Kompendium
Sacharoza to dwucukier zbudowany z glukozy i fruktozy połączonych ze sobą wiązaniem β-2,1-glikozydowym. Energia z sacharozy nie powinna przekraczać w diecie 10% jej całkowitej wartości energetycznej.
Saponiny to substancje, które występują w niektórych roślinach jadalnych i w roztworach wodnych. Wykazują zdolność do wytwarzania piany. Po ewentualnym wniknęciu do krwiobiegu mogą powodować hemolizę erytrocytów.
Skrobia jest podstawowym węglowodanem złożonym. Składa się z nierozgałęzionych lub rozgałęzionych łańcuchów glukozowych. Występuje powszechnie w roślinach, dla których jest składnikiem zapasowym energii, głównie w bulwach, korzeniach i ziarniakach.
Sorbitol to substancja słodząca należąca do alkoholi cukrowych. Jest o połowę mniej słodka od sacharozy i ma podobną do niej wartość energetyczną. Wykorzystywana jest do słodzenia czekolady, cukierków, gum do żucia oraz owoców kandyzowanych ze względu na zdolność utrzymywania wilgoci i zapobiegania krystalizacji cukru.
Substancje antyodżywcze to składniki naturalne występujące w niektórych produktach żywnościowych, głównie pochodzenia roślinnego, których spożycie może powodować zaburzenia w procesach metabolicznych, a nawet objawy chorobowe spowodowane blokowaniem wykorzystania przez organizm składników odżywczych.
Suplementy diety to środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie normalnej diety, a które są skoncentrowanym źródłem witamin jednego lub więcej składników mineralnych bądź innych substancji wykazujących efekt odżywczy bądź inny fizjologiczny.