DIETA PUDEŁKOWA - NA CZYM POLEGA I CZY WARTO JĄ STOSOWAĆ?


Catering dietetyczny z dostawą do domu wydaje się świetną opcją dla osób, które nie mają pomysłów i czasu na zdrowe gotowanie. Wystarczy wybrać menu, a już następnego dnia dostawca zostawi pod drzwiami pudełka z zapakowanym jedzeniem. Czy tak idealna opcja zdrowego odżywiania może mieć jakiekolwiek wady? Czy rzeczywiście dla wszystkich będzie to strzał w 10?


Jak wygląda to w praktyce?
Pierwszy krok: Wybór diety na stronie internetowej firmy i złożenie zamówienia.
Drugi krok: Dostawa do domu, która odbywa się zgodnie z wybranymi godzinami.
Trzeci krok: Ewentualne podgrzanie potrawy i.. gotowe!


Którą opcję wybrać?
Przeglądając strony internetowe firm cateringowych, można znaleźć różnorodne propozycje na gotowe posiłki. Z przedstawionych ofert poznasz:
1. Menu podzielone na konkretne rodzaje diet np. dieta wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, dla osób nietolerujących laktozę itp.
2. Kaloryczność posiłków. Przygotowana dieta będzie odpowiadała zapotrzebowaniu energetycznemu konkretnych osób np. dzieci, sportowców, osób na redukcji lub budujących masę mięśniową.

Należy pamiętać, że taki jadłospis powinien być maksymalnie dopasowany do potrzeb klienta.

Przy jego planowaniu brane pod uwagę powinny być takie informacje jak: wiek, wzrost, waga, aktywność fizyczna oraz cel, np. zrzucenie masy ciała lub poprawa samopoczucia. Większość firm na stronie internetowej umożliwia wypełnienie wywiadu żywieniowego lub przeprowadzenie rozmowy z dietetykiem. Takie rozwiązanie może pomóc w podjęciu decyzji oraz zagwarantować prawidłowo dopasowaną dietę.


Zalety
1. Oszczędność czasu
To najmocniejszy punkt - nie trzeba gotować i robić zakupów spożywczych, dzięki temu klient zyskuje sporo wolnego czasu.

2. Różnorodność
Dieta pudełkowa każdego dnia składa się z innych posiłków. To świetna okazja, aby spróbować nowych smaków i połączeń.

3. Sezonowość
W jadłospisach wykorzystywane są produkty charakterystyczne dla danego okresu. Jesienią z pewnością pojawią się potrawy z grzybami lub dynią, a latem ze świeżymi owocami.

4. Personalizacja
Większość firm pozwala na wykluczenie kilku nielubianych produktów.

5. Pokrycie zapotrzebowania
Plany żywieniowe przygotowywane są przez dietetyków, którzy dbają o odpowiednią ilość składników odżywczych i kalorii każdego dnia.


Wady
1. Efekt jo-jo
Wybierając kaloryczność diety, która jest mniejsza niż całodzienne zapotrzebowanie, z całą pewnością można schudnąć! Problem pojawia się natomiast po zakończeniu współpracy z firmą cateringową. Osoby korzystające z tego rozwiązania niestety nie uczą się, jak poprawnie komponować posiłki, jakie porcje są dla nich odpowiednie lub których produktów lepiej unikać (otrzymanie gotowej potrawy nie pozwala na weryfikację produktów użytych podczas jej przygotowywania). Wszystkie te składowe mogą prowadzić do ponownego przybrania masy ciała.

2. Koszt
Dieta pudełkowa nie należy do najtańszych. Miesięcznie, w zależności od ilości dań i wybranej kaloryczności należy zapłacić średnio… 1600-1800 zł lub około 1100-1300 zł bez weekendów. Robiąc zakupy i przygotowując posiłki samodzielnie, można zaoszczędzić nawet połowę z tej kwoty!

3. Jakość i świeżość surowców
Zadaniem zamawiającego jest jedynie odebranie pudełka. Nie ma możliwości sprawdzenia z jakich produktów zostały przygotowane potrawy i czy na pewno były one pierwszej jakości.

4. Smak
Może okazać się, że jedzenie z danego cateringu po prostu nie będzie smakować, ze względu na wykorzystane przyprawy lub rodzaje posiłków, które dotychczas były celowo pomijane, np. koktajle lub zupy.


Dieta pudełkowa może być świetnym wyborem dla osób, które nie mają czasu na gotowanie i robienie zakupów, a chciałyby odżywiać się zdrowo. Jeśli jednak zmagasz się z jakąkolwiek chorobą, alergią lub nietolerancją pokarmową, chcesz nauczyć się odpowiednio dobierać składniki lub zwiększyć świadomość o jakości i pochodzeniu produktów – najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka. Specjalista przygotuje plan żywieniowy w 100% dostosowany do Twoich potrzeb i upodobań. Weźmie pod uwagę wszystkie preferencje oraz... domowy budżet.


Pracujesz w firmie cateringowej? Odpowiadasz za planowanie grupowych jadłospisów? Przetestuj zupełnie za darmo najczęściej wybierany przez cateringi i prosty w obsłudze program do żywienia zbiorowego ZdroweZbiorowe!

Program:
- zawiera największą bazę produktów i przepisów, w sumie ponad 10 000 pozycji,
- umożliwia tworzenie jadłospisów z opracowanymi normami na składniki odżywcze,
- generuje wydruki planów żywieniowych i zbiorcze listy zakupów,
- kosztuje tylko 200 zł netto za rok!

Zainteresowany?
Napisz na biuro@zdrowezbiorowe.pl lub zadzwoń 790222800 i odbierz darmowy dostęp!



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności