
JEDZENIE MOŻE ZWALCZYĆ CHRAPANIE?
Każdy z nas zetknął się z problemem chrapania - albo dotyczy to nas samych, albo osób z którymi dzielimy łóżko. Niestety jest to dość uciążliwa przypadłość, która zakłóca sen, powoduje zmęczenie w ciągu dnia, wpływa na kiepski nastrój oraz rozdrażnienie. Okazuje się, że są produkty, które mogą złagodzić objawy tej dolegliwości.
Sprawdzonym sposobem na problem z chrapaniem może okazać się picie herbaty, która łagodzi uczucie zatkanego nosa. Polecane są herbaty ziołowe lub miętowe, ponieważ opary ulatniające się podczas picia mogą złagodzić podrażnioną śluzówkę oraz udrożnić nos.
Miód ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne, dlatego może być skuteczny w walce z chrapaniem. Śpiewacy operowi miód nazywają eliksirem, ponieważ rozluźnia struny głosowe oraz skutecznie zwalcza infekcje krtani oraz górnych dróg oddechowych. Miód redukuje chrapanie zmniejszając obrzęki wokół gardła.
Stan zapalny górnych dróg oddechowych może ograniczać przepływ powietrza przez nos i gardło, dlatego objawy chrapania mogą być zmniejszone dzięki kurkumie, która ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne.
Spożywanie ryb może mieć wpływ na lepszą jakość snu, ponieważ taki rodzaj kwasu tłuszczowego zmniejsza obrzęki zatok oraz gardła. Dodatkowo kwasy omega regulują poziom cholesterolu,w związku z czym oddech jest stabilniejszy, a samo chrapanie ostatecznie zmniejszone.
Z przeprowadzonych badań wynika, że mleko krowie może sprzyjać chrapaniu. Wynika to z nietolerancji laktozy, która powoduje reakcje alergiczne. W takiej sytuacji może nastąpić natychmiastowy obrzęk nosa, który utrudnia oddychanie i tym samym zwiększa chrapanie. W takim przypadku mleko krowie można zastąpić sojowym, które nie zawiera laktozy.
Oliwa z oliwek ma wpływ na poziom cholesterolu. Skutecznie obniża poziom złego LDL i zarazem podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, co według naukowców ma wpływ na swobodne oddychanie. Niestety regularne spożywanie margaryny czy smalcu często jest przyczyną refluksu, a nawet stanów zapalnych przełyku.
Naukowcy uważają również, że ostre przyprawy przyczyniają się do problemów z oddychaniem, co w efekcie może zakończyć się uciążliwym chrapaniem.
Oprócz żywności istnieją również inne sprawdzone sposoby, które mogą pomóc w walce z chrapaniem. Istotna jest poza podczas snu. Spanie na plecach niezmiernie sprzyja chrapaniu, ponieważ jest duże prawdopodobieństwo, że język będzie opadał w stronę gardła i blokował górne drogi oddechowe.
Najlepszą pozą będzie spanie na boku, jednak podczas snu ciężko jest kontrolować to w jaki sposób śpimy, dlatego warto podłożyć pod koszulkę jakiś przedmiot (piłeczkę od tenisa). Leżenie na wznak będzie niewygodne, dlatego organizm sam przyzwyczai się do innej pozycji.
Co przyczynia się jeszcze do chrapania?
Na pewno alkohol, ponieważ skutecznie rozluźnia mięśnie gardła i jest przyczyną mocnego, głębokiego snu. Nadwaga to kolejny powód chrapania. Nie oznacza to, że osoby szczupłe nie zmagają się z tym problemem. Jednak nadmierne kilogramy zakłócają prawidłowe oddychanie poprzez ucisk gardła i języka, bo właśnie w tych okolicach odkłada się tłuszcz.
Warto również zadbać o przepływ powietrza w sypialni oraz regularnej zmianie pościeli i odkurzaniu łóżka, w celu pozbycia się roztoczy, które mają wpływ na zatkany nos oraz suchość w gardle.
Copyright 2025 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone