JEDEN OLEJ- WIELE MOŻLIWOŚCI
Unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Olej kokosowy to żywność, która ulepsza pracę mózgu, zwiększa koncentrację, wzmacnia odporność, skutecznie walczy z niektórymi chorobami oraz jest pomocna przy odchudzaniu.
Olej kokosowy jest najbardziej popularny w Tajlandii, Indiach czy na Filipinach. W ostatnim czasie jest również rozchwytywany w krajach europejskich czy Ameryce. Olej kokosowy zajmuje ważne miejsce w kuchni, jest niezbędnikiem każdej kosmetyczki, dumnie prezentuje się w łazience, a niektórzy nawet widzą w nim sprawdzony zestaw pierwszej pomocy.
Znajdują się również i tacy, dla których wszechstronne działanie oleju kokosowego wydaje się być niemożliwe. Uważają, że powinien mieć zastosowania albo w kosmetyce albo w kuchni. Z przeprowadzonych badań wynika, że olej pozyskiwany z miąższu orzecha palmy kokosowej ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz antybakteryjne – stąd wynika jego uniwersalność.
Olej kokosowy jest dokonały do pielęgnacji każdego rodzaju skóry – zwłaszcza tej suchej. Jest bezpiecznym rozwiązaniem, które skutecznie nawilża i ujędrnia. Dodatkowo zapobiega łuszczeniu skóry, opóźnia procesy starzenia i spowalnia proces powstawania zmarszczek. Olej kokosowy jest sprawdzonym, naturalnym lekiem w walce z różnych chorobami skóry dlatego bardzo często jest podstawowym składnikiem wielu produktów pielęgnacyjnych takich jak kremy czy mydła.
Od starożytności, aż do teraz olej kokosowy wykorzystywany jest w celu pielęgnacji włosów, ponieważ zapobiega ich częstemu wypadaniu, wzmacnia bariery ochronne skóry głowy, odbudowuje zniszczenia i ubytki w strukturze włosów zarówno te wewnętrzne i zewnętrzne. Może być stosowany przed myciem włosów lub po. Obecnie na rynku dostępne są rozmaite szampony oraz odżywki bazujące na tym popularnym oleju. Poszczególne kwasy znajdujące się w oleju kokosowym mogą okazać się skuteczne w walce z łupieżem.
Wbrew powszechnie panującej opinii olej kokosowy wspiera również pracę serca. Z licznych badań naukowych wynika, że ten rodzaj oleju roślinnego nie ma negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy, krążenia czy na zbilansowany poziom cholesterolu. Olej z miąższu kokosa może zapobiec zachorowaniom na miażdżycę.
Naukowcy potwierdzili również skuteczność oleju kokosowego w zmniejszeniu otyłości brzusznej, a także zwiększeniu przemiany materii. Z badań wynika także, że jest lekkostrawny i wpływa pozytywnie na pracę jelit. Olej kokosowy przyczynia się również do poprawy układu pokarmowego, a tym samym zmniejsza częstotliwość występowania dolegliwości związanych z trawieniem. Nasycone tłuszcze obecne w oleju z orzecha kokosowca działają przeciwbakteryjnie, dzięki czemu likwidują szkodliwe bakterie czy pasożyty, które powodują niestrawność lub boleści.
Według amerykańskich badaczy olej kokosowy skutecznie walczy z wirusami powodującymi grypę, zapalenie wątroby, opryszczkę, wrzody, infekcje gardła, zakażenia dróg moczowych, a nawet zapalenie płuc.
Olej kokosowy jest idealny do smażenia i pieczenia potraw w wysokiej temperaturze, jest świetnym substytutem masła, a także cukru. Jest znakomity do pieczenia ciast, a także sprawia, że desery czy koktajle są bardziej aromatyczne.
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone