CO JEŚĆ, ABY WZMOCNIĆ ORGANIZM?


Sezon przeziębień, grypy, infekcji wirusowych, kiepskiego humoru oraz złej pogody można uznać za otwarty. W jaki sposób można temu zapobiec? Czy jest możliwe, aby ingerować w układ odpornościowy i skutecznie wzmocnić jego funkcjonowanie?

Prawidłowa praca systemu odpornościowego wymaga równowagi i harmonii organizmu, zdrowego trybu życia oraz aktywności fizycznej. Jednak jeśli chcemy uniknąć przeziębień oraz ogólnego osłabienia organizmu pierwszym krokiem powinny być zmiany odnośnie codziennej diety. Jedzenie ma istotny wpływ na wzmocnienie organizmu - niektóre produkty działają jak nieszkodliwe i naturalne antybiotyki, które zawierają cenne składniki odżywcze oraz potęgują funkcje obronne organizmu.

Zdrowy system odpornościowy jest ściśle uzależniony od pożywnych i regularnych posiłków - dlatego osoby niedożywione i żyjące w ubóstwie są bardziej podatne na infekcje i choroby. Dlaczego? Bakterie oraz wirusy znajdujące się w przewodzie pokarmowym trafiają do krwiobiegu co niestety skutkuje częstymi zachorowaniami na przeziębienia.

Jakie produkty warto spożywać regularnie, aby wzmocnić układ immunologiczny?

Jogurty naturalne zawierają cenne probiotyki, które nie tylko wspierają układ immunologiczny, ale również mają wpływ na lepsze trawienie i niwelują zaparcia oraz wzdęcia. Żywe kultury bakterii probiotycznych przede wszystkim odbudowują florę bakteryjną w jelitach oraz w przewodzie pokarmowym. Niektóre jogurty naturalne są wzbogacone o zawartość witaminy D, które zwalcza wirusy i zwiększa odporność. Warto sięgać również po kefiry i maślanki, które zawierają cenne szczepy bakterii probiotycznych.

Niezastąpiony w walce z przeziębieniami oraz infekcjami jest czosnek, który działa odżywczo, antyseptycznie oraz przeciwgrzybiczo. Właściwości czosnku dotyczące zwiększonej odporności oraz wzmocnienia organizmu są związane z dużym stężeniem związków siarki takich jak allicyny. Ponadto czosnek skutecznie zmniejsza poziom stresu oraz objawy zmęczenia, które jak powszechnie wiadomo sprzyjają przeziębieniom oraz rozwojowi różnych chorób.

W przypadku silnego kaszlu oraz ogólnego osłabienia czosnek sprawdza się jako główny składnik naturalnego syropu, a przy problemach z oddychaniem lub bólem gardła jest sprawdzonym zamiennikiem tabletek do ssania. Czosnek jest wykorzystywany w kuchni na całym świecie ze względu na silny aromat oraz właściwości lecznicze, które były doceniane już przez Starożytnych Greków, Rzymian oraz Egipcjan.

Imbir to kolejny - naturalny lek, który skutecznie walczy z przeziębieniami, a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni również organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju różnych chorób. Obecnie przeprowadzane są badania mające na celu potwierdzenie skuteczności imbiru w leczeniu astmy.

Imbir jest sprawdzonym na całym świecie środkiem rozgrzewającym, a herbata z dodatkiem tej rośliny łagodzi ból gardła, zabija wirusy, zwalcza dreszcze oraz obniża gorączkę. Imbir jest niezwykle skuteczny w zwiększaniu wydolności układu oddechowego oraz leczeniu zatok.

W celu wzmocnienia organizmu znaczniej lepiej jest pozyskiwać witaminy i minerały z żywności niż w formie tabletek. Warto zadbać o odpowiedni poziom witaminy C, która znajduje się nie tylko w cytrusach, ale również w kapuście, szpinaku, papryce, brukselce czy truskawkach. Podobnie jak witamina C, witamina E może być silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczyć infekcje i wirusy. Migdały, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pestki dyni, pestki słonecznika są doskonałym źródłem witaminy E. Dobrym rozwiązaniem jest również włączeniem do codziennej diety marchewki, słodkich ziemniaków, ryb czy produktów pełnoziarnistych.



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności