CZAS NA HERBATĘ


Herbata jest drugim, najczęściej spożywanym napojem na całym świecie. Pierwsze miejsce ustępuje jedynie wodzie. Jest niezastąpiona o każdej porze roku, ponieważ w zimie skutecznie rozgrzewa, a latem przynosi natychmiastowe ochłodzenie. Dodatkowo picie herbaty wpływa na ogólną poprawę naszego zdrowia.



Główne substancje znajdujące się w herbacie, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu to cenne polifenole, które wykazują właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Badania laboratoryjne potwierdziły, że osoby pijące regularnie herbatę są mniej narażone za zachorowania na cukrzycę czy choroby układu krążenia. Dodatkowo herbata może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.

Chińczycy uważają, że rodzaj herbaty jaką jest pu-erh skutecznie reguluje poziom cholesterolu. Najnowsze badania potwierdzają również, że herbata i obecność w niej przeciwutleniaczy korzystnie wpływa na wzrok i chroni przed zaćmą. Ciekawostką jest również, że regularne picie naparu może obniżyć poziom kortyzolu, który powszechnie nazywany jest „hormonem stresu”, dlatego dla wielu osób delektowanie się herbatą związane jest z odprężeniem i relaksem.  Związki aktywne w herbacie łagodzą stany zapalne stawów.

Naukowcy zalecają picie filiżanki herbaty przed intensywnym wysiłkiem intelektualnym oraz przed ważnym spotkaniem czy wystąpieniem publicznym, ponieważ naturalnie występujące aminokwasy polepszają pamięć i czas reakcji oraz zwiększają koncentrację i skupienie. Ponadto herbata może chronić przed demencją, a nawet wzmocnić funkcje poznawcze mózgu. 

Herbata działa również pobudzająco dzięki zawartości kofeiny, dlatego jeśli z jakiś przyczyn picie kawy powoduje niestrawność, bóle głowy, nerwowość czy zakłóca sen, można zamienić filiżankę espresso na kubek naparu z drogocennych liści.

Herbata wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego, co z kolei zmniejsza ryzyko pojawienia się pewnych infekcji. 

Każdy kto pragnie utrzymać stały poziom wagi lub jest na diecie odchudzającej powinien regularnie pić herbatę, ponieważ nie ma żadnych kalorii (oczywiście inaczej jest w przypadku kiedy dodamy do niej tradycyjny cukier czy słodzik) oraz usprawnia metabolizm i zwiększa przemianę materii. 

Jaki rodzaj herbaty wybrać?

 

Zielona herbata ma delikatniejszy smak od czarnej i jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. W naturalnej medycynie chińskiej była stosowana do zatrzymania krwotoków, leczenia ran, poprawy trawienia, ulepszenia pracy serca, a nawet do poprawy stanu psychicznego. Naukowcy potwierdzają skuteczność zielonej herbaty odnośnie regulacji ciśnienia, poziomu cukru, cholesterolu, zwiększenia pracy metabolizmu, wzmocnienia pracy serca, stabilizacji funkcjonowania układu krwionośnego. Zielona herbata zmniejsza ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory, ponieważ skutecznie likwiduje komórki nowotworowe, nie uszkadzając przy tym zdrowych tkanek. 

Ulung lub oolong to rodzaj herbaty podobny do czarnej, ale jest fermentowana przez krótszy czas co zapewnia jej bogatszy smak. Oolong jest niezastąpionym elementem każdej diety redukcyjnej, ponieważ aktywuje enzym odpowiedzialny za usuwanie tłuszczy z organizmu. Naukowcy uważają, że korzyści zdrowotne ulung są podwojone, ponieważ łączy w sobie cenne zalety herbaty czarnej oraz zielonej. Chroni przed zachorowaniem na choroby serca, reguluje cholesterol, wzmacnia kości,  uelastycznia skórę, a nawet poprawia stan jamy ustnej. Oprócz tego, że jest naturalnym źródłem antyoksydantów, dostarcza do organizmu istotne witaminy i minerały takie jak: wapń, mangan, miedź, selen, potas, kwas foliowy, witaminę A, C, B, K, E. Oolong usprawnia sprawność umysłową i zwiększa koncentrację. 

Biała herbata znana jest ze swoich natychmiastowych właściwości gaszących pragnienie. Liście tej odmiany są dość młode w trakcie zbiorów, dlatego biała herbata ma łagodniejszy smak i jest pozbawiona charakterystycznej goryczki. Ten gatunek herbaty charakteryzują przeciwbakteryjne właściwości co znacznie poprawia stan zdrowia organizmu. 

Czerwona herbata podobnie do innych odmian zawiera cenne przeciwutleniacze, które usuwają szkodliwe działanie wolnych rodników. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi skurcze żołądka, ból głowy, objawy alergii, ułatwia zasypianie, a nawet skutecznie walczy z astmą. 

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności