STEWIA -ZDROWSZY ZAMIENNIK CUKRU
Obecnie na rynku dostępne są substancje słodzące, które są sprawdzonym substytutem powszechnie stosowanego cukru. Oprócz zastosowania w życiu codziennym są również bardzo często dodawane przez producentów do gotowych produktów. Stewia to najpopularniejszy oraz niskokaloryczny zamiennik tradycyjnego cukru, który najczęściej wybierany jest przez osoby na diecie. Czym najbardziej charakteryzuje się stewia i jak wpływa na funkcjonowanie organizmu?
Stewia to roślina, która ma charakterystyczne rozgałęzione łodygi i rozwija się w regionach o umiarkowanym, tropikalnym klimacie. Rdzenni mieszkańcy Paragwaju już w XVI wieku wykorzystywali liście tego krzewu do słodzenia swoich napojów. W tych regionach stewia jest również wykorzystywana w medycynie naturalnej, ponieważ skutecznie łagodzi oparzenia oraz leczy dolegliwości żołądkowe. Ekstrakt stewii znakomicie zastępuje tradycyjny cukier, ponieważ nie niszczy zębów i jest niskokaloryczny, dlatego bardzo często polecany jest osobom na diecie lub wszystkim, którzy chcą utrzymać stałą wagę. Z badań naukowych wynika również, że słodzik w postaci stewii nie wpływa na poziom cukru we krwi. Ważne jest również, że słodzik stewii nie jest w żaden sposób genetycznie modyfikowany, dlatego nie powinien wywoływać reakcji alergicznych.
Niektórzy znani producenci słodkich przekąsek czy napojów gazowanych zamiast tradycyjnego cukru dodają stewię do swoich produktów co może okazać się prawdziwym przełomem w walce z otyłością oraz jakością oferowanych produktów. Stewia jest źródłem witaminy A, B, C, żelaza, cynku, wapnia oraz potasu. Liczne badania wskazują, że stewia może działać przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Może okazać się pomocna przy redukcji tkanki tłuszczowej, ogólnym zmęczeniu i osłabieniu organizmu, skuteczna w walce z niestrawnością, bólem brzucha, zgagą, a nawet z przeziębieniem i grypą.
Może również zwiększyć poziom energii, wzmocnić układ odpornościowy, pobudzić aktywność psychiczną, a nawet zwiększyć skuteczność w walce z nałogiem tytoniowym oraz alkoholowym. Obecnie przeprowadzane są badania, które miałyby potwierdzić pozytywny wpływ stewii na ulepszoną pamięć i zwiększoną koncentrację. Wielu specjalistów wierzy, że pochodne liści stewii mogą okazać się skutecznym i naturalnym lekiem w walce z chorobą Alzheimera.
Naukowcy badali również skuteczność i tolerancję stewii u pacjentów z łagodnym ciśnieniem tętniczym. Po dwóch latach okazało się, że spożywanie trzy razy dziennie substancji słodzącej w postaci ekstraktu stewii znacząco zmniejszyło ciśnienie krwi, bez efektów ubocznych. W przeciwieństwie do innych substancji słodzących stewia może być wykorzystywana w kuchni do pieczenia oraz gotowania. W Polsce stewia dostępna jest w kryształkach, proszku oraz w tabletkach.
W swojej codziennej diecie warto zadbać o inne, naturalne zamienniki cukru takie jak miód, który ma nie tylko słodki smak, ale jest również bogaty w cenne wartości odżywcze. Jest źródłem doskonałych przeciwutleniaczy, wzmacnia serce, zmniejsza zaburzenia żołądkowo – jelitowe, łagodzi kaszel i zmniejsza podrażnienia gardła, działa antybakteryjnie oraz skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Niestety miód podgrzewany lub dodany do gorącej herbaty traci wszystkie swoje cenne wartośc, dlatego picie gorącej herbaty z miodem nie wpływa na stan naszego zdrowia - jedynie ma charakterystyczny i wyjatkowy smak oraz aromat.
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone