Ok, zamknij

Kompendium

Funk Kazimierz
-

Kazimierz Funk: Polski uczony. Uważany za ojca witaminologii. Opracował metody wyodrębniania niektórych witamin grupy B oraz wprowadził do nauki pojęcie "witamina".

Czytaj więcej
Galaktoza
-

Galaktoza to cukier prosty występujący w przyrodzie jako składnik laktozy, oligosacharydów oraz polisacharydów. Utleniona do kwasu galakturonowego stanowi monomer pektyn, głównej frakcji błonnika rozpuszczalnego występujacej w dużej ilości owoców.

Czytaj więcej
Glukoza
-

Glukoza jest cukrem prostym należącym do aldoheksoz, o podstawowym znaczeniu dla organizmu człowieka. W żywności glukoza występuje w stanie wolnym we krwi i tkankach zwierzęcych oraz w owocach i miodzie. Preparaty glukozym, otrzymywane przez krystalizację z hydrolizatorów skrobii, są wykorzystywanie do produkcji odżywek oraz w lecznictwie.

Czytaj więcej
Gluten
-

Gluten to spoisty, koloidalny kompleks, zawierający białka pszenicy, który można wyodrębnić z ciasta na drodze wymywania wodą. Charakteryzuje się on dużą sprężystością i ciągliwością.

Czytaj więcej
Głodówka
-

Głodówka to całkowite lub częściowe pozbawienie pokarmu, trwające przez określony czas. Wyróżnia się głodówki łagodne, umiarkowane i ścisłe, które zależne są od zakresu.

Czytaj więcej
Głód utajony
-

Głód utajony jest nieodczuwalnym bezpośrednio niedoborem składników mineralnych i witamin w organizmie, występującym przy pełnym zaspokojeniu potrzeb energetycznym.

Czytaj więcej
Helicobacter pylori
-

Helicobacter pylori to bakterie kolonizujące błonę śluzową żołądka, które uważa się za czynnik współodpowiedzialny za procesy zapalne, rozwój choroby wrzodowej oraz raka żołądka.

Czytaj więcej
Homeostaza
-

Homeostaza to zachowanie równowagi środowiska wewnętrznego organizmu niezależnie od wpływów otoczenia, np. względnie stały poziom składników mineralnych we krwi dzięki mechanizmom regulacji procesów i wchłaniania, magazynowania i wydalania.

Czytaj więcej
Impendacja bioelektryczna
-

Impendacja bioelektryczna jest prostą metodą określania całkowitej zawartości tłuszczu w ciele na podstawie pomiaru oporności elektrycznej (im większa zawartość tłuszczu tym większa oporność elektryczna).

Czytaj więcej
Indeks glikemiczny
-

Indeks glikemiczny (IG) jest porównaniem krzywej wzrostu poziomu glukozy we krwi po dwóch godzinach od spożycia produktu w ilości dostarczającej co najmniej 50 g węglowodanów przyswajalnych oraz równoważnej ilości czystej glukozy, dla której przyjęto wartość indeksu glikemicznego równą 100.

Czytaj więcej
Jadłospis
-

Jadłospis jest wykazem produktów, potraw lub posiłków oferowanych konsumentom przez jakikolwiek zakład zbiorowego żywienia. Zawiera zwykle informacje na temat wartości energetycznej, gramatury i ceny.

Czytaj więcej
Jednonasycone kwasy tłuszczowe
-

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są grupą alifatycznych, jednokarboksylowych kwasów o różnej długości łańcucha węglowego, mająca jedno wiązanie podwójne. Dominującym, jednonienasyconym kwasem tłuszczowym w diecie jest kwas cis-oleinowy, przy czym szczególnie bogatym jego żródłem jest oliwa z oliwek

Czytaj więcej
Kazeina
-

Kazeina jest białkiem z grupy fosfoprotein, stanowiącym główny składnik mleka i wytrąca się po jego zakwaszeniu. Znajdująca się w soku żołądkowym rennina ułatwia jej trawienie. Jej wartość biologiczna dorównuje białkom mięsa. Odgrywa podstawową rolę w prdoukcji serów.

Czytaj więcej
Kofeina
-

Kofeina jest alkaloidem pochodnym ksantynie, występującym w kawie, herbacie i innych używkach. Pobudza środkowy układ nerwowy, a w szczególności ośrodek oddechowy oraz ośrodek naczynioruchowy. Rozszerza ponadto naczynia mózgowe i wieńcowe, przyspieszając procesy myślenia i odbioru wrażeń.

Czytaj więcej
Ksylitol, E-967
-

Ksylitol to substancja słodząca z grupy alkoholi cukrowych o słodkości o połowę mniejszej od sacharozy i wartości energetycznej 4 kcal/g. Wykorzystywany jest do słodzenia gumy do żucia, lodów i wielu innych wyrobów cukierniczych.

Czytaj więcej
Kwas Erukowy
-

Kwas erukowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym występującym w oleju otrzymywanym z nieuszlachetnionych odmian rzepaku. Przyczyniać się może do degeneracji narządów miąższowych, zwłaszcza wątroby i mięśnia sercowego.

Czytaj więcej
Kwashiorkor
-

Kwashiorkor: Choroba spowodowana niedostateczną ilością spożywanego białka (tzw. niedożywienie białkowe). Głównie rozpowszechniona wśród ubogiej ludności Afryki, Azji i Ameryki Środkowej. Może być spowodowana również chorobami pasożytniczymi, infekcjami, zatruciami mikrotoksynami i długotrwałym stresem. Objawami Kwashiokoru mogą być obrzęki, pęknięcia lub przebarwienia na skórze bądź zmiany kolorytu i elastyczności włosów, a nawet tzw. "księżycowata twarz".

Czytaj więcej
Laktoza
-

Laktoza jest disacharydem z galaktozy i glukozy występującym w mleku ssaków. Duża ilość ludzi, szczególnie w krajach wschodniej Azji, wykazuje ograniczoną zdolność do jego trawienia na skutek niedoboru enzymu laktazy. Podczas ogrzewania mleka z laktozy może powstać laktuloza.

Czytaj więcej
Likopen, E-160d
-

Likopen, E-160d to czerwonopomorańczowy barwnik należący do karotenoidów, który występuje w pomidorach i przetworach pomidorowych.

Czytaj więcej
Makroelement
-

Makroelementem nazywamy składnik mineralny, którego zawartość w organizmie jest większa niż 0,01%, a dzienne zalecane spożycie większe niż 100mg/osobę.

Czytaj więcej