SLOW FOOD - KUCHNIA PRZYSZŁOŚCI
Co oznacza określenie "fast food" wie każdy i bez problemu potrafi przypisać daną potrawę do tego rodzaju kuchni. Obecnie na popularności zyskało zupełne przeciwieństwo, mianowicie Slow Food! W wolnym tłumaczeniu oznacza powolne jedzenie – ale czy dotyczy się to powolnego przeżuwania, trawienia a może podawania? Na czym tak naprawdę polega gotowanie w stylu slow food?
Slow Food to stowarzyszenie założone przez Włocha Carlo Petrini w latach 80tych. Grupa działaczy początkowo broniła tradycji regionalnych potraw oraz promowała powolny styl życia. Z czasem jednak z niewielkiej grupy zrobiło się stowarzyszenie, które widzi silne powiązanie pomiędzy żywnością, ludźmi czy danym regionem. Obecnie Slow Food to globalny ruch obejmujący tysiące projektów i miliony ludzi na całym świecie.
Cała koncepcja dotyczy przede wszystkim żywności, przyrody, Ziemi oraz ludności, która ją zamieszkuje. Założyciele swoją filozofię podsumowują w trzech słowach: dobre, czyste, uczciwe.
Liczy się dobra żywność, jej smak oraz jakość. Bardzo ważny jest wybór surowców oraz ich metoda uprawy czy produkcji, która w żaden sposób nie zmienia ich naturalnej postaci.
Czyste powinno być przede wszystkim środowisko oraz sposoby uprawy roślin, hodowla zwierząt czy przetwarzanie produktów. Każdy etap produkcji powinien mieć na uwadze ochronę ekosystemu, producenta oraz konsumenta.
Uczciwość to tak naprawdę sprawiedliwość wobec producentów oraz konsumentów. Slow food to odpowiednie warunki pracy ludzi, odpowiednia zapłata za wykonywaną pracę, poszanowanie tradycji kulturowych oraz przystępne ceny dla klientów. Jakość oraz wartość produktu muszą ze sobą współgrać.
Stowarzyszenie promujące taki rodzaj kuchni to nie tylko zdrowa i świadoma żywność, to również dbanie o zagrożone rośliny, to obrona tradycji kulinarnych. To przede wszystkim zrozumienie poprawnego funkcjonowania środowiska. Rybak powinien umiejętnie wykonywać swoją pracę - nieodpowiedzialne metody połowu ryb są przyczyną wyginięcia całych gatunków. Podobnie jest w przypadku wykonywania zawodu przez rolnika czy rzeźnika.
Każdy powinien wiedzieć jak wygląda produkcja danego produktu, kto za to odpowiada, jak należy o niego dbać, jak umiejętnie dany produkt przygotować i zachować jego walory smakowe. Istotne jest, aby z przygotowania potraw oraz samego jedzenia czerpać przyjemność i mieć świadomość swojego wyboru. Większość restauracji działających pod patronatem stowarzyszenia slow food oferuje swoim klientom menu ściśle związane z danym sezonem. Jeśli obecnie królują truskawki lub szparagi większość dań będzie ściśle związana właśnie z takim składnikiem.
Obecne jedzenie oraz preferowaną kuchnię można zamienić na slow food w życiu codziennym. Co jest potrzebne? Czas oraz chęć poznawania historii lokalnych produktów. W przygotowaniu potraw kuchni slow food nie liczą się tylko umiejętności kulinarne, ale również ich prawidłowe wykonanie. Slow food to nie tylko produkty czy żywność, ale przede wszystkim styl życia. Międzynarodowym znakiem kuchni slow food jest ślimak, który symbolizuje spokój oraz życie bez pośpiechu.
Copyright 2025 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone