PRZEWODNIK PO ZDROWYM GRILLOWANIU


Długi weekend majowy kojarzy się z wypoczynkiem, ale także aktywnym spędzaniem czasu, wyjazdem w góry, nad morze, a niekiedy wyjazdami za granicę. W tym roku majówka będzie nieco inna niż dotychczas, lecz nie musisz spędzić jej w przysłowiowych czterech ścianach, przed laptopem lub telewizorem! Nowe regulacje prawne umożliwiają przemieszczanie się w celach rekreacyjnych, dlatego jeśli masz taką możliwość wybierz się na własną działkę z domownikami lub zorganizuj grilla w ogródku. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak przygotować majówkowe grillowanie, aby było zdrowe i smaczne!

1. Wybierz chudsze mięso
Ryby i drób to zdrowszy wybór niż czerwone mięso. Mięso białe jest znacznie mniej tłuste i kaloryczne. Zawiń marynowane filety rybne w folię, stwórz kolorowe szaszłyki z kurczaka lub przygotuj pikantne burgery z indyka i… pyszny obiad jest gotowy! Jeśli natomiast zdecydujesz się na wieprzowinę lub wołowinę, wybierzesz chudsze części.

Pomocne będzie poniższe zestawienie kaloryczności i ilość tłuszczu w 100g produktu:
Wieprzowina karkówka 205 kcal i 14,4g tł.
Wieprzowina żeberka 224 kcal i 16,33g tł.
Wieprzowina łopatka 160 kcal i 8,60g tł.
Wieprzowina polędwica 120 kcal i 3,53g tł.
Wołowina łopatka 144kcal i 6,22g tł.
Wołowina polędwica 112 kcal i 3,50g tł.

Skorzystaj z przepisów idealnych na grilla dostępnych w Programie DietetykPro!
Szaszłyki drobiowe w marynacie jogurtowej
Rybne szaszłyki
Szaszłyki z kurczaka po turecku
Sum z grilla z bakłażanami
Grillowany tuńczyk z zieleniną
Grillowany mintaj ze szpinakiem i komosą ryżową
Żeberka z grilla w marynacie z miodu i żurawiny
Burger z grilla z guacamole
Grillowane udko z kurczaka
Sałatka z grillowaną polędwicą i sosem żurawinowym

2. Zachowaj umiar
Pamiętaj, że produktów spożywczych nie należy postrzegać w kategorii dobre-złe! Racjonalne odżywianie to w dużej mierze dokonywanie zdrowszych wyborów. Jeśli jesteś fanem klasycznej kiełbasy z grilla i nie wyobrażasz sobie, aby mogło jej zabraknąć podczas uczty na świeżym powietrzu, wybierz taką, która nie będzie miała w swoim składzie stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, barwników, azotynu sodu, czy substancji żelujących. Ważne jest również to, aby zachować umiar!
Jedno pętko kiełbasy z bułką, ketchupem, sałatką i wodą do picia to około 550 kcal.
Dwa pętka kiełbasy z bułką, ketchupem, zagryzione chipsami i popite dwoma piwami to około… 1400 kcal!

3. Przyprawiaj ziołami
Marynowanie mięsa w kwaśnej marynacie przed grillowaniem ogranicza powstawanie AGE (produkty zaawansowanej glikacji, które mogą być bezpośrednią przyczyną rozwijania się takich chorób jak cukrzyca lub miażdżyca i nadciśnienie). Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (AIRC) zaleca pozostawienie mięsa przez 30 minut w marynacie wykonanej z kwaśnego octu lub soku z cytryny. Możesz także zdecydować się na ziołowe marynaty, które dodadzą smaku każdej potrawie z grilla. Przepisy na pyszne marynaty znajdziesz poniżej. Natomiast jeśli kupujesz gotowe - wybierz te, o niskiej zawartości soli.

Marynata ziołowa
Marynata musztardowa
Marynata piri piri

4. Dodaj koloru na talerzu
Grillowane warzywa i owoce są tak dobre, że smakują nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom! Ważne, aby pokroić je na kawałki, które będą grillować się szybko i równomiernie. Posmaruj warzywa zdrowym olejem, np. oliwą, aby zapobiec przywieraniu lub ułóż razem z owocami na specjalnych podkładkach, które pozwolą trzymać je z dala od linii ognia. Które warzywa i owoce szczególnie pysznie smakują prosto z grilla? Są to: jabłka, awokado, szparagi, papryka, kukurydza, bakłażan, grzyby, cebula, ziemniaki, kabaczek i cukinia.

5. Odseparuj mięso
Trzymaj surowe mięso z dala od innych produktów spożywczych, aby uniknąć bakteryjnego zanieczyszczenia krzyżowego. Pokrój surowe mięso na innej desce niż warzywa, owoce oraz pieczywo. Następnie umyj każdą deskę do krojenia, talerz i przybory, które dotykały surowego mięsa. Myj ręce ciepłą wodą z mydłem przez co najmniej 30 sekund przed przygotowaniem jedzenia i po pracy z surowym mięsem. Poproś o to samo każdego, kto będzie zajmował się przygotowaniem jedzenia!

6. Wege też jest pyszne!
Grillowanie nie jest przeznaczone tylko dla osób, które spożywają mięso! Jeśli jesteś wegetarianinem, wcale nie musisz rezygnować z rozpalania rusztu. Grillowane owoce, warzywa, bezmięsne burgery… to tylko ułamek z wielu potraw, które zadowolą wszystkie osoby stroniące od mięsa. Przy odrobinie wyobraźni i dobrych przepisach, bardzo łatwo jest przyrządzić szybkie, smaczne i bezmięsne potrawy!

Jabłko z grilla
Grillowane pomidory z serem
Przystawka z grillowanych pomidorów
Ziemniaki z grilla
Grillowana warzywna bruschetta
Burgery pieczarkowe
Burgery z czerwonej soczewicy
Warzywne szaszłyki

Wykorzystując powyższe wskazówki Twój grillowany posiłek będzie bardzo pyszny i zdrowy. Pamiętaj tylko, aby po uczcie dokładnie wyszorować ruszt! Usuwanie resztek przypalonego jedzenia przyklejonego do grilla zapobiega nadaniu zgorzkniałego smaku potraw przy następnym jego użyciu. Życzymy wszystkim udanej majówki!



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności