ZDROWE PRZEKĄSKI ZAMIAST SŁODYCZY


Po słodycze najchętniej sięgają dzieci, jednak coraz więcej dorosłych uważa taki rodzaj przekąski za stosowny lub tłumaczą się brakiem czasu. Dlaczego tak się dzieje? Ulubione łakocie jest zawsze pod ręką, nawet w opustoszałej miejscowości zawsze znajdzie się kiosk lub lokalny sklepik, który oferuje bogatą ofertę batoników.

Niestety wszystkie słodkości sieją spore spustoszenie w naszym organizmie, powodują psucie zębów, przyrost wagi oraz są przyczyną wielu chorób. Osoby, które są na diecie często nie mogą sobie poradzić z podjadaniem cukierków czy ciastek. Jednak jeśli pragniesz zmniejszyć lub utrzymać swoją wagę oraz chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, wybierz zdrowe i zarazem smaczne przekąski, które są sprawdzoną alternatywą dla wszystkich niezdrowych cukierków. 

 

Wszystkie suszone owoce czy bakalie są świetnym rozwiązaniem dla każdego łasucha. Jedzenie owoców wiąże się z dostarczeniem do organizmu wielu cennych witamin, minerałów, składników odżywczych. Suszone owoce są również źródłem błonnika. Kolejną ich zaletą jest fakt, że nie ulegają szybkiemu zepsuciu. Bakalie to przekąska, którą można łatwo przechowywać i sprawdzi się zarówno podczas wycieczek jak i oglądania telewizji.

Należy pamiętać jednak o tym, że suszone owoce są bardziej kaloryczne niż owoce w tradycyjnej postaci - dla przykładu filiżanka winogron to ok. 60 kcal, a dwie łyżki rodzynek to już ponad 80 kcal. Warto również zwracać uwagę na etykietę, bo najzdrowsze suszone owoce to takie, które są „bez dodatku cukru”. 

 

Wszystkie pyszne, a zarazem bardzo słodkie oraz kaloryczne desery zastąpisz bardzo zdrowym oraz smacznym jogurtem naturalnym z owocami. Z dodatkiem miodu jest rewelacyjny w smaku. Nie tylko zaspokaja głód oraz chęć na słodycze, ale jest również źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jogurt jest bogaty w białko, owoce to przede wszystkim witaminy oraz błonnik, natomiast miód zawiera antyoksydanty oraz posiada właściwości przeciwbakteryjne. 

W okresie upalnych dni każdy myśli tylko o tym, aby zjeść coś co przyniesie ochłodę. Czy wszystkie słodkie lody otoczone górą bitej śmietany oraz polane sztuczną polewą pełnią taką funkcję? Mrożone banany zanurzone w czekoladzie już tak! Wystarczy schować banany do zamrażalnika na ok.2 godziny, następnie zanurzyć w czekoladzie- lody są przepyszne, zrobione w domu i od razu gotowe do spożycia. Możesz je posypać orzechami. 

Migdały są bardzo zdrowe, zawierają błonnik, witaminę E, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżają cholesterol oraz są wolne od glutenu. Warto je mieć zawsze pod ręką, zarówno w domu jak i w pracy. Posyp je delikatnie kakao i zdrowa przekąska jest gotowa. Możesz wykorzystać również migdały w płatkach jako dodatek do owoców lub jogurtu. Wystarczy delikatnie je przepalić na małym ogniu, oczywiście bez tłuszczu. 

Niezastąpiona oraz bardzo cenna pod względem swoich właściwości jest gorzka czekolada. Honorowe miejsce w każdym schowku z przekąskami należy właśnie do niej. Jest źródłem przeciwutleniaczy, a przeprowadzone dotychczas badania wskazują, że regularne spożywanie (w niewielkich ilościach, jedna kostka to ok. 60 kcal.) gorzkiej czekolady obniża ryzyko występowania chorób serca oraz obniża ciśnienie krwi. Najcenniejsza to taka, która zawiera w 70-85% czystą postać kakao. 



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności