DLACZEGO WARTO PIĆ WODĘ?


Gdyby zabrakło wody na świecie, doszłoby do ekologicznej katastrof. Ziemia stałaby się jedną, wielką pustynią, a organizmy żywe przestałyby istnieć. Jak to możliwe, że ta ciecz ma taką moc?
Człowiek, rodząc się zawiera w sobie ponad 90% wody, a w dorosłym życiu wartość ta spada do około 65% i jest zależna od wieku oraz płci. Woda w naszym ciele jest najważniejszym składnikiem i odpowiada za szereg procesów, takich jak:

aktywność enzymów
aktywność kwasów nukleinowych
udział w termoregulacji
ruchliwość stawów
transport jonów
wchłanianie składników odżywczych


Nie ma lepszego źródła nawodnienia niż sama woda, ale oprócz formy płynnej możemy ją spożyć w postaci warzyw, owoców, mleka oraz napojów mlecznych. Najwięcej wody zawierają:


kapusta pekińska, ogórek, seler naciowy – 96%
rzodkiewka, pomidor, sałata – 95%
papryka, truskawki, arbuz – 92%


Ubytek wody z naszego organizmu następuje głównie wraz z moczem, potem oraz wydychaną parą i zależny jest od klimatu, temperatury, diety, aktywności fizycznej.
Warto wiedzieć, że utrata 10% wody może być w skutkach śmiertelna. Objawami odwodnienia jest przede wszystkim ból i zawroty głowy, senność, zaburzenia koncentracji i rytmu serca, spadek ciśnienia krwi czy brak śliny.

Jak więc uzupełnić te straty, by móc funkcjonować prawidłowo?

W 2010 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał normy wystarczającego spożycia wody dla osób zdrowych, o średniej aktywności fizycznej, żyjących w umiarkowanym klimacie. Normy dotyczą nie tylko wody, ale również pożywienia, które ją zawiera:


kobiety – 2 litry
mężczyźni – 2,5 litra



Wniosek jest prosty – obowiązkowo należy pić w ciągu dnia wodę. Dobrze, ale którą wybrać?

Na początek warto wspomnieć, że wszystkie wody dostępne na rynku, muszą podporządkować się wytycznym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych oraz i w Ustawie o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia z 25 sierpnia 2006 r. Oprócz wskaźników fizykochemicznych i organoleptycznych sprawdza się stężenie składników mineralnych. Dzięki temu w sklepach możemy znaleźć wody bardzo nisko- (poniżej 50 mg/l składników mineralnych), nisko- (poniżej 500 mg/l), średnio- (500-1500 mg/l) i wysoko mineralizowane (1500-4000 mg/l). Do innych rodzajów wód należą: źródlane, stołowe i lecznicze.


Mineralne – oprócz nawodnienia uzupełniają niedobory składników mineralnych, np. sodu, wapnia, potasu, magnezu,

Źródlane – słodkie i neutralne w smaku, zawierają mało składników mineralnych,

Stołowe – mineralizowane, czyli wody źródlane wzbogacone w składniki mineralne,

Lecznicze – zawierają więcej danego składnika (lub dwóch) w porównaniu z wodami mineralnymi oraz są stosowane w konkretnych schorzeniach.



Półki w sklepach uginają się od różnego rodzaju wód. Na rynku jest mnóstwo producentów i każdy z nich zachęca do picia wyłącznie ich wody. W takim razie, na którą należy się zdecydować?

Dla osoby dorosłej i zdrowej najlepszym wyborem będzie woda mineralna, nisko- lub średniomineralizowana o zrównoważonym składzie. Jeżeli występuje problem z nadciśnieniem tętniczym lub z nerkami, warto sięgnąć po wodę niskosodową.

Niemowlęta i dzieci do 3. roku życia powinny spożywać wodę źródlaną lub niskomineralizowaną, niskosodową i niskosiarczanową. Jest dla nich najbardziej bezpieczna, ze względu na niską zawartość składników mineralnych oraz nie wymaga przegotowani przed spożyciem.

Seniorzy powinni sięgać po wody wysokomineralizowane, które zawierają mnóstwo składników mineralnych niezbędnych i szczególnie cennych w ich diecie. Co ciekawe, osoby starsze mniej odczuwają pragnienie i głód, a zawartość wody w organizmie jest mniejsza o 10-15% niż u dorosłych. Jest to skutek stale postępujących zmian zachodzących w ciele wraz z upływem lat.


Kwestią osobistą jest również wybór, czy woda ma być gazowana lub nie. Gazowana, zawiera dwutlenek węgla, który wydychamy razem z powietrzem. Nie jest negatywny dla zdrowia, a nawet wykazuje działanie bakteriostatyczne i poprawia smak wody. Należy pamiętać, by taką wodę pić powoli, ze względu na dużą zawartość bąbelków powietrza.


Wodę należy zawsze mieć pod ręką, ponieważ odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Dla ugaszenia pragnienia i zachowania homeostazy należy spożywać ją regularnie w ciągu dnia w postaci płynu oraz pokarmu. Przy wyborze, warto się zastanowić, czego od niej oczekujemy i czy nic nam nie dolega. Na koniec małe ostrzeżenie: uwaga na tak zwane wody smakowe! Zawierają ogromne ilości cukru, substancji słodzących i konserwantów. Stwórzcie ją sami – do wody dodajcie ulubione owoce. Gotowe!



Nie masz jeszcze programu?
Przetestuj pełną wersję za darmo!
Wejdź na https://demo.dietetykpro.pl/



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności