DIETA W ŁUSZCZYCY - JAK POWINNA WYGLĄDAĆ?
Łuszczyca to przewlekła i nawrotowa choroba skóry. Jej całkowite wyleczenie nie jest możliwe, jednak stosuje się liczne leki i preparaty, aby załagodzić jej przebieg. Istotnym aspektem jest również dieta, która może wpłynąć na zminimalizowanie objawów schorzenia.
Łuszczyca - patogeneza
Choroba ta może ujawnić się w każdym wieku, a do jej pojawienia się predysponują między innymi inne choroby autoimmunologiczne (łuszczycowe zapalenie stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby tkanki łącznej, stwardnienie rozsiane, celiakia czy autoimmunologiczne choroby tarczycy).
Łuszczyca objawia się zmianami skórnymi o różnym nasileniu. Są one spowodowane zwiększoną proliferacją naskórka i toczącym się stanem zapalnym. Rolę w rozwoju łuszczycy odgrywają czynniki genetyczne, immunologiczne i środowiskowe.
Wyróżniamy cztery podstawowe typy łuszczycy:
- zwykła,
- krostkowa,
- stawowa,
- erytrodermia.
Leczenie zależy od rodzaju i nasilenia choroby, jednak często jest to długotrwała terapia, która może obniżać komfort życia osoby chorej. Poza lekami syntetycznymi, bardzo rzadko stosuje się substancje pochodzenia naturalnego (oleje rybie, oleje roślinne czy wyciągi z roślin).
Łuszczyca - leczenie
Łuszczyca nie zagraża życiu, ale może znacząco obniżać jakość życia pacjenta czy wpływać na jego funkcjonowanie w rodzinie i społeczeństwie. Zdarza się, że jest ona powodem zaburzeń emocjonalnych i depresji.
Jedną z ważniejszych kwestii w leczeniu i dbaniu o skórę chorego są preparaty nawilżające i natłuszczające. Konieczne jest ich codziennie, regularne stosowanie. Szczegółowe leczenie ustala lekarz i zależy ono od nasilenia i rozległości zmian skórnych, a także od występowania u pacjenta innych chorób.
Dieta w łuszczycy - co jeść, a czego unikać?
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowe odżywianie, a także nadmierne spożywanie alkoholu i palenie tytoniu ma duży wpływ na przebieg choroby. Warto zwrócić uwagę na fakt, że występowanie nadwagi lub otyłości może zmniejszać efekt stosowanych leków. Zwiększony wskaźnik masy ciała (BMI) wiążę się w dużym stopniu z podwyższonym ryzykiem rozwoju łuszczycy, ponieważ komórki tłuszczowe wydzielają cytokiny prozapalne, które z kolei wpływają na zwiększenie stanu zapalnego w organizmie.
Produkty mogące nasilać procesy zapalne w organizmie:
- produkty przetworzone,
- produkty bogate w cukier rafinowany,
- mięso i produkty mięsne,
- alkohol.
- tłuste ryby morskie,
- tłuszcze roślinne (np. olej lniany, oliwa z oliwek),
- nasiona i orzechy (np. nasiona dyni, nasiona lnu, orzechy włoskie),
- zielone warzywa liściaste,
- owoce jagodowe (jagody, borówki, truskawki, maliny).
Prowadzi się coraz więcej badań na temat wpływu suplementacji witaminy D na rozwój czy przebieg chorób, m.in łuszczycy. Udokumentowano, że nie tylko jej suplementacja, ale również prawidłowa synteza skórna, mogą pozytywnie wpływać na stan skóry. We krwi pacjentów z prawidłowym stężeniem wit D3 zaobserwowano również zmniejszenie stężenia hemoglobiny glikowanej oraz poprawę profilu lipidowego.
U chorych na łuszczycę częściej rozpoznaje się insulinooporność oraz stwierdza się wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Z kolei u cukrzyków, stosujących metforminę zaobserwowano zwiększone ryzyko wystąpienia łuszczycy. Wyrównanie stężenia glukozy we krwi i obniżenie stężenia insuliny pozytywnie wpływa na to ryzyko.
Na przebieg choroby korzystnie wpływała także suplementacja składników o działaniu przeciw oksydacyjnym. Obserwowano zmniejszone pobudzenie układu immunologicznego i stresu oksydacyjnego. Odpowiednio dobrana suplementacja może wspomóc leczenie łuszczycy.
Innymi składnikami mającymi pozytywny wpływ, są kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 i n-6. Bardzo wysokie stężenia kwasów n-6, w stosunku do stężenia kwasów n-3 są skorelowane ze zwiększonym stanem zapalnym i pogorszeniem stanu skóry. Wyrównanie stosunku tych dwóch kwasów tłuszczowych może wpłynąć korzystnie na zmniejszenie stresu oksydacyjnego, a co za tym idzie, stanu zapalnego.
Używki i ich wpływ na przebieg choroby
Badania wykazują, że nadmierne spożycie alkoholu nasila zmiany skórne, więc osoby zmagające się z łuszczycą powinny go ograniczyć. Alkohol wzmaga produkcję cytokin prozapalnych oraz stymuluje uwalnianie histaminy. Należy pamiętać, że palenie tytoniu w dużym stopniu wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Podsumowanie
Pomimo wielu badań, temat łuszczycy nie jest do końca poznany. Coraz częściej poza podawaniem leków, wprowadza się do terapii inne preparaty, takie jak substancje naturalne. Zwraca się coraz większą uwagę na to jak wygląda dieta chorego. Żywienie to powinno być oparte na zasadach zdrowego odżywiania z uwzględnieniem wyższej podaży kwasów tłuszczowych omega-3 oraz substancji przeciwzapalnych. Ważnym aspektem jest spożywanie produktów nieprzetworzonych i unikanie dużych ilości mięsa, tłuszczów zwierzęcych i cukru rafinowanego.
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone