DIETA DLA SERCA


Prawidłowo zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia to najlepsza broń do walki z chorobami układu krążenia oraz sercowo-naczyniowego. Z okazji zbliżającego się święta zakochanych podpowiadamy co należy jeść, aby wzmocnić serce oraz jakie nawyki przyczynią się do utrzymania poprawnej pracy mięśnia sercowego.



Kontrola wielkości porcji jest bardzo istotna w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, co przyczynia się do zdrowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Zaleca się spożywanie produktów niskokalorycznych, ale bogatych w cenne składniki odżywcze.

Codzienne menu powinno pochodzić z różnorodnych grup produktowych. Warto zadbać o to, aby na talerzu znalazły się owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, ryby, drób, orzechy, rośliny strączkowe oraz zdrowe oleje. Istotne jest ograniczenie tłuszczów nasyconych, trans oraz sodu. Nie poleca się spożywania słodyczy, gotowych produktów oraz wszystkich napoi z dodatkiem cukru. W kuchni warto korzystać z różnorodnych przypraw, które nie mają szkodliwego wpływu na pracę serca i ogólne funkcjonowanie organizmu. 

Warzywa i owoce są doskonałym źródłem witamin i minerałów, ponadto są niskokaloryczne i bogate w błonnik, który skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Ze względu na obecność cennych substancji, warzywa i owoce bronią organizm przed zachorowaniem na choroby układu krążenia. Dodatkowo są niezawodną przekąską, która jest zawsze na wyciągniecie dłoni i może być spożywana w pracy, w trakcie nauki czy wykonywana różnych zajęć. Należy jednak pamiętać, aby wybierać zdrowe warzywa i owoce. Każdy kto dba o swoje serce powinien zrezygnować z warzyw smażonych i panierowanych oraz owoców, które są słodzone lub z dodatkiem kalorycznych syropów. 

Obowiązkowo powinny być spożywane produkty pełnoziarniste, które są bogate w błonnik i odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jakie produkty należy wybrać? Na pewno produkowane z pełnoziarnistej mąki oraz te z dodatkiem cennych zbóż. Dotyczy to nie tylko pieczywa, ale również makaronów czy ryżu. Regularne spożywanie owsianek również pokrzepia serce. Produkty pełnoziarniste powinny zastąpić te przygotowane z tradycyjnej mąki oraz wszystkie przetworzone ciasta, bułki słodkie oraz gotowe ciastka.

Ograniczenie w codziennej diecie niezdrowych tłuszczy jest bardzo ważne w celu obniżenia cholesterolu we krwi i zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, miażdżycy, a nawet zawału serca. Jak tego można dokonać? Na pewno rezygnując z masła, margaryny oraz tłustego mięsa i wędlin.

Jako zamienniki można wykorzystać: oliwę z oliwek, olej rzepakowy (tłoczony na zimno), oleje roślinne, awokado, a także oleje pozyskane z orzechów. Zdrowa dieta powinna opierać się również o ryby, które dostarczają do organizmu cenne kwasy omega. Gorzka czekolada, jogurty, kawa, len, zielona herbata, a nawet czerwone wino również zmniejszają ryzyko zachorowań na chorób serca. 

Warto pamiętać, że serce to mięsień, dlatego oprócz zdrowej diety należy zadbać o odpowiednie ćwiczenia, które są niezbędne dla utrzymania zdrowego układu krążenia. Spacery, bieganie, marsz na bieżni, joga, jazda na rowerze oraz regularny kontakt ze świeżym powietrzem są najlepszym dodatkiem do zdrowego jedzenia. 

 

foto: pinterest. com

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności