ZAPOMNIANY TOPINAMBUR


Inaczej nazywany jest słonecznikiem bulwiastym, podziemną gruszką lub karczochem jerozolimskim. Pochodzi z Ameryki Północnej i początkowo uważany był jedynie za roślinę ozdobną. Z czasem okazało się, że oprócz walorów estetycznych, topinambur jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, a z samej charakterystycznej bulwy można przygotować ciekawe i smaczne potrawy. Niektórzy uważają, że jest świetnym substytutem ziemniaka. Niestety w ostatnim czasie warzywo zostało zapomniane, dlatego z przyjemnością przypominamy jego charakterystykę.

Topinambur w żadnym stopniu nie jest spokrewniony z karczochem, w rzeczywistości jego jedyną rodziną są słoneczniki. Najprawdopodobniej uprawiany był już przez pierwszych Indian. Skąd pochodzą pierwsze wzmianki o tej roślinie?

W XVI w. Francuski podróżnik Samuel de Champlain zetknął się po raz pierwszy ze słonecznikiem bulwiastym i w jego opinii smakiem przypominał właśnie karczochy. Odkrywca pokochał smak tego nowo odkrytego warzywa, które regularnie wysyłał do swojej rodziny. Do dnia dzisiejszego Francuzi z podziemnej gruszki potrafią przygotować rozmaite potrawy.

Topinambur jest bulwą, która rośnie pod ziemią jak ziemniak, ale jego zbiory są znacznie trudniejsze przez mocno splecione korzenie. Smak to połączenie ziemniaka, orzechów i gruszek.

Bulwy w kolorze fioletu są przeznaczone głównie na paszę dla zwierząt.

To co uważa się za najcenniejsze w karczochu jerozolimskim to brak skrobi. Warzywo zawiera inulinę, która polecana jest głównie diabetykom oraz wszystkim, którzy zmagają się z nadmiernymi kilogramami lub po prostu chcą utrzymać stałą wagę. Inulina sprzyja również trawieniu oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Topinambur dostarcza do organizmy dużą dawkę potasu i przewyższa w tej ilości cenione banany. Warto pamiętać, że potas odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Wpływa znacząco na pracę serca i mięśni. 

Dodatkowo jest doskonałym źródłem żelaza, dzięki czemu ryzyko zachorowania na anemię jest dość niskie.  Jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Topinambur to dobre źródło białka. 

Zawiera cenną witaminę C, która jest niezbędna do tworzenia kolagenu, a ten z kolei odpowiada za jędrną skórę oraz zdrowe i mocne włosy.

Karczoch jerozolimski zawiera magnez, który reguluje temperaturę ciała, normuje funkcjonowanie układu nerwowego. Magnez odpowiada również za przyswajalność wapnia oraz zmniejsza oporność organizmu na insulinę, która jest niezbędna w regulacji poziomu glukozy.

Kolejną zaletą tego warzywa jest zawartość witaminy z grupy B, w szczególności tiaminy (B1), która uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych. Jest niezbędna m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz pracy mięśni. Wpływa również na procesy metaboliczne.

Topinambur bez obaw można jeść na surowo, smażyć, gotować, dusić, dodawać do sałatek,zup czy surówek. W ostatnim czasie na popularności zyskuje puree przygotowane właśnie z zapomnianego Topinamburu. 

 

Smacznego!



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności