JEGOMOŚĆ, ROMANESCO!
Romanesco ma niepowtarzalny kształt oraz kolor. Ta wyjątkowa odmiana kalafiora jest mało znana w naszym kraju. Romanesco jest naturalnym połączeniem kalafiora z brokułem i ma delikatny, orzechowy posmak. Specjaliści od żywności uważają, że jest to najbardziej lekkostrawne warzywo, które dostarcza do organizmu niezbędne wartości odżywcze i znacznie poprawia funkcjonowanie organizmu.
Romanesco pochodzi z Włoch, gdzie został odkryty po raz pierwszy w XVI wieku, obecnie najczęściej uprawiany jest w okolicach Rzymu i zazwyczaj rozkwita w chłodniejsze dni.
Ta niepowtarzalna odmiana kalafiora jest niskokaloryczna oraz bardzo dobrze tolerowana przez osoby, które mają problemy z trawieniem.
Korzyści zdrowotne wynikające z regularnego spożywania romanesco są zbliżone do tych, które powiązane są z brokułem, kalafiorem czy warzywami kapustnymi. Zielony kalafior wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, działa antybakteryjnie oraz chroni organizm przed rozwojem niektórych chorób.
Zawiera cynk, który łagodzi problemy związane z utratą odczuwania smaku oraz zmniejsza nieprzyjemny posmak w ustach. Romanesco zawiera sporą dawkę witaminy A oraz luteiny, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku oraz chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zielony kalafior powinien znaleźć się w codziennej diecie osób, które spędzają większość czasu przed komputerem.
Romanesco jest doskonałym źródłem żelaza, dlatego skutecznie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Jak większość warzyw zawiera sporą dawkę błonnika, który pomaga w trawieniu, zapobiega zaparciom, reguluje poziom cukru we krwi oraz skutecznie optymalizuje poziom cholesterolu.
Ze względu na sporą dawkę przeciwutleniaczy, romanesco hamuje rozwój niektórych infekcji, a obecność witaminy C skutecznie wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Naukowcy wierzą, że regularne spożywanie warzyw, w tym romanesco skutecznie może zapobiec zachorowaniom na raka, ze względu na wysoką zawartość cennych flawonoidów. Dodatkowo sulforafan, aktywny składnik obecny w zielonym kalafiorze zwiększa zdolność wątroby do usuwania szkodliwych toksyn z organizmu.
W przygotowaniu romanesco niczym nie odbiega od kalafiora czy brokuła. W celu zachowania wszystkich wartości odżywczych poleca się bardziej gotowanie na parze niż w tradycyjny sposób. Romanesco można również smażyć oraz piec w piekarniku. Włosi specjalizują się w potrawach z wykorzystaniem tego wyjątkowego warzywa. Najczęściej dodają do niego oliwę z oliwek, ocet winny oraz czosnek. Romanesco świetnie nadaje się do zapiekanek połączonych z makaronem i innymi warzywami. Bardzo często jest głównym składnikiem pożywnych oraz lekkich sałatek.
Smacznego!
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone