swoje działanie przeciwnowotworowe. Obecnie kucharze wymyślają przeróżne przepisy, aby dotrzeć do różnych gustów kulinarnych ludzi na całym świecie, gdzie jarmuż jest głównym składnikiem wielu potraw. 

Jarmuż należy jeść regularnie, średnio 2-3 razy w tygodniu.  Jeśli chcesz zachować jego wszystkie wartości odżywcze najlepiej jest go ugotować na parze. Ten sposób sprawia, że warzywo nie traci swoich cennych składników. Oczywiście nie są zabronione inne formy przyrządzania takie jak pieczenie czy smażenie. Ta odmiana kapusty nadaje się idealnie do zup, sałatek, zapiekanek czy omletów, sprawdza się również w roli zdrowej przekąski. 

Z medycznego punktu widzenia regularne spożywanie jarmużu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ solidnie obniża poziom złego cholesterolu. W ostatnim czasie przeprowadzono badania, które porównują działanie leków dostępnych w aptece oraz jarmużu w walce z cholesterolem - działanie jest prawie identyczne!

Ponadto jarmuż jest bogaty w przeciwutleniacze takie jak luteina, która pomaga utrzymać zdrowe oczy. Polecany jest osobom, które spędzają mnóstwo czasu przed komputerem. Jarmuż utrzymuje stały poziom glukozy we krwi, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Idealnie sprawdzi się dla osób, które chcą utrzymać stałą wagę lub są na diecie. Zawarty w jarmużu błonnik wpływa również korzystnie na problemy z zaparciami oraz prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. 

Jeśli już wiesz, że na dniach wprowadzisz jarmuż do swojej diety zwróć uwagę na kilka szczegółów przy kupnie tego warzywa. Przede wszystkim sprawdź liście - powinny wyglądać na bardzo świeże. Wszystkie brązowe przebarwienia, zżółknięcia lub niewielkie otwory świadczą o tym, że warzywo nie jest najświeższe. Polecamy jarmuż o mniejszych liściach, ponieważ są znacznie łagodniejsze w smaku. Jarmuż przechowuj w lodówce - niska temperatura korzystnie wpływa na liście, które są łagodniejsze i tracą smak goryczki. Najdłużej możesz go przechowywać 5 dni.

Smacznego!

 



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności