FIT WIELKANOC cz.II
W drugiej odsłonie przedstawiamy kolejne przepisy na potrawy, które powinny zagościć na wielkanocnych stołach u wszystkich osób, które chcą zachować swoje zdrowe nawyki żywieniowe nawet od święta.
Świętowanie wcale nie oznacza, że nasz układ trawienny musi cierpieć z powodu ciężkostrawnych oraz niezdrowych potraw. Odpowiednio dobrane menu potwierdza, że Wielkanoc może być naprawdę fit.
DIETETYCZNA PASCHA
Składniki:
450g sera białego półtłustego lub tłustego
3 łyżki miodu (wielokwiatowy, lipowy)
3 łyżki jogurtu naturalnego
ziarenka z połowy laski wanilii
50g posiekanych orzechów włoskich
50g posiekanych migdałów
20g kandyzowanej skórki pomarańczowej
60g rodzynek
Przygotowanie:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić. Ser, miód i jogurt zmiksować blenderem na gładką masę (można też zmielić ser 3-krotnie, a następnie dodać miód i jogurt ale trwa to znacznie dłużej). Do serka dodać zeskrowane ziarenka wanilii, orzechy, migdały, skórkę i odsączone z wody rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do naczynia pojemności około 400ml, wyłożonego lnianą ściereczką. Docisnąć lekko i wyrównać. Przykryć z góry folią spożywczą, aby pascha nie wyschła i wstawić ją na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu wyjąć z naczynia, zdjąć ściereczkę i wyłożyć paschę na talerz.
źródło: wypiekizpasja.blox.pl
RYBNE JAJA
Składniki:
4 jajka
rzodkiewka
sałata
oliwki
pasta z tuńczyka:
2 jajka
150 g tuńczyka w sosie własnym
1/2 pęczka szczypiorku
2-3 łyżki serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. 4 jajka przekrój w poprzek i łyżeczką wyjmij delikatnie żółtka. Tuńczyka odcedź. 2 jajka i pozostałe żółtka pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, a tuńczyka rozdrobnij widelcem. Składniki połącz, dodaj serek lub jogurt. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka faszeruj pastą z tuńczyka i udekoruj rzodkiewką i oliwkami.
źródło: lekkowkuchni.pl
LEKKA SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki:
50 g pora
50 g marchwi
1 małe jabłko (130g)
1 małe ogórki kiszone
4 łyżki kukurydzy
2 jajka
40 g komosy ryżowej
1 łyżka soku z cytryny
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki chrzanu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka octu np jabłkowego
Przygotowanie:
Opłukaną komosę ryżową gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 25 minut. W między czasie gotujemy jajka na twardo. Marchew ucieramy na dużych oczkach tarki, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora siekamy dość drobno, po czym wraz z kukurydzą wrzucamy do sporej salaterki. Następnie do składników dodajemy ugotowaną, odcedzoną komosę i pokrojone w kosteczkę jajka. W kubeczku mieszamy jogurt z chrzanem, solą, pieprzem, tymiankiem, octem i sokiem z cytryny po czym zalewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy.
dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com
DIETETYCZNA BABKA WIELKANOCNA
Składniki:
Jajka 4 sztuki
Mąka kukurydziana 2 łyżki
Otręby (zmielone) 2 łyżki
Jogurt naturalny 150g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cynamon (opcjonalnie) 1 łyżeczka
Ksylitol 4,5 łyżki
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno, do piany dodać ksylitol i dalej ubijać.Następnie dodać żółtka - ubijać. Wymieszać suche składniki: mąkę i zmielone otręby i proszek do pieczenia, następnie dokładnie zmieszane, suche składniki dodać do białek. Do powstałej masy dodać jogurt naturalny i opcjonalnie cynamon - podkreśli słodki smak babki. Masę przelać do formy najlepiej silikonowej (ponieważ nie trzeba jej natłuszczać). Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 30 min.
źródło: wszelkieprzepisy.pl
DELIKATNA "SZYNKA" Z INDYKA
Składniki:
1 pierś indycza
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki tymianku (lub innego ulubionego zioła)
sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym pojemniku wymieszaj oliwę, tymianek, pokrojony w plastry czosnek, sok z cytryny. Pierś indyczą posól i dodaj pieprzu, po czym posmaruj marynatą. Zwiąż sznurkiem na kształt szynki, zanurz w pozostałej marynacie, zamknij pojemnik i odłóż do lodówki na noc. Następnego dnia obierz mięso z czosnku, przełóż do blachy do pieczenia, polej pozostałą marynatą. Przykryj folią aluminiową i zacznij piec w 190 st. C. przez 40 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut. Odstaw do zupełnego wystygnięcia, potem pokrój w plastry.
źródło: strawberriesfrompoland.blogspot.com
ZDROWSZA SAŁATKA JARZYNOWA
Składniki:
3 ziemniaki
4 marchewki
pietruszka
pół selera
10 dag zielonej soczewicy lub soczewica z puszki
puszka zielonego groszku
3 kiszone ogórki
2 ugotowane na twardo jajka
szczypiorek
4 łyżki jogurt
sól pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszoruj, opłucz, ugotuj. Wystudź, obierz, pokrój w niewielką kostkę. Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na pół godziny.Gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Odsącz, wystudź. Groszek odsącz. Ogórki pokrój w kostkę, jajka i szczypiorek posiekaj. Rozdrobnione składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, połącz z jogurtem.
źródło: polki.pl
MUFFINY JAJECZNE Z PAPRYKĄ, CUKINIĄ I SZPINAKIEM
Składniki:
szklanka liści szpinaku
1/4 cukinii
30 g sera koziego (ewentualnie pleśniowy lub feta)
1/3 czerwonej papryki
2 jajka
1/2 ząbka czosnku, startego
sól i pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku (lub 2 łyżki rzeżuchy)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szpinak umyć i osuszyć, posiekać. Cukinię oraz ser kozi zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodać szpinak, cukinię, ser kozi oraz paprykę, wymieszać widelcem. Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą, piec przez 15 minut. Można też użyć silikonowych foremek bez natłuszczania.
źródło: kwestiasmaku.com
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone