WSZYSTKO O HERBATACH, CZYLI WŁAŚCIWOŚCI, RODZAJE I KORZYŚCI ZDROWOTNE


Herbata jest drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie, zaraz po wodzie. Powstaje poprzez zalanie gorącą wodą liści rośliny o nazwie Camellia sinesis, a jej smak różni się w zależności od miejsca zbioru, uprawy i procesu przetwarzania. Nazwa ta określa także napary z ziół i suszu owocowego. Herbata zawiera znaczącą ilość katechin, czyli związków pełniących rolę przeciwutleniaczy, a ich najwyższe stężenie występuje w herbacie czarnej, białej i zielonej. Napar zawiera również teinę, garbniki, liczne składniki mineralne oraz witaminy takie jak: A, B2, C, E oraz K. Spożywanie herbaty to nie tylko chwila relaksu, ale też wsparcie dla zdrowia fizycznego i psychicznego. 



Właściwości zdrowotne herbaty: 

  • usuwa wolne rodniki 
  • zmniejsza uszkodzenia komórek,  
  • minimalizuje ryzyko chorób serca,
  • reguluje ciśnienie krwi, 
  • obniża poziom złego cholesterolu „LDL”,
  • zmniejsza ryzyko udaru,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • łagodzi podrażnienia skóry,
  • poprawia koncentrację,
  • zmniejsza uczucie stresu,
  • dodaje energii,
  • regeneruje organizm.



Herbata gości w Europie od XVII w., a do Polski dotarła w darach przywiezionych prosto z Francji. Najpierw napar był pity wyłącznie na dworze królewskim, następnie przez szlachtę, a wraz z upływem lat trafił do kawiarni, restauracji i wszystkich domów w całym kraju. Najbardziej popularną i najczęściej spożywaną jest herbata czarna. Zawiera dużą ilość garbników, które nadają charakterystycznej cierpkości napoju oraz pełnią funkcje antyoksydacyjne. Do pozostałych znanych herbat należą: biała, zielona, czerwona oraz ulung (niebieska). 



W przygotowaniu naparu z herbaty najważniejszy jest sam proces parzenia. To od niego zależy, jak napój będzie wyglądał i smakował. Nie z każdej odmiany otrzyma się identyczną ilość dobroczynnych związków, a różnice te będą wynikać z rodzaju herbaty, czasu parzenia i temperatury wody.  



Czas parzenia i temperatura wody: 

  • czarna: 2-3 minuty, 95 °C
  • biała: 2-5 minut, 75-85 °C
  • zielona: 1-3 minut, 60-85 °C
  • czerwona: 1-3 minut, 95-98 °C
  • ulung: 1-2 minuty, 90-95 °C




Gdy za oknem chłód, dzień jest coraz krótszy, a liście powoli opadają z drzew to znak, że jesień zawitała do nas na dobre. Nic w tym czasie nie sprawdzi się tak dobrze, jak aromatyczna, gorąca herbata. To dzięki niej można rozgrzać organizm od środka i cieszyć się ciepłem, które oddaje. Do uzyskania najlepszego efektu należy wzbogacić napar o kilka zdrowych, pachnących jesienią składników:


Goździki — wspomagają pracę wątroby, działają przeciwbakteryjnie i antyseptycznie, zawierają sporo witamin i minerałów (A, D, E, K, z grupy B, potas, mangan, cynk i wapń), są bogate w przeciwutleniacze, szczególnie w eugenol, który zmniejsza stres oksydacyjny.



Kurkuma — działa przeciwzapalnie, zawiera silny przeciwutleniacz (kurkuminę), obniża ryzyko chorób serca, przyczynia się do śmierci komórek rakowych oraz zmniejsza przerzuty nowotworu, wspomaga leczenie Alzheimera i artretyzmu, wykazuje działanie antydepresyjne.



Kardamon — obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi, działa moczopędnie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie, zawiera dużo antyoksydantów, wspomaga trawienie i leczenie wrzodów, poprawia oddychanie i zużycie tlenu (przy aromaterapii). 



Cytrusy — bogate w witaminy i związki roślinne (witamina C, z grupy B, fosfor, magnez, miedź, potas oraz kilkadziesiąt odmian flawonoidów, karotenoidów i olejków eterycznych), są dobrym źródłem błonnika, zmniejszają ryzyko występowania kamieni nerkowych, poprawiają pracę serca. 



Suszone jabłka — zachowują sporo składników odżywczych i mikroskładników po wysuszeniu owoców, zawierają dużo węglowodanów o niskim IG (dobra przekąska dla sportowców i diabetyków), bogate w błonnik, polifenole, potas, sód i żelazo. 



Imbir — zawiera związek bioaktywny, jakim jest gingerol (o silnym działania przeciwzapalnym i przeciwutleniającym), niweluje wiele form nudności (zwłaszcza porannych), wspomaga leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów, obniża poziom cukru we krwi, zmniejsza przewlekłą niestrawność i ból menstruacyjny. 

 

Miód — o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych, regeneruje rany (tkanki), zawiera mnóstwo fitoskładników, działa antyseptycznie i przeciwgorączkowo, bogaty w witaminy i minerały, wyrównuje ciśnienie krwi, odżywczy (szczególnie w anemii, niedożywieniu i osłabieniu), wspomaga pracę serca i zapobiega miażdżycy, łagodzi stany depresyjne.



Gorzka czekolada — zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i stanów zapalnych, obniża ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, wykazuje działanie antydepresyjne, chroni przed rozwojem  demencji, zawiera dużo magnezu (około 500 mg/100 g), wapń, żelazo, potas oraz witaminę E, PP i z grupy B.



Cynamon — obniża poziom cukru we krwi (skutecznie zmniejsza insulinooporność), bogaty w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, działa antybakteryjnie i przeciw drobnoustrojom, znacząco poprawia smak i zapach posiłków, wspomaga infekcje skórne i pobudza wytwarzanie estrogenów.



Chili — zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów (witamina C i A, magnez, miedź, żelazo, potas), poprawia krążenie krwi, działa przeciwzakrzepowo i przeciwbólowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, skutecznie oczyszcza drogi oddechowe, przyspiesza przemianę materii. 



Lukrecja — niweluje zgagę, objawy refluksu, zmniejsza uderzenia gorąca, łagodzi kaszel i ból gardła oraz infekcje bakteryjne, zawiera związek bioaktywny, którym jest glicyryzyna (o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych), zmniejsza objawy menopauzy, podnosi ciśnienie krwi.



Żurawina — niezastąpiona w leczeniu dróg moczowych (zakwasza mocz, prowadząc do zabicia bakterii w pęcherzu), o właściwościach bakteriobójczych, bogata w witaminy i minerały (A, C, E, selen, sód i potas) oraz składniki bioaktywne (sterole, luteina, antocyjany, polifenole).


Na jesienne wieczory równie dobrze sprawdzą się napary z owoców i ziół, takie jak: herbata malinowa, lipowa, z dzikiej róży czy czarnego bzu ze słodkim dodatkiem konfitury malinowej, pigwowej lub śliwkowej. Propozycje jesiennych składników można mieszać i łączyć według uznania. 




Negatywne działanie herbaty


Herbata spożywana w nadmiarze wykazuje negatywne skutki w organizmie ze względu na zbyt wysoką zawartość fluoru i glinu. Do niebezpiecznej sytuacji dla zdrowia dochodzi w momencie przekroczenia norm rekomendowanych przez WHO. Należy uważać również na występującą w niej kofeinę (teinę), ponieważ nadmiar, tak ja w przypadku kawy, powoduje rozdrażnienie, uczucie niepokoju, a nawet uzależnienie fizyczne.



Chcesz się dowiedzieć, jakie wartości i składniki odżywcze zawiera Twoja ulubiona jesienna herbata? Wypróbuj profesjonalny program do układania diet DietetykPro, w którym odnajdziesz wszystkie niezbędne produkty do stworzenia idealnego, rozgrzewającego naparu. Przekonaj się, jak wiele dobrego zawiera gorąca jesienna herbata Demo DietetykPro


Nie jesteś dietetykiem? Wejdź na stronę DietDoctor i znajdź odpowiedniego specjalistę w Twojej okolicy.



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności