NIEPOWTARZALNE AWOKADO


Jeśli chcesz schudnąć lub utrzymać stałą wagę, poprawić wygląd skóry, zmniejszyć ryzyko zachorowań na niektóre choroby takie jak cukrzyca, choroby serca, a nawet nowotwory – awokado powinno znaleźć się w Twojej codziennej diecie.



Drzewa awokado rosną na obszarach tropikalnych oraz równikowych, ale jak większość owoców najbardziej lubią klimat śródziemnomorski. Awokado ma charakterystyczną grubą skórkę, która skutecznie chroni je przed szkodliwym działaniem pestycydów. Skórkę awokado można wykorzystać na serwowanie różnych dań.

Awokado najczęściej spożywane jest na surowo lub jako główny składnik sałatek oraz wielu past – takich jak guacamole. Ten owoc można również wykorzystać jako zamiennik tradycyjnego tłuszczu podczas pieczenia lub po prostu dodać do kanapek zamiast masła. Awokado bardzo często dodawane jest również do zup. Rozdrobnione i połączone z jogurtem greckim tworzy wyśmienity dressing. 

Awokado to cenne źródło energii, które zapewnia niezbędne minerały oraz witaminy. Zawiera wapń, żelazo, magnez, potas, miedź, mangan, fosfor, cynk, witaminę C, A, D, K, E oraz kompleks witamin z grupy B. Poza tym to doskonałe źródło błonnika. Awokado to połączenie wyjątkowych związków takich jak fitosterole roślinne, karotenoidy oraz flawonoidy. Większość kalorii w awokado pochodzi z tłuszczy, ale nie należy się tego obawiać.

Są to zdrowe tłuszcze, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu i pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej. Przyczyniają się również do prawidłowej przemiany materii. Ponadto zwiększają wchłanianie witamin i minerałów przez organizm, a nawet wzmacniają układ odpornościowy. Awokado dostarcza do organizmu cenny kwas oleinowy. Badania potwierdzają, że ten rodzaj tłuszczu skutecznie reguluje poziom cholesterolu. Dieta oparta o awokado wspiera serce oraz układ krwionośny, a obecność potasu znacząco wpływa na prawidłową pracę nerek.

Właściwości przeciwzapalne awokado to jeden z najcenniejszych atrybutów. Zmniejsza oraz łagodzi ból związany z zapaleniem mięśni i stawów.  W awokado znajduje się również luteina i zeaksantyna – dwa cenne związki, które są niezbędne dla zdrowych oczu, zmniejszają uszkodzenia oraz ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. 

Ze względu na obecność błonnika, awokado znacznie ułatwia proces trawienia oraz reguluje pracę jelit. Ponadto pobudza soki trawienne, dzięki czemu wszystkie składniki odżywcze są wchłaniane do organizmu bardziej efektywnie. Awokado chroni przed zaparciami oraz biegunką oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Dodatkowo antybakteryjne flawonoidy znajdujące się w awokado usuwają bakterie w jamie ustnej, które mogą powodować nieświeży oddech. 

Awokado bardzo często nazywane jest owocem piękna, ponieważ jest przepełnione składnikami odżywczymi, które mają wpływ na zdrową skórę i mocne włosy. Obecność karotenoidów oraz przeciwutleniaczy chronią skórę przed zmarszczkami oraz oznakami starzenia się, dodatkowo ją ujędrniają. W przemyśle kosmetycznym awokado bardzo często jest głównym składnikiem produktów przeznaczonych do pielęgnacji włosów, a olej z awokado jest pomocny w walce z łuszczycą. 

Owoc awokado jest dostępny przez cały rok w większości sklepów. Przy wyborze warto zwracać uwagę na skórę, która powinna być pozbawiona ciemnych plam. 

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności