PRZEPISY NA SYLWESTROWE PRZEKĄSKI


Sylwester już jutro, więc warto pomyśleć o przekąskach, które znajdą się na stołach i będą na wyciągnięcie dłoni. Najlepsze to takie, które są smaczne oraz niepowtarzalne i nie obciążają naszego układu trawiennego.



Nieważne czy planujesz przyjęcie dla większej grupy przyjaciół czy spędzisz sylwestrową noc w towarzystwie najbliższych przeczytaj koniecznie przepisy na dietetyczne przekąski, które są lekkie i łatwe w przygotowaniu.

ANCHOIS W PAPRYCE

Składniki:

2 czerwone papryki

Około 15 filecików anchois  

Pół małej cebulki (nie szalotki)

2 łyżeczki natki pietruszki

3 plasterki sera żółtego odtłuszczonego

Przygotowanie:

Paprykę włóż do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut. Obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, oczyść z nasion. Na tak przygotowane papryki kolejno nałóż filecik anchois (1-2 sztuki), i łyżeczkę drobno pokrojonej cebulki zmieszanej z natką pietruszki. Na koniec połóż paseczek sera żółtego i zwiń jak zrazy. Całość ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztką natki i sera. Piecz w 200 stopniach przez 10 minut. Nadziewane papryczki są wyśmienite zarówno na zimno jak i na ciepło, choć szybko stygną. 

źródło dietetyczniesiostro.blogspot.com

OWOCOWE SZASZŁYKI 

Składniki: (10 szaszłyków)

2 kiwi

1 plaster świeżego ananasa

1/2 mango lub 2 brzoskwinie

20 truskawek

20 ciemnych winogron

20 borówek

Przygotowanie:

Kiwi obieramy, kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki. Ananasa kroimy na 10 równych kawałków, mango obieramy i również kroimy na 10 kawałków (jeżeli używamy brzoskwiń, to należy je najpierw obrać). Pozostałe owoce myjemy, z truskawek usuwały szypułki. Teraz zaczynamy nabijać wg następującej kolejności: 2 borówki, 2 winogrona, 2 truskawki, 1 kawałek mango, 1 kawałek ananasa, 2 kawałki kiwi. I tak 10 razy.

źródło my-culinaryart.blogspot.com

DELIKATNA SAŁATKA Z BROKUŁEM

Składniki:

brokuł 500 g

sera feta 15 g

jogurt naturalny

garść łuskanego słonecznika

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Brokuły podziel na małe różyczki. Gotuj jej dotąd, aż będą al dente. Odcedź z wody i ułóż w misce/talerzu. Wymieszaj jogurt naturalny z solą, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Słonecznik prażymy na patelni do uzyskania złotego koloru. Ser feta kruszymy na brokuły i całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem.

źródło tipsforwomen.pl

 

JAJKA CAPRESE:

SKŁADNIKI:

6 jajek

1 kulka mozzarelli

1 łyżeczka oliwy extra vergine

8 liści bazylii

1 pomidor

sól morska i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować jajka (włożyć na wrzątek i gotować przez 10 minut), obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, włożyć je do miseczki i pokruszyć lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę mozzarellę, oliwę i posiekane liście bazylii (2 liście pozostawić do dekoracji). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę, dodać do reszty składników i wszystko wymieszać. Powstałym farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku. Skropić oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, udekorować pozostałą posiekaną bazylią.

źródło kwestiasmaku.com

SUROWE WARZYWA Z DIPEM

Składniki:

Dip:

200 g serka śmietankowego lub czosnkowego

100 g gęstego jogurtu

1 łyżeczka posiekanego koperku

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

Warzywa:

zielony ogórek

papryka czerwona

papryka żółta

seler naciowy

Przygotowanie:

Warzywa myję i osuszam. Ogórka obieram ze skórki i kroję w słupki. Z papryk usuwam gniazda nasienne, kroję w podłużne paski. Łodygi selera przełamuję na pół. W miseczce mieszam serek z jogurtem. Dodaję zmiażdżony ząbek czosnku, posiekany koperek i przyprawy, dokładnie mieszam. Na dużym półmisku na środku kładę miseczkę z dipem, dookoła układam przygotowane warzywa. Od razu podaję.

źródło uwielbiamgotowac.com

SAŁATKA Z SOCZEWICY

Składniki:

pietruszka 6 sztuk, bulion warzywny 1litr, soczewica 250g, 1 liść laurowy, orzechy włoskie 50g, rukola 40g, oliwa z oliwek 2 łyżki, olej z orzechów włoskich 3 łyżki, ocet winny 1 łyżka, płynny miód 2 łyżeczki, musztarda Dijon 1/2 łyżeczki, 1 ząbek czosnku, 1 szalotka

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 200°C. Pietruszkę obrać i pokroić na kawałki. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Bulion zagotować, wrzucić do niego soczewicę, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Odcedzić soczewicę. Orzechy umieścić na blasze do pieczenia i lekko zrumienić w piekarniku. Zrumienione przełożyć do salaterki, a na blaszce umieścić pietruszki i skropić je oliwą. Pietruszki piec około 25-35 minut aż się zrumienią. Olej z orzechów włoskich, ocet winny, miód, musztardę i posiekane : szalotkę i czosnek wymieszać na gładki sos. Do miski, w której są orzechy, dorzucić ugotowaną soczewicę, upieczoną pietruszkę i rukolę. Dodać sos i całość wymieszać. Do sałatki można dodać starty na tarce twardy ser. 

źródło smakizycia.pl

KORECZKI Z ŁOSOSIEM

Składniki :

kilka kromek ciemnego chleba, 150 g wędzonego łososia, 1 awokado, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 ogórek, posiekany koperek, 1/2 słoiczka oliwek, wykałaczki

Przygotowanie:

Kromki chleba pokroić na małe kwadraciki (usuwając skórkę). Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ wydłubać do miski. Rozgnieść widelcem i dodać sok z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki. Kawałeczki chleba posmarować awokado, nałożyć po kawałku łososia, udekorować koperkiem. Nabić na wykałaczkę plasterek ogórka i uformować jak żagiel. Wbić w kanapeczkę i na końcu na wykałaczkę nabić oliwkę.

źródło allrecipes.pl

DYNIOWE KRAKERSY Z KOZIM SEREM

Składniki:

Krakersy

350g płatków owsianych

1 szklanka łuskanych pestek słonecznika

1 szklanka siemienia lnianego

1 szklanka łuskanych pestek dyni 

1/2 szklanki nasion chia

1/2 szklanki orzechów włoskich

2 łyżeczki soli morskiej

2 szklanki puree z dyni z tego przepisu

1 szklanka mąki orkiszowej

1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie)

1 łyżka nasion kolendry

2 łyżki miodu

4 łyżki oliwy z oliwek 

Dodatkowo:

opakowanie białego serka koziego do smarowania

2 czerwone cebule

4 łyżki oliwy z oliwek (bądź innego oleju)

1 łyżka miodu

1/2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie: 

Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu.Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.  W tym czasie przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jeden  z arkuszy połóż ciasto, spłaszcz je dłonią, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Pokrój ciasto na kwadraty i ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Piecz ok. 20 minut. Następnie wyjmij na kratkę i zostawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj karmelizowaną cebulę. Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (lub inny olej). Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut. Gdy stanie się szklista, dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, a następnie miód. Smaż jeszcze 5 minut.Krakersy podawaj z serkiem i cebulą. 

źródło smilingshrimp.blogspot.com

 

 

FASZEROWANE PIECZARKI

Składniki:

12 dużych pieczarek

1 serek kanapkowy o dowolnym smaku

kilka plasterków łososia

2 jajka

2  łyżeczki soli

pieprz

bułka tarta do obtaczania (ok 1 szklanki)

olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obieram ze skórki i odcinam nóżki. Jajka rozbijam do talerza, dodaję sól i pieprz i roztrzepuję widelcem. Do drugiego talerza wsypuję bułkę tartą. Pieczarki obtaczam najpierw w jajku, a następnie w bułce. Smażę na głębokim oleju przez jakieś 2 minuty. W trakcie obracam na drugą stronę. Wyjmuję i odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Serek kanapkowy przekładam do rękawa cukierniczego i nadziewam nim wystudzone pieczarki (lub nakładam małą łyżeczką). Na każdej z nich układam kawałeczek łososia i dekorują małymi listkami świeżej bazylii.

źródło ugotowani.tv

KORECZKI PINGWINY

SKŁADNIKI:

14 czarnych oliwek bez pestek,

7 małych łyżeczek serka śmietankowego,

7 plasterków marchewki,

kilka listków sałaty lodowej,

wykałaczki.

PRZYGOTOWANIE:

Z przepisu wychodzi 7 pingwinków- na każdego pingwinka potrzebne są 2 oliwki czarne. Połowę przygotowanych oliwek nacinamy wzdłuż, tak by przeciąć oliwkę tylko z jednej strony- w środek oliwki wkładamy serek śmietankowy. Będzie to brzuszek pingwinka. Delikatnie kawałkiem serwetki wycieramy oliwkę, przeciągamy po serku by go wygładzić. Następnie z plasterka marchewki odcinamy trójkącik- będą to stopy. Z trójkącika, który odcieliśmy robimy nos. Wkładamy ten trójkącik w drugą oliwkę- w dziurkę po pestce. Na wykałaczkę nadziewamy głowę, brzuszek i stopy. Układamy pingwinki na liściach sałaty.

źródło kolorowowkuchni.blogspot.com

 

 

SAŁATKA Z KREWETKAMI

Składniki:

1/2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active, 1/2 opakowania szpinaku, 200 g obranych krewetek, 15 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz, Oliwa z oliwek, Odrobina chili,Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie-rose.

źródło fitness.sport.pl

WŁOSKA BRUSCHETTA 

Składniki: 

pieczywo pszenne

oliwa

czosnek

pomidory

mozzarella

bazylia (najlepiej świeża)

oliwa

czosnek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Czosnek wyciskamy lub ścieramy do miseczki z oliwą (wg uznania, ale tak mniej więcej 1 ząbek na 1-3 łyżki oliwy). Odstawiamy na trochę, żeby smaki się „przegryzły” (przynajmniej 15 min, ale lepiej z godzinę). Pieczywo kroimy na standardowe kromki, chociaż spokojnie mogą być grubsze (tak do 2,5 cm). Kromeczki smarujemy oliwą czosnkową z obydwu stron, rozkładamy na papierze do pieczenia lub blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C  na 10-15 min. Tak żeby się ładnie zrumieniły. W piekarnikach bez termoobiegu prawdopodobnie trzeba będzie je odwrócić po 7-8 minutach.

Dodatek z pomidorów i mozzarelli: Pomidory obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Listki świeżej bazylii drobno siekamy. Mieszamy wszystko razem, wyciskamy 1-2 ząbki czosnku, dolewamy oliwy, solimy, pieprzymy i mieszamy dokładnie. Kładziemy farsz na gorącą bruschettę i wkładamy z powrotem do piekarnika na parę minut, żeby ser zdążył się lekko roztopić.

źródło jamiprzepisy.pl

TORTILLA Z WARZYWAMI NA ZIMNO

Składniki:

4 placki tortilli (żytniej opcjonalnie)

serek śmietankowy 150 g

papryka czerwona

papryka zielona

sałata

rukola

Przygotowanie:

Placki tortilli posmaruj serkiem (2 łyżeczki), następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, dołóż sałatę i rukolę. Całość mocno zwiń i pokrój na kawałki ok. 4 cm. Kawałki tortilli możesz przekłuć wykałaczką. 

 

Smacznego!

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności