Ok, zamknij

Kompendium

Acydoza
-

Kwasica, to nagromadzenie we krwi nadmiaru substancji o właściwościach kwasowych (np. kwasu węglowego, ciał ketonowych, kwasu mlekowego) lub zmniejszenie poziomu węglowodanów, które powodują zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, co prowadzi do przesunięcia w kierunku kwaśnym. Przyczyną mogą być zaburzenia metabolizmu związane z takimi chorobami jak: cukrzyca, choroby nerek, przeszkody w oddychaniu, głodówka, nadmiar tłuszczu w diecie kosztem węglowodanów, spożywanie nadmiernych ilości produktów zakwaszających.

Czytaj więcej
Agar-agar
-

polisacharyd (galaktoza + anhydrogalaktoza, częściowo zestryfikowane kwasem siarkowym) otrzymywany z alg morskich i używany jako środek żelujący, który wiąże wodę w wyrobach cukierniczych, przetworach z owoców i mięs.

Czytaj więcej
Anorexia nervosa
-

Anorexia nervosa (inaczej jadłowstręt psychiczny) jest zaburzeniem psychicznym polegającym na narzucaniu sobie drastycznych ograniczeń w jedzeniu. Występuje najczęściej u dziewcząt oraz młodych kobiet, prowadząc do skrajnego wychudzenia, zaprzestania miesiączkowania oraz zaparć stolca.

Czytaj więcej
Apetizer
-

Apetizer to przekąska, bądź napój podawany przed posiłkiem na zaostrzenie apetytu. Jest to najczęściej lekkostrawny i tzw. "na kęs" posiłek.

Czytaj więcej
Aromaty
-

Aromaty to określane chemicznie substancje o właściwościach aromatyzujących, dozwolone do stosowania w produkcji żywności, w celu nadania jej zapachu i smaku.

Czytaj więcej
Aspartam E-951
-

Aspartam jest dipeptydem składającym się z fenyloalaniny i kwasu asparginowego. Stosowany jest jako sztuczny środek słodzący. Jest około 100-200 razy słodszy od sacharozy. Ma wartość energetyczną podobną do cukrów i białek, ale ze względu na to, że do uzyskania tego samego efektu słodzącego potrzeba go znacznie mniej, zmniejsza wartość energetyczną napojów i jest wykorzystywany w produkcji żywności niskoenergetycznej.

Czytaj więcej
Barwniki
-

Barwniki do barwienia żywności to dozwolone substancje nadające bądź przywracające barwę środkom spożywczym. Zwykle same nie są spożywane jako żywność i nie używane jako charakterystyczne jej składniki. Wśród dozwolonych do barwienia żywności barwników wyróżniamy: barwniki organiczne naturalne, barwniki organiczne identyczne z naturalnymi oraz barwniki organiczne syntetyczne i barwniki nieorganiczne.

Czytaj więcej
Bębnica
-

nadmierne wydalanie gazów wytwarzanych przez mikroflorę w pasażu jelitowym, co spowodowane jest fermentacją nie strawionych peptydów i węglowodanów. Może być uzależnione od częstości wypróżnień lub zespołu złego wchłaniania.

Czytaj więcej
Białko
-

Białko jest podstawowym składnikiem odżywczym. Obejmuje ono grupę wielkocząsteczkowych związków organicznych zawierających azot, które składają się z aminowkwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi.

Czytaj więcej
Białko modyfikowane
-

Białko modyfikowane jest białkiem z surowców tracdycyjnych bądź niekonwencjonalnych uszlachetnionym przez nadanie pożądanych cech funkcjonalnych i/lub zwiększenie wartości odżywczej.

Czytaj więcej
Bifidobakteria
-

korzystne drobnoustroje znajdujące się w jelitach, których powstawaniu sprzyja spożywanie produktów zawierających te drobnoustroje np. fementowanych napojów mlecznych.

Czytaj więcej
Blanszowanie
-

Blanszowanie jest sposobem przygotowania owoców i warzyw przed przystąpieniem do konserwacji, odwadniania bądź zamrażania, polegające na wystawienie produktów na krótkotrwałe działanie gorącej wody lub pary wodnej.

Czytaj więcej
Błonnik nierozpuszczalny
-

Błonnik nierozpuszczalny nazywany inaczej włóknem surowym, jest częścą błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego w wodzie, słabych kwasach i zasadach. Obejmuje celulozę i ligninę, które nie będąc degradowane przez mikroflorę jelitową, stanowią balas i wpływają głównie na motorykę jelit oraz ograniczenie wartości energetycznej pożywienia.

Czytaj więcej
Błonnik rozpuszczalny
-

Błonnik rozpuszczalny to część błonnika pokarmowego obejmująca pektyny, hemicelulozy, β-glukany i inne związki rozpuszczające się w wodzie, które mogą być degradowane w jelitach przez drobnoustroje m.in. do kwasów organicznych, dostarczając pewnych ilości energii.

Czytaj więcej
Botulinizm
-

Botulinizm jest zatruciem pokarmowym wywołanym przez jad kiełbasiany, który jest wytwarzany w produktach żywnościowych przez beztlenowe laseczki przetrwalnikowe Clostridium botulinum.

Czytaj więcej
Bulimia
-

Bulimia (tzw. "wilczy głód") jest chorobą polegającą na niekontrolowanym objadaniu się na skutek niepochamowanego głodu, powodowana najczęściej przez zaburzenia psychosomatyczne. Możliwe jest przejście w jadłowstręt psychiczny lub występowanie z nim naprzemiennie.

Czytaj więcej
Całkowita przemiana materii
-

Całkowita przemiana materii (CPM) to całkowity wydatek energetyczny człowieka związany z jego prawidłowym funkcjonowaniem w środowisku i z pracą zawodową. Na CPM składają się: podstawowa przemiana materii (PPM) oraz przemiana podstawowa związana głównie z wykonywaniem różnych czynności.

Czytaj więcej
Celiakia
-

Choroba trzewna, nadwrażliwość na gliadynę, białka występujące w ziarnach pszenicy i żyta, powodująca zanik kosmków jelitowych prowadzących do zaburzeń wchłaniania i niedożywienia.

Czytaj więcej
Cholesterol
-

Pochodna cyklopentenoperhydrofenantrenu, która jest wytwarzana w organiźmie człowieka lub dostarczana jest z pożywieniem. Cholesterol to składnik błon komórkowych, stanowi substrat do produkcji hormonów steroidowych, kwasów żółciowych i cholekalcyferolu. Produkty bogate w cholesterol to: jaja, podroby, mięso. W krwiobiegu występują : LDL – tzw. zły cholesterol – anterogenne lipoproteiny o małej gęstości oraz HDL – tzw. dobry cholesterol – anterogenne lipoproteiny o dużej gęstości.

Czytaj więcej
Choroba beri-beri
-

Beri-beri to choroba wywołana przez długotrwały niedobór tiaminy. Charakteryzuje się zaburzeniami w układzie nerwowym i sercowo naczyniowym. Objawami zaburzeń neurologicznych są skurcze i bóle mięśni, paraliż, zaburzenia koordynacji na tle mózgowym, drażliwość i stany lękowe. Zaburzenia sercowo-naczyniowe przejawiają się dusznościami, bólami pozasercowymi, częstoskurczem, obrzękami i zmianami w elektrokardiogramie.

Czytaj więcej