SUPERFOODS - SUPERŻYWNOŚĆ CZY SUPER MODA?


Każdy chce być super, mieć super ciało, super samopoczucie i super zdrowie. Czy super żywność może nas do tego przybliżyć? A może jest to kolejny pusty slogan i chwyt marketingowy, który ma nas skłonić do kupowania „modnych” artykułów spożywczych? Jakie produkty otrzymały etykietkę „super”? Jakie właściwości sprawiają, że zasłużyły na to miano? Czy powinniśmy uzupełnić swoją listę zakupów o superfoods?



Bohaterem dzisiejszego artykułu są superfoods. Czy zasługują na tytuł superbohatera? Sprawdźcie!

 

SUPER moc na talerzu czy manipulacja podana na tacy?

Superjedzenie to żywność, która posiada bogactwo cennych składników i właściwości, mających korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Do tej grupy zalicza się wyłącznie naturalne, nieprzetworzone produkty. Nie postała do tej pory ścisła metoda klasyfikacji tego typu żywności, ani też jedna obowiązująca lista. Określenie to padło pierwszy raz w 1998 roku. Pojawiło się ono w czasopiśmie „Nature Nutrition”, a zastosował je Aaron Moss. Nie trzeba było długo czekać, by marketingowcy i producenci zauważyli w nim potencjał sprzedażowy i zaczęli szybko stosować ten termin do osiągnięcia swoich celów. Jeśli jednak naszym celem jest zdrowie, powinniśmy wiedzieć, kiedy odróżnić super korzyści od świetnej manipulacji

 

Wszystkie produkty zaliczane do superfoods faktycznie posiadają pozytywne dla zdrowia właściwości. Jednak zazwyczaj są to egzotyczne pozycje często z wyższej półki cenowej. Większość z nich ma wartościowy skład i duże działanie antyoksydacyjne, a stosowanie ich w codziennym jadłospisie z pewnością przyniesie wiele dobrego naszemu zdrowiu. Jednak nie można  zapominać o tym, że wiele cennych składników kryją także nasze rodzime produkty, które również mogą być korzystne dla naszego zdrowia. Dlatego ulegając zdrowotnej oraz marketingowej sile superżywności, dobrze jest zadbać, żeby na naszych talerzach lądowały też lokalne wytwory.

Które produkty są super?

Chociaż nie ma jednej konkretnej listy superżywności, można wyróżnić produkty, które są określane tym mianem najczęściej. Poniżej podajemy kilka wybranych przykładów.

 

Jagody goji – są wykorzystywane w medycynie naturalnej od tysięcy lat. Wzbogacenie diety o ten składnik może pzyczynić się do usprawnienia działania układu sercowo – naczyniowego, uregulowania poziomu cholesterolu i cukru. Poza tym opóźniają procesy starzenia się komórek i wpływają korzystnie na kondycje skóry. Zawierają 19 aminokwasów, 21 składników mineralnych i sporą dawkę antyoksydantów.

 

Spirulina - jest to rodzaj alg. Spirulina charakteryzuje się tym, że wspomaga detoksykację, pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu. Ponadto przyczynia się do uwalniania cukrów z komórek, co przekłada się na dodatkową dawkę energii. Oprócz tego wspiera układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Więcej na ten temat przeczytacie TU.

 

Quinoa (komosa ryżowa) – pochodzi z Boliwii i nazywana jest skarbem Inków. Jest bogatym źródłem białka, posiada wiele aminokwasów oraz  cennych składników mineralnych. Ceni się ją  za silne właściwości antyoksydacyjne

 

Matcha - uznawana jest za najzdrowszą herbatę na swiecie. Zapobiega rozwojowi chorób przewlekłych, pomaga usuwać tłuszcz z organizmu i wzmacnia układ odpornościowy. Więcej na temat tej niezwykłej herbaty przeczytacie TU

 

Maka – uznawana za afrodyzjak pochodzący z Andów. Zawiera wiele witamin i makroelementów. Wspomaga odporność, spowalnia procesy starzenia, korzystnie wpływa na regulacje gospodarki hormonalnej.

 

Aloes – roślina ta zasłynęła dzięki bogactwu składnków odżywczych. Aloes wspomaga między innymi procesy trawienne i oczyszczanie organizmu.

Do  listy super produktów proponujemy jednak dopisać także nasze polskie, np. takie jak:

 

czosnek – wzmacnia odporność oraz wykazuje działanie antybakteryjne, reguluje pracę jelit oraz zawiera wiele witamin i cennych składników odżywczych.

 

żurawina – posiada silne właściwości antybakteryjne. Zawiera sporą liczbę antyoksydantów, chroni przed chorobami serca, reguluje poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu.

 

siemię lniane – charakteryzuje się dużą dawką nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chroni przed chorobami serca czy miażdżycą. Wspomaga pracę jelit, jest ponadto źródłem witamin oraz korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

 

miód – miody są bogate w skłądniki odżywcze oraz wykazują silne właściwości antyokscydacyjne. Przeciwdziałąją wirusom, bakteriom i grzybom. Miód wspiera także układ sercowo – naczyniowy oraz wykazuje działanie uspokajające. Ponadto jest bogaty w składniki odżywcze i witaminy.

 

 

 

A co Wy macie na swojej super liście korzystnych dla zdrowia produktów? Często sięgacie po superżywność?

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności