zajawka artykułu

ŚWIĄTECZNE WYPIEKI Z CAŁEGO ŚWIATA

Makowiec, kutia, sernik, keks, piernik to najpopularniejsze bożonarodzeniowe desery serwowane na polskich stołach, a jakie słodkości można znaleźć w domach naszych bliskich i dalszych sąsiadów? Czym jest bibingka i gdzie podaje się risalamande? Zapraszamy do lektury!

Bibingka
Przygotowywana na Boże Narodzenie w Indonezji i Filipinach bibingka to placek z mąki ryżowej na bazie mleka kokosowego i jajek. Tradycyjnie jest pieczony w glinianych piecach, wyłożonych liśćmi bananowca. Następnie to miękkie, słodkie i gąbczaste ciasto dekoruje się dodatkami, np. tartym kokosem, serem czy masłem.


Diples
Grecki wypiek przygotowywany z ciasta na bazie jajek. Cienkie arkusze smaży się na oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie zwija w rulon, skrapia syropem miodowym, a następnie posypuje drobno pokruszonymi orzechami i cynamonem. Diples pochodzą z południowego Peloponezu, ale podobne wersje można spotkać także na Krecie.


Risalamande
Duński świąteczny deser - pudding ryżowy z bitą śmietaną i blanszowanymi, posiekanymi migdałami. Podaje się go na zimno z sosem wiśniowym, jako zwieńczenie wigilijnej kolacji.


Kerststol
Przepis na to drezdeńskie drożdżowe ciasto z rodzynkami jest przekazywany od wieków. W swoim składzie zawiera takie składniki, jak: masło, słodkie i gorzkie migdały, kandyzowana pomarańcza i skórka z cytryny. Rodzynki dodaje się tuż przed włożeniem do piekarnika, aby były jędrne. Kształt tej strucli symbolizuje zawinięte w pieluchy Dzieciątko Jezus.


Pavlova
Pochodzący z Nowej Zelandii, ale nazwany na cześć rosyjskiej tancerki baletowej, ten wyjątkowy deser serwowany jest na Święta Bożego Narodzenia w Australii. Pavlova to beza z chrupiącą skórką, środkiem przypominającym piankę, zwieńczona bitą śmietaną i owocami.


Bûche de Noël
Biszkopt w kształcie walca - Bûche de Noël jest ukłonem w stronę starożytnej europejskiej tradycji wypalania kłody bożonarodzeniowej na palenisku. To ciasto z kremem przypomina ściętą gałąź drewna. Obsypane jest czekoladowym lukrem symbolizującym korę i jadalnymi dekoracjami w kształcie liście, ostrokrzewu lub innych darów natury.


Biscochito
W Nowym Meksyku biscochito to coś więcej niż tradycyjny przysmak - to oficjalne ciasteczko tego stanu. Jest wyrabiane na maśle lub smalcu, a swój aromat zawdzięcza anyżowi i cynamonowi.
Można je znaleźć w piekarniach i sklepach, stanowią centralny element świąt Bożego Narodzenia.


Panettone
Włoska babka z Mediolanu, wypiekana tradycyjnie w okresie świątecznym. Ma kształt wysokiej kopuły, a proces jej produkcji jest długi i skomplikowany, dzięki czemu ciasto nabiera specyficznej i bardzo puszystej konsystencji. Skórka cytrynowa, pomarańczowa oraz rodzynki to jej podstawowe dodatki.


Szaloncukor
W okresie świątecznym na Węgrzech nie sposób ich przegapić! Te czekoladowe cukierki z kremem są mocno kojarzone ze świętami. Jaskrawo zapakowane zawiesza się jako ozdoby na choinkach. Występują w różnych smakach takich jak: wanilia, truskawka, orzech laskowy i kokos.


Co kraj, to obyczaj! Potrawy znajdujące się na polskich stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia potrafimy wymienić jednym tchem nawet obudzeni w środku nocy. Może jednak zainspirujesz się światowymi słodkościami i w tym roku zaskoczysz swoich najbliższych?


Pamiętaj, że w programie DietetykPro dostępny jest szablon „Boże Narodzenie”, który możesz wykorzystać w pracy z pacjentami oraz dowolnie modyfikować wszystkie potrawy.


Nie masz jeszcze programu? Kup TUTAJ za jedyne 285 zł¹ za rok!

¹cena netto
foto: freepik.com