DIETETYCZNE PRZEPISY ŚWIĄTECZNE cz.I
Już za kilka dni rozpoczniemy wielkie świętowanie przy stole pełnym różnorodnych potraw. Nasze tradycyjne dania świąteczne są bardzo smaczne, lecz niestety dość kaloryczne i mocno obciążają nasz układ trawienny.
Najważniejsze jest to, aby zachować umiar. Jeśli chcesz uniknąć efektu „przejedzenia” poznaj przepisy na świąteczne potrawy, które nie muszą być w pakiecie z dodatkowym kilogramami.
ROLADA Z MAKRELI
Składniki :
3 wędzone makrele
3 czerwone papryki
4 jajka
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
4 łyżeczki lubczyku
Przygotowanie:
Dokładnie obierz makrele, paprykę umyj i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20 minut. Białko oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj sól, pieprz, lubczyk oraz sodę. Białko ubij na sztywno i połącz z żółtkami. Masę wylej na blachę o wymiarach 35x28cm. Wyjmij z piekarnika paprykę i wstaw na 10 minut masę jajeczną. Paprykę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do niej rybę, resztę przypraw. Wymieszaj na masę, nie rozgnieć upieczonej papryki. Upieczoną masę jajeczną połóż na folię aluminiową. Na jeszcze ciepłą masę nałóż pastę rybną i rozprowadź po całości. Za pomocą folii aluminiowej zwiń całość w roladę, zawiń na końcach i wstaw do lodówki na kilka godzin.
źródło dietetyczniesiostro.blogspot.com
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I FASOLĄ
Składniki:
2 szklanki ugotowanej (ale nie rozgotowanej!) drobnej perłowej fasoli
3- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 filety z matiesa
2 średniej wielkości cebule
sok z cytryny
po 2-3 łyżki oleju i posiekanego szczypiorku
trochę suszonego cząbru
pieprz
sól
Przygotowanie:
Fasolę posypać startym na proszek cząbrem, skropić olejem. Cebulę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, skropić olejem. Filety pokroić w kostkę. Wrzucić tak przygotowane składniki do salaterki, polać resztą oleju, wymieszać, przykryć folią i na 2-3 godz. wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać sałatkę szczypiorkiem.
źródło ugotuj.to
DIETETYCZNE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
Ciasto:400 g mąki, 1 szklanka gorącej wody, Szczypta soli
Farsz:300 g kapusty kiszonej, 20 g suszonych grzybów, pół cebuli 50 g, Sól i pieprz do smaku, 3-4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, Łyżeczka oliwy 5 g
Przygotowanie:
Grzyby ugotuj do miękkości i drobno je pokrój. Cebulę drobniutko posiekaj i podsmaż. Kapustę gotuj, aż będzie miękka. Następnie wyciśnij sok i drobno ją pokrój. Grzyby, kapustę, cebulę połącz i razem podsmaż z liśćmi laurowymi. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed nałożeniem farszu, usuń liście laurowe. Wymieszaj składniki na ciasto, wodę dodawaj stopniowo, aby uzyskać sprężystą konsystencję. Odstaw ciasto na 15 minut pod przykryciem. Cienko rozwałkuj ciasto i pokrój na małe kwadraty o bokach ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę farszu i złóż na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta sklej ze sobą, aby powstały uszka. Gotuj w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia uszek na powierzchnię.
źródło dietetyczne-przepisy.net
MAKOWIEC
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
8 dużych jajek
1 szklanka cukru
250 g mielonego maku
pół szklanki posiekanych orzechów, migdałów
1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Ganasz czekoladowy:
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175° C przez ok. 45-50 min.
Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać wystudzone ciasto i dowolnie udekorować.
źródło mytaste.pl
KARP W MIGDAŁACH
Składniki:
700 g fileta z karpia
100 g płatków migdałowych
1 małe jajko
50 g mąki
Sok z cytryny
Sól, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Karpia podziel na osiem części (lub 4 duże porcje). Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 3 godziny. Następnie wyjmij karpia, obtaczaj każdy kawałek w mące, potem w jajku i w płatkach migdałowych. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz na papierze do pieczenia przez 15 minut następnie obróć i piecz kolejne 15 minut.
źródło dietetyczne-przepisy.net
BEZGLUTENOWA KUTIA
Składniki:
1 (180 g) szklanka ryżu brązowego
1 (140 g) szklanka maku niebieskiego
½ szklanki płynnego miodu
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
1 szklanka suszonych owoców: morele, żurawina, rodzynki, figi
4 suszone daktyle
sok i skórka z 1/4 cytryny
szczypta soli
ewentualnie śmietanka do polania
Przygotowanie:
Mak wypłucz, zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin. Suszone owoce także zalej gorącą wodą i odstaw na taki sam czas co mak. Dodatkowo w osobnym naczyniu zalej gorącą wodą daktyle. Ryż ugotuj i odcedź. Namoczony mak i daktyle odcedź i zmiel maszynką do mięsa. Suszone owoce odcedź i posiekaj. Orzechy (możesz je lekko uprażyć) posiekaj, ale nie za drobno. Ryż wymieszaj z masą makową, suszonymi owocami i orzechami. Dodaj miód, szczyptę soli, sok i skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Możesz polać całość odrobiną śmietanki.
źródło eksperymentalnie.com
Smacznego!
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone