Kompendium
Gąbczaste zwyrodnienie mózgu występujące sporadycznie u ludzi, które jest kojarzone z pojawieniem się prionów. Prawdopodobną przyczyną jest spożywanie mięsa bydła zakażonego chorobą szalonych krów. Choroba ta może prowadzić nawet do śmierci.
Choroba Duhringa jest przewlekłą, wielopostaciową morfologicznie ze skłonnościami do nawrotów chorobą skóry. Objawia się ona występowaniem rumieni, a następnie pęcherzyków, którym towarzyszy świąd.
Choroba Kashin-Becka jest chorobą układu kostno-stawowego, w której dochodzi do obumierania tkanki chrzęstnej. Często spotyka się ją na obszarach, w których występują niedobory selenu w glebie.
Choroba Leśniowskiego-Crohna to niespecyficzna ziarnica naciekająca ścianę jelita, której konsekwencją jest jego zgrubienie i zwężenie światła. Prowadzi to do perforacji i tworzenia przetok. Najczęstszymi objawami choroby są długotrwałe biegunki oraz bóle w jamie brzusznej.
Choroba szalonych krów (inaczej gąbczasta encefalopatia bydła - BSE): Zakaźna choroba bydła, której przyczyną są cząsteczki samoreplikującego się białka zwane prionami. Choroba wywołuje zmiany neurodegeneracyjne w mózgu objawiające się charakterystycznymi zaburzeniami w zachowaniu zwierząt.
Choroba Whipplea to przewlekłe zapalenie jelita cienkiego przebiegające z zaburzeniami trawienia i wchłaniania oraz biegunką. Do tych objawów może się dołączać niedokrwistość oraz zapalenie wsierdzia lub opłucnej. W leczeniu stosuje się dietę łatwą to trawienia oraz kurację pitną.
Choroby cywilizacyjne to termin określający choroby niezakaźne dietozależne lub zwyrodnieniowe, odpowiedzialne za największą liczbę zgonów, przypadków inwalidztwa i innych zaburzeń zdrowia na skalę masową. Geneza tego terminu nie wywodzi się z nauk medycznych.
Chorobami dietozależnymi nazywamy jednostki chorobowe pośrednio związane z niedoborowym, nadmiernym lub wadliwym odżywianiem.
Choroby odzwierzęce to choroby zakaźne zwierząt, które mogą być przenoszone do organizmu ludzkiego po spożyciu mięsa lub innych produktów zwierzęcych pochodzących z zarażonych zwierząt. Do chorób tych należą m.in. gruźlica bydła, bruceloza, tularemia i niektóre salmonellozy.
Choroby pasożytnicze są chorobami wywoływanymi przez pasożyty występujące np. u zwierząt rzeźnych, które poprzez drogę konsumpcji lub w inny sposób znalazły się w organizmie ludzkim.
Codex Alimentarius (Kodeks Żywnościowy ) to zbiór wymagań związanych z jakością żywności, opracowywany i wydawany pod egidą Komisji FAO/WHO ds. Światowego Kodeksu Żywnościowego. Zawiera on m.in. zalecenia dotyczące znakowania żywności oraz standardy dla poszczególnych środków spożywczych.
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną objawiającą się zaburzeniami regulacji poziomu glukozy we krwii i jej wykorzystywania przez tkanki. Może być spowodowana niedostatkiem insuliny lub odpornością tkanek na jej działanie. Cukrzyca wymaga utrzymywania diety, w której ogranicza się podaż węglowodanów i równomiernie rozkłada się je na większą liczbę posiłków. Jest chorobą dziedziczną lub dziedziczna może być podatność na nią.
Datą minimalnej trwałości nazywamy datę, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje szczególne właściwości jakościowe i zdrowotne.
Data ważności jest to data, po przekroczeniu której produkt nie powinien być spożywany. Uwarunkowuje ją data produkcji oraz okres trwałości danego produktu spożywczego. Producent powinien określić ją i umieścić na opakowaniu.
Defekacją nazywa się ruch jelit powodujący wydalanie resztek niestrawionego pokarmu.
Dieta: Ogólne pojęcie oznaczające codzienne pożywienie jednostki bądź całej populacji. Wyróżnia się wiele terminów szczegółowych definiowanych oddzielnie, w których słowo dieta występuje w połączeniu z określonym przymiotnikiem.
Dieta alternatywna to sposób żywienia charakteryzujący się świadomą rezygnacją ze stosowania niektórych rodzajów pokarmów lub sposobów obróbki przed spożyciem.
Dieta bezglutenowa jest dietą stosowaną przez chorych nadwrażliwych na gliadynę, z której eliminuje się przetwory z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Do tej diety produkowane są specjalne przetwory i pieczywo na bazie kukurydzy, ryżu i gryki.
Mianem diety leczniczej określamy każdą dietą spełniającą funkcję leczniczą, w której z przyczyn zdrowotnych dokonano celowych modyfikacji pod względem podaży jednego bądź kilku składników odżywczych pod względem konsystencji, eliminując z jadłospisów określone produkty i techniki kulinarne.
Dieta makrobiotyczna jest dietą, której podstawą jest zakaz spożywania mięsa, jaj, i przetworów mlecznych, a z produktów białkowych dopuszcza się owoce morza. Cechą główną tej diety jest niska zawartość tłuszczu, a duża węglowodanów złożonych.