POMIDOROWE SZALEŃSTWO

POMIDOROWE SZALEŃSTWO w programie dietetycznym - Dietetyk Pro

Chyba każdy z nas lubi pomidory. Warto je jeść ze względu na bogactwo substancji odżywczych, chociażby likopen, który ma działanie przeciwutleniające - likwiduje wolne rodniki.

Pomidory możemy jeść latem, zimą, na śniadanie, na obiad – malinowe, koktajlowe… I cała masa ich odmian!

Poniżej prezentujemy wybrane przepisy na każdą porę roku! 

ŻÓŁTE GAZPACHO

Składniki:

5 żółtych pomidorów

1 i ½ szklanki posiekanego ogórka bez pestek

½ szklanki zielonej papryki

¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli

1 posiekany ząbek czosnku

1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno

1 łyżka octu sherry

1 łyżka oliwy extra virgin

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki i schłodź przez 30min. Jeśli lubisz, podawaj z kostkami awokado.

 

źródło: womenshealth.pl

POMIDORY POD PROTEINOWĄ PIERZYNKĄ

Składniki:

1 duży malinowy pomidor

150 g gotowanego kurczaka

2 ugotowane na twardo jajka (białka)

1 łyżka siekanej natki pietruszki

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Gotowanego kurczaka wraz z białkami kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy posiekana natkę pietruszki - mieszamy. Pomidora myjemy (w razie konieczności obieramy ze skórki), kroimy w plastry, układamy na talerzyku. Na wierzch nakładamy przygotowaną proteinową pierzynkę. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego ! 

 

źródło: gotujmy.pl

GRANITA

Składniki:

400 g bawolich serc lub malinówek

2 łyżki octu malinowego

1 łyżkę oliwy 

1/4 łyżeczki soli 

Przygotowanie:

Zmiksuj składniki w blenderze na gładko. Przeciśnij miksturę przez gęste sito, pomagając sobie spodem łyżki, by wycisnąć sok. Sok przelej do naczynia i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Podając, podrap zmarzlinę widelcem, by zrobiły się kryształki. Zaskakujący i świetny deser. 

 

źródło: womenshealth.pl

POMIDORY FASZEROWANE Z KUSKUSEM I RZODKIEWKĄ

Składniki:

kuskus 1/3 szklanki

rzodkiewki 1 pęczek

pomidory 2 szt

oregano 1 łyżeczka

sól

pieprz

ser 150 dkg

Przygotowanie:

Pomidory przecinamy na połówki i delikatnie wydrążamy miąższ. Do miseczki wsypujemy kuskus, zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i zostawiamy na 5 minut. W tym czasie oczyszczamy o kroimy w kostkę rzodkiewki. Dodajemy do nich pokrojony miąższ oraz kuskus. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Dodajemy do farszu połowę startego sera. Faszerujemy pomidory, posypujemy resztą startego sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

 

źródło: gotujmy.pl

PENNE Z SALSĄ POMIDOROWĄ

Składniki:

800g pomidorów malinowych pokrojonych w kostki

¼ szklanki listków świeżej bazylii

3 łyżki oliwy extra virgin

2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku,

1 łyżka octu balsamicznego,

1 ząbek czosnku, zmiażdżony,

1/2 łyżeczki płatków chili,

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,

250 g makaronu penne,

1/2 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz makaronu) w dużej, szklanej misce i odstaw na pół godziny, żeby składniki „się przegryzły”. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, przesyp do miski, dokładnie wymieszaj i od razu podawaj. Mozzarella i oliwki też się z tym daniem przyjaźnią.

 

źródło: womenshealth.pl

FRITTATA Z KURKAMI I POMIDORAMI

Składniki:

1 pomidor, najlepiej malinowy

4 jajka

2 łyżki śmietanki kremówki

1 i 1/2 łyżki masła

ćwiartka niedużej cebuli

pół ząbka czosnku

100 g kurek

125 g sera (koziego, camemberta lub fety)

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

1/2 łyżeczki świeżego tymianku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować małą patelnię o średnicy około 20 cm, którą można wstawiać do piekarnika (w razie potrzeby można rączkę owinąć folią aluminiową lub przełożyć nadzienie z patelni do żaroodpornego naczynka). Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki. W głębokim talerzu dokładnie roztrzepać widelcem jajka ze śmietanką, doprawić solą. Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Na patelnię włożyć drobną posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurki, przesmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Wlać masę jajeczną, ułożyć plasterki sera i pomidora, doprawić pieprzem. Smażyć przez około 2 minuty (masa na brzegach ma bulgotać), następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem i ewentualnie doprawić dodatkowo solą.

 

źródło: kwestiasmaku.com

Wróć do artykułów dietetycznych - Dietetyk ProPowrót do listy artykułów