Ok, zamknij

Kompendium

Kazeina
-

Kazeina jest białkiem z grupy fosfoprotein, stanowiącym główny składnik mleka i wytrąca się po jego zakwaszeniu. Znajdująca się w soku żołądkowym rennina ułatwia jej trawienie. Jej wartość biologiczna dorównuje białkom mięsa. Odgrywa podstawową rolę w prdoukcji serów.

Czytaj więcej
Kofeina
-

Kofeina jest alkaloidem pochodnym ksantynie, występującym w kawie, herbacie i innych używkach. Pobudza środkowy układ nerwowy, a w szczególności ośrodek oddechowy oraz ośrodek naczynioruchowy. Rozszerza ponadto naczynia mózgowe i wieńcowe, przyspieszając procesy myślenia i odbioru wrażeń.

Czytaj więcej
Ksylitol, E-967
-

Ksylitol to substancja słodząca z grupy alkoholi cukrowych o słodkości o połowę mniejszej od sacharozy i wartości energetycznej 4 kcal/g. Wykorzystywany jest do słodzenia gumy do żucia, lodów i wielu innych wyrobów cukierniczych.

Czytaj więcej
Kwas Erukowy
-

Kwas erukowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym występującym w oleju otrzymywanym z nieuszlachetnionych odmian rzepaku. Przyczyniać się może do degeneracji narządów miąższowych, zwłaszcza wątroby i mięśnia sercowego.

Czytaj więcej
Kwashiorkor
-

Kwashiorkor: Choroba spowodowana niedostateczną ilością spożywanego białka (tzw. niedożywienie białkowe). Głównie rozpowszechniona wśród ubogiej ludności Afryki, Azji i Ameryki Środkowej. Może być spowodowana również chorobami pasożytniczymi, infekcjami, zatruciami mikrotoksynami i długotrwałym stresem. Objawami Kwashiokoru mogą być obrzęki, pęknięcia lub przebarwienia na skórze bądź zmiany kolorytu i elastyczności włosów, a nawet tzw. "księżycowata twarz".

Czytaj więcej